1. Curatoren Imtech: Accountants hebben gefaald
Accountants van KPMG hebben jarenlang een zeer gebrekkige controle geleverd op de cijfers van installatiebedrijf Imtech. Dat stelden curatoren van Imtech bij de tuchtrechter van accountants. Ongebruikelijke transacties zouden niet zijn onderzocht. Drie accountants wordt verweten onvoldoende kritisch en met onvoldoende diepgang de boeken te hebben onderzocht. Imtech leek jarenlang, mede door overnames, gezond te groeien. Het bedrijf ging in 2015 ten onder, mede door boekhoudfraude bij een Duitse dochter. Twee accountants die terecht stonden moesten de boeken van de dochterbedrijven onderzoeken, de derde bewaakte de kwaliteit van deze controles. ‘Elke controle was jarenlang ‘too little’ en de afwaarderingen waren ‘too late’, aldus de advocaat van de curatoren. Ondertussen weigert verzekeraar CNA oud-commissarissen van Imtech bij te staan.
2. Vastgoedeigenaren boos op Hudson’s Bay
Vastgoedbezitters die panden verhuren aan Hudson’s Bay zijn volgens Het FD boos op de Canadese retailer, omdat deze niets laat horen. De vastgoedeigenaren moesten uit de krant vernemen dat het bedrijf voornemens is zijn Nederlandse vestigingen te sluiten. De winkelpanden zijn eigendom van grote partijen zoals pensioenbelegger ASR en grote vastgoedfondsen. Zo verhuurt Kroonenberg Groep meerdere panden aan Hudson’s Bay. Eigenaar Lesley Bamberger laat weten dat Saks off 5th, een andere keten van Hudson’s Bay, eerder zomaar uit zijn pand aan de Kalverstraat vertrok. ‘Vanwege de exploitatieplicht van Hudson’s Bay kwam uiteindelijk een outlet in ons pand, maar om die reden hoeven we nu geen gezellig gesprek meer. Onze juristen zitten er bovenop.’
3. Groeiend Eneco verwacht rond kerst overgenomen te zijn
Energiereus Eneco kan over de eerste zes maanden van 2019 uitstekende cijfers overleggen. De omzet dikte met 10 procent aan tot 2,3 miljard euro, terwijl de winst met 5 procent toenam tot 79 miljoen euro. De hogere omzet is vooral te danken aan acquisities. Met de overname van E.ON Benelux werden 200.000 extra klanten binnengehaald. Daarnaast leidden saneringen van het personeelsbestand in Nederland en België tot een besparing van 119 miljoen euro. Eneco is door zijn eigenaren, diverse provincies en gemeenten, in de etalage gezet. Naar verluidt zijn er vier gegadigden in de race om het energiebedrijf over te nemen. Topman Ruud Sondag kon hierover geen uitspraken doen, maar verwacht rond de Kerst een nieuwe eigenaar te presenteren. Eerder werden onder meer Rabobank en een consortium van Shell en PGGM als geinteresseerden genoemd.
4. Budgetvlieger Norwegian wil aflossing obligaties uitstellen
Voor 299 euro een retourtje naar New York. Misschien heb je je wel eens afgevraagd hoe dat uit kan bij prijsvechter Norwegian Air. Obligatiehouders van het bedrijf zullen inmiddels misschien dezelfde vraag stellen. Het bedrijf kondigde aan de looptijden van twee obligaties te willen verlengen, zodat het voorlopig over voldoende liquide middelen kan beschikken. De maatschappij heeft te maken met een tegenvallende bezettingsgraad, hogere brandstofprijzen en een vliegverbod voor zes 737 Max-toestellen. Eerder dit jaar zagen aandeelhouders hun belang verwateren nadat Norwegian een claimemissie van 300 miljoen euro had uitgeschreven. Om beleggers over te halen om met de verlenging in te stemmen zijn er zogeheten sweeteners toegevoegd. Zo geeft het bedrijf alle aandelen die het bezit in Norwegian Air AS, dat de vertrek- en landingsrechten op London Gatwick heeft, in onderpand.
5. Europa blijft Big Tech in de nek hijgen
De nieuwe voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen is haar team met commissarissen nog aan het completeren, maar het zou al duidelijk zijn dat Big Tech niet hoeft te rekenen op een vriendelijkere behandeling dan onder haar voorganger Jean-Claude Juncker. Volgens The Wall Street Journal zouden onder meer plannen striktere regels voor gezichtsherkenningstechnologie onderzocht worden. Daarnaast wordt er gesproken over het creëren van een miljardenfonds om de Europese technologiesector te stimuleren. Het fonds zou voornamelijk gericht zijn op het stimuleren van AI-ontwikkelingen. Een woordvoerder van de commissie stelt echter dat het gaat om een intern brainstormdocument dat geen officiele politieke steun geniet.
6. Must read: Zo stal een RTL-medewerker 22 miljoen dollar
Soms hoef je als journalist voor een spectaculair verhaal niet ver te zoeken. RTL Z plaatst een uitgebreide reconstructie over hoe moederbedrijf RTL Group 22 miljoen dollar afhandig werd gemaakt door boekhouder Dennis Blieden. De boekhouder, die een fervent pokeraar is, begint zijn carrière bij online advertentiebedrijf Stylehaul. Nog geen jaar in dienst wordt het bedrijf overgenomen door RTL Group. Blieden groeit zelf door tot vice president accounting & finance van Stylehaul, waardoor hij toegang krijg tot bankrekeningen van het bedrijf. Blieden misbruikt deze positie om geld over te maken naar zijn eigen bankrekeningen en die van derden. Het geld zou hij gebruikt hebben om zijn gokverslaving te bekostigen. In juni 2018 besluit RTL de algemeen directeur en financieel directeur van het bedrijf te vervangen, maar Blieden blijft doorgaan met het spekken van zijn eigen rekening. Begin maart 2019 ontdekt de nieuwe financieel directeur onregelmatigheden in de boekhouding. Blieden hangt een gevangenisstraf van tot 200 jaar boven het hoofd.
7. Koffieautomaat: KLM-staking zorgt voor 56 geschrapte vluchten
Een ongewone maandagochtend op Schiphol. Het grondpersoneel van KLM staakte voor een verbeterde arbeidsovereenkomst. Aanvankelijk schrapte de luchtvaartmaatschappij al elf vluchten, maar dat bleek onvoldoende om de gevolgen van de staking op te vangen. Uiteindelijk werd er 56 vluchten van en naar Schiphol geannuleerd. Aan de staking namen ruim vierhonderd medewerkers deel. KLM heeft het cao-bod dinsdag verhoogd. Ze biedt een loonsverhoging van 6% in drie jaar. FNV eist 8% in twee jaar. De KLM zegt dat die looneis meer dan 100 miljoen euro per jaar kost en noemt dat ‘onverantwoord en onrealistisch’. KLM heeft de vakbonden uitgenodigd om donderdag opnieuw te praten. ‘Enkele bonden hebben toegezegd’, aldus een KLM-woorvoerder. FNV is daar niet bij. Zij wil woensdagochtend opnieuw staken.
Nieuws inhalen? Lees de 7 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 7 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.