En verder: ECB: 'Duitsland kwetsbaar', leveringsproblemen BMW schuld van management en bier erkend als betaalmiddel.
Dit nieuws op je iPhone of iPad? Download NLinBusiness en krijg het beste van MT, Sprout, Adformatie, Tijdschrift voor Marketing en IEX.nl.
1. 'KPN-eigenaar' Carlos Slim groot in Shazam
De Mexicaanse miljardair en grootaandeelhouder van KPN Carlos Slim investeert 31 miljoen euro in de muziekapp Shazam. Shazam is een app waarmee muziek kan worden herkend. Op basis van een enkel fragment meldt de app de titel van te nummer en de naam van de uitvoerende artiest. Shazam gaat standaard worden geleverd op toestellen van América Móvil, het Latijns-Amerikaanse telecombedrijf van Slim. Vanuit dat perspectief is het niet onlogisch als ook KPN Shazam standaard gaat meeleveren. Shazam streeft naar een beursgang in 2014.
2. Jean-Paul Votron wast handen in onschuld
Jean-Paul Votron, de voormalig topman van Fortis, wast zijn handen in onschuld. Voor het eerst sinds zijn gedwongen vertrek als topman van Fortis, dat door de Belgische en Nederlandse overheid moest worden gered, heeft hij een interview gegeven, aan De Tijd. Hij grijpt de kans om verantwoordelijkheid van zich af te schuiven. 'We hebben niets misdaan', vertelt hij. 'Toon mij welke fundamentele fouten Fortis en haar toplui hebben gemaakt.' Onder andere de Nederlandse ondernemingskamer concludeerde in een onderzoek dat Fortis bewust informatie achterhield over de omvang en de kwaliteit van de portefeuille subprime-hypotheken. Votron werd verdacht van manipulatie en misleiding. Alle kritiek die op hem neerdaalde vindt Votron een vorm van 'outcome bias.'
3. ECB: 'Duitsland is kwetsbaar'
De directeur van de Europese Centrale Bank, Jörg Asmussen, waarschuwt Duitsland voor zelfgenoegzaamheid. Nu gebruikt Duitsland de eigen sterke economie als hefboom om in heel Europa structurele hervormingen af te dwingen, maar hervormt het zelf niet. Het teert nog steeds op de pijnlijke hervormingen van enkele jaren geleden. 'Maar als Duitsland niet blijft hervormen, dan is het over vijf of tien jaar weer de zieke man van Europa', waarschuwt hij. Duitsland moet structureel de aansluiting van migranten op de arbeidsmarkt verbeteren, meer techniek en wiskunde in het onderwijs, meer investeren in infrastructuur, de vergrijzing bestrijden, het belastingstelsel herzien en de inkomensongelijkheid verkleinen.
- Lees alles over buiness in en met Duitsland in het dossier Duitsland
4. IMF maakt de geesten rijp voor tegenvallende groei
Hoewel de prognoses over de ontwikkelingen van de wereldeconomie door het IMF pas dinsdag aan de openbaarheid worden prijs gegegeven, maakt voorzitter Christine Lagarde de geesten rijp voor tegenvallend nieuws. In april raamde het Internationaal Monetair Fonds de mondiale groei nog op 3,3 procent. Nu zegt ze daarover: 'Gezien het beeld dat we vooral in de opkomende landen zien vrees ik dat we daar onder zullen zitten'. Wordt vervolgd, maar de BRIC-landen zijn niet de onvermoeibare trekpaarden waar we soms op hopen.
5. NewB, de bank van het Belgisch volk, opgericht
Nog meer nieuws van onze zuiderburen. Zaterdag werd de oprichting van een de nieuwe Belgische bank, NewB, goedgekeurd door de algemene vergadering. De bank is een coöperatieve bank en is te zien als een sterke reactie op de bankencrisis. NewB lanceerde in het voorjaar een actie om deelnemers in de coöperatie te werven. De respons was massief met 43.000 mensen en 89 non-gourvermentele organisaties. De bank bestaat op dit moment in embryonale vorm. Om de bank daadwerkelijk te laten functioneren is een startkapitaal van 60 miljoen euro nodig. Overigens hoeft dat niet direct op de bank te staan, het gaat om toegezegd eigen vermogen door de leden van de coöperatie.
6. Singapore wil in Lloyds Banking Group
Het Singaporese staatsinvesteringsfonds Temasek aast op een 10 procents belang in de Britse bank Lloyds. Temasek heeft de Britse overheid benaderd met het aanbod om voor 5,3 miljard euro een deel van het staatsbelang in de bank over te nemen. De Britse overheid heeft na de steun die nodig was om de bank overeind te houden in de financiële crisis ongeveer 39 procent van de bank in bezit. De Britse overheid is druk bezig met de voorbereidingen om de 'verworven bezittingen' weer af te stoten.
7. 'Tekort aan reserveonderdelen BMW schuld van management'
Na het snijden in de kosten heeft de grootste luxe autofabrikant BMW serieuze problemen om de juiste reserveonderdelen bij de dealers te krijgen. Gefrustreerde dealers en langere levertijden voor eveneens gefrustreerde klanten zijn het gevolg. Zeker '1200 auto´s staan langs de kant en kunnen niet worden gerepareerd' zegt de hoogste werkenemersvertegenwoordiger in het ondernemingsbestuur, tegenover Automobilwoche. Hij geeft het management de schuld van de 'massieve terugloop in verkopen en winst'. In een poging de oplopende onvrede onder klanten weg te nemen is de Beierse autofabrikant nu leen-BMW's aan het uitleveren. Volgens BMW zelf is 'nog maar' vijf procent van de levering van alle onderdelen vertraagd.
8. ING verkoopt Chinees belang
Bankverzekeraar ING verkoopt zijn deel van zijn Chinese joint venture ING-BOB Life Insurance Company aan BNP Paribas Cardif, de verzekeringstak van BNP Paribas. Het gaat om exact 50 procent van de aandelen. Financiële details ontbreken. Wel is duidelijk dat de de deal niet raakt aan de bankactiviteiten van ING in China. Zo blijven de 13,7 procent in Bank of Beijing en de commercial bankingactiviteiten in China gewoon in handen van de ING.
9. Getal van de dag: -30 miljard, -64 procent en een plus van 8.8
De Braziliaanse miljardair Eike Batista, de oprichter en bestuursvoorziter van Mmx Mineracao & Metalicos, probeert zijn grondstoffenimperium te redden en sluit een ijzermijn en verkoopt veel van zijn tafelzilver. Het gaat slecht met Batista. Sinds maart 2012 raakte hij 30 miljard dollar van zijn persoonlijk vermogen kwijt. Mede omdat de aandelenkoers sinds het begin van dit jaar met 64 procent daalde. Batista probeert een kapitaalinjectie van Eon los te krijgen. Om dit überhaupt mogelijk te maken, trad hij zaterdag af als voorzitter van een van zijn andere bedrijven, MPX Energia. De koers van het aandeel steeg 14 procent, waarmee het eerdere verlies werd omgebogen in een koerswinst van 8.8 procent. Overigens is een van de kopers van het tafelzilver Trafigura Beheer BV.
10. De koffieautomaat: afrekenen in bier en bitcoins
Het heeft even geduurd, maar nu is er de definitief onmisbare app. Billpin is een app waarmee je makkelijk bijhoudt wie wie nog geld schuldig is. Handig tijdens een vakantie of een groepsreis met collega's. Het is een lopend boekhoudsysteem waarmee je ook makkelijk rekeningen kunt vereffenen. Nu is dat op zich van beperkte waarde en ook niet uniek. Maar Billpin houdt de onderlinge score bij in 40 mondiaal geaccepteerde valuta. Waaronder niet alleen de virtuele bitcoins maar ook het in de zomer zo noodzakelijke (?) bier.
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.