1. Brexit-deal is nu écht nabij
Ze onderhandelden in de nacht van woensdag op donderdag tot in de vroege uurtjes, maar komen Londen en Brussel nu wel of niet vóór het kerstdiner tot een brexitdeal? Het antwoord lijkt: ja. De Britse premier Johnson en voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen zouden per se vandaag hun handtekening onder een deal willen zetten. De onderhandelingen lopen al maanden moeizaam maar er komt nu echt schot in. En dat is niet zonder reden. Een handelsakkoord in 2020 voorkomt dat er handelstarieven komen na 1 januari. Er zou in de afrondende fase vooral over details gesteggeld worden, rond concurrentieregels van de Europese interne markt en visserijrechten.
2. Supercommissaris Kees van Lede overleden
De ooit ‘machtigste man’ van Nederland is niet meer. Kees van Lede, oud-topman van AkzoNobel, is op 78-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van corona. Van Lede is meermaals uitgeroepen tot de machtigste commissaris van Nederland, vanwege de vele commissariaten die hij bekleedde bij onder meer De Nederlandsche Bank, Heineken, Air France-KLM, Philips en Sara Lee. Ook was hij voorzitter van werkgeversvereniging VNO. Leestip: MT sprak Van Lede in 2001, vlak na zijn aangekondigde vertrek als topman van Akzo Nobel.
3. Ziekteverzuim na coronabesmetting kan flink oplopen
De meeste werknemers met een coronabesmetting melden zich een paar dagen tot een week ziek. Mensen die langer ziek zijn, zijn ook gelijk flink langer uit de running, meldt de Arbo Unie. Het verzuim loopt in die gevallen op tot gemiddeld 55 dagen. Een op de tien verschijnt zelfs meer dan tweehonderd dagen niet op het werk. Zij hebben last van hardnekkige kortademigheid en vermoeidheidsklachten. De arbodienstverlener maakt zich de meeste zorgen over het aantal mensen dat zich ziek meldt met psychische klachten als gevolg van de coronacrisis.
4. ‘Google sjoemelde met resultaten wetenschappelijk onderzoek’
Google heeft onderzoeksresultaten van eigen wetenschappers gekneed tot de voor het techconcern gewenste uitkomst. Dat meldt persbureau Reuters woensdag op basis van inzage in documenten. In tenminste drie gevallen zou een manager van het bedrijf onderzoekers vriendelijk doch dringend hebben verzocht de uitkomsten van bepaalde onderzoeken een positieve draai te geven. Zo zou in een conceptversie van een onderzoek staan dat bepaalde software kan leiden tot desinformatie of discriminatie, terwijl de uiteindelijke versie rept van eerlijkheid en accurate informatie.
5. Kassa’s supermarkten op hol: ruim miljard weekomzet
De lockdown heeft de omzet van supermarkten vorige week naar een recordomzet gestuwd van ruim een miljard euro. Dat heeft marktonderzoeker Nielsen becijferd. Een keer eerder werd die magische grens doorbroken, in week 51 uit 2017. De supermarktbranche profiteerde de afgelopen maanden al flink van de coronamaatregelen, toen de omzet ruim zes procent groeide. Met nog enkele dagen te gaan voor Kerst zou week 52 ook wel eens richting het recordcijfer kunnen kruipen.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: De megaklus van Voedselbank-bestuurder Leo Wijnbelt
De voedselbanken kregen het dit jaar flink drukker. Het aantal bezoekers steeg dit jaar met tien procent en de vooruitzichten voor volgend jaar zijn dramatisch als gevolg van de coronacrisis. Niet alle groei verdient applaus, schrijft het FD. Leo Wijnbelt, voorzitter van Voedselbanken Nederland, staat voor een megaklus. Hoe je een bedrijf bestuurt met meer dan 100.000 klanten, nul personeelsleden op de loonlijst en 550 uitdeelpunten.
7. Zoom-topic: Elon Musk wilde Tesla aan Apple slijten
Elon Musk heeft zijn Tesla in de ‘sombere dagen van het Model 3-programma’, zo’n drie jaar terug, proberen te slijten aan Apple. Hij zou tevergeefs om een gesprek hebben gevraagd met Apple-topman Tim Cook. De serieondernemer reageerde via Twitter op het bericht dat Apple overweegt in 2024 te beginnen met de bouw van een eigen elektrische personenwagen. Musk zou destijds bereid zijn geweest om Tesla te verkopen voor een bedrag dat overeenkomt met 10 procent van de huidige marktwaarde, een slordige 61 miljard dollar.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap updates