Help je leverancier de crisis door: geef ‘m hier een pluim.
1. BP-topman: piek in olievraag al bereikt
Dat op afstand werken zou wel eens blijvertje kunnen zijn, meent BP-topman Bernard Looney, met alle gevolgen van dien voor de olie-industrie. Sinds februari is Looney de hoogste baas van de Britse oliemaatschappij, en wordt nu al door de coronacrisis geconfronteerd met wat volgens hem ‘peak oil demand’ zou kunnen zijn, zegt hij in de Financial Times. BP verwachtte vorig jaar nog dat die piek pas in 2030 plaats zou vinden. Met andere woorden: de vraag naar olie gaat alleen nog maar zakken. En het is niet uitgesloten dat die terugval permanent zal zijn, aldus de topman.
Ook Shell-topman Ben van Beurden zei eind april voorlopig geen herstel te zien van de olieprijzen en de vraag naar oliegerelateerde producten, en twijfelt af of de vraag terugkeert op het niveau van voor de pandemie.
Wel heeft de crisis Looney versterkt in zijn persoonlijke overtuiging dat in de strategie voor BP meer oog moet zijn voor klimaatverandering. Net als Shell scherpt BP zijn klimaatambities aan, met als doel onder meer de CO2-uitstoot terug te brengen tot nul in 2050. Hoe BP dan precies die strategie aan gaat pakken, en bijvoorbeeld net als Shell de dividenduitkeringen verlaagt, wilde Looney nog niet zeggen.
Ondertussen vindt Legal & General Investment Management, een van de grootste beleggers in ExxonMobil, dat dat olieconcern lang niet genoeg doet tegen klimaatverandering, en is voornemens om op de aandeelhoudersvergadering op 27 mei tegen de herbenoeming van ceo Darren Woods te stemmen. LGIM zint het bovendien niet dat Woods zowel ceo is als chairman, wat in Nederland de voorzitter is van de raad van commissarissen. Het Nederlandse Pensioenfonds Metaal en Techniek zegt tegen het FD vanwege die dubbele pet ook tegen herbenoeming te stemmen.
Covid 19-update:
- Het marktaandeel van elektrische personenauto’s is in het eerste kwartaal bijna verdrievoudigd.
- Bits of Freedom is door het ministerie van Volksgezondheid gevraagd om deel te nemen in een begeleidingscommissie voor de corona-app. Maar de burgerrechtenorganisatie bedankt voor de eer. ‘We leveren heel graag een constructieve bijdrage, maar dan moet het wel helder zijn waar we een bijdrage aan leveren.’
- Twitter gaat thuiswerken permanent mogelijk maken voor werknemers. Sommigen zullen dus nooit meer naar kantoor hoeven te komen.
- De rijksfondsen voor podiumkunsten stellen 15 miljoen euro beschikbaar ter ondersteuning van de cultuursector.
- Hoofdeconoom van de ECB Philip Lane is wel voor eurobonds, zegt hij tegen De Telegraaf. ‘Op de lange termijn denk ik dat dit tot een hogere welvaart leidt in de hele eurozone. Daar heeft Nederland ook iets aan.’
- De Nederlandse tak van accountantsorganisatie EY zou met het oog op de aanstaande recessie lokale partners gevraagd hebben om hun financiële buffers te spekken, voor een totaalbedrag van tientallen miljoen euro’s. Dat meldt Bloomberg op basis van ingewijden. EY wilde niet reageren op het bericht. EY heeft in Nederland circa 263 partners.
2. Ryanair-topman vindt quarantaineplannen grote nonsens
Ryanair wil vanaf 1 juli 40 procent van zijn vluchten hervatten, zo maakte het luchtvaartbedrijf dinsdag bekend. Volgens topman Michael O’Leary zagen ze die ochtend direct ‘een piek in reserveringen’, vooral van gezinnen die in juli en augustus graag op zonvakantie gaan.
Ondertussen is hij helder over de zondag aangekondigde plannen van de Britse overheid om reizigers die aankomen in het VK veertien dagen in quarantaine te plaatsen: ‘nonsens’, ‘niet-wetenschappelijk’, ‘arbitrair’ en bovendien ‘niet te handhaven’ – helemaal in een land dat ‘testen en traceren niet eens voor elkaar krijgt’. Het leidt alleen maar af van zinnige maatregelen, zoals temperatuurchecks bij passagiers, verplichte maskers en voldoende afstand in de vliegtuigen door bijvoorbeeld een strak toiletbeleid. Dat zei O’Leary in gesprek met FT tijdens het digitale congres Global Boardroom.
De ceo had ook geen goed woord over voor concurrenten die aan het overheidsinfuus gaan. Of in de woorden van O’Leary: ‘de crack cocaïne van overheidssteun’ van de Fransen, Duitsers en Italianen. O’Leary verwacht dat er veel ‘stimulerende prijsstellingen’ zullen zijn, van zowel luchtvaartbedrijven als bijvoorbeeld hotels, in de hoop om het staartje van het zomerseizoen nog te redden. ‘De echte uitdaging voor goed gerunde airlines, zoals Ryanair, is dat als we weer opstarten we beide handen op de rug gebonden hebben. Want dan moeten we het opnemen tegen Air France-KLM, Lufthansa, Alitalia, die enorme staatssteun krijgen. Daardoor kunnen zij ver onder de kostprijs vluchten aanbieden, misschien wel jarenlang.’
3. RAI wil weer open, vakbeurzen zijn immers meer dan een feestje
RAI Amsterdam vindt het wel mooi geweest: open met die deuren. Volgens ceo van het congrescentrum, Paul Riemens, zijn ze er helemaal klaar voor. Officieel gelden voor de RAI dezelfde regels als andere locaties voor ‘massale consumentenbijeenkomsten’ (festivals, voetbalwedstrijden) en moet de boel dus tot 1 september dicht. Maar volgens Riemens gaat het bij de RAI om heel andere soorten bijeenkomsten, vakbeurzen die de economie bovendien een flinke impuls kunnen geven. Ook is er met 110.000m2 genoeg ruimte om volgens de anderhalvemeterrichtlijnen open te gaan. ‘Als tuincentra, warenhuizen, woonwinkels zoals Ikea en bouwmarkten open zijn, dan kunnen wij zeker ook.’
4. ABN Amro dieper dan verwacht in de rode cijfers
ABN Amro heeft voor het eerst in zeven jaar in het eerste kwartaal een nettoverlies geleden. Het gaat om een min van 395 miljoen euro, waar dat vorig jaar in dezelfde periode een winst van 478 miljoen euro was. Analisten hadden een kwartaalverlies verwacht van 191 miljoen euro.
De rode cijfers komen door de hoge kredietvoorzieningen vanwege ‘twee uitzonderlijke klantdossiers en omvangrijke collectieve voorzieningen voor sectoren die het eerst worden getroffen door corona en door de olieprijs’, aldus ceo Robert Swaak.
5. Beleggers zijn klaar met topbeloningen
Even terug naar Shell. De multinational verlaagt het bonusbedrag van topman Ben van Beurden met 20 procent. Dat is redelijk uniek, en onderstreept volgens NRC de groeiende invloed van grote beleggers op dergelijke beloningen. Daarbij wordt niet alleen streng gekeken naar de prestatiecriteria, maar ook de absolute bedragen en de redelijkheid daarvan.
De afgelopen weken werd ook bij Wolters Kluwer, Besi, SBM Offshore en AMG het voorgestelde bonusbeleid verworpen door de aandeelhouders, aldus het FD. Sinds dit jaar is er in Nederland een nieuwe wet ingevoerd die onder andere eist dat driekwart van de aandeelhouders akkoord zijn met de beloningsplannen.
6. Must read: De impact van corona volgens 200 ceo’s
Walmart, AB-InBev, Pfizer, Uber, ViacomCBS, Sanofi, PayPal, Airbnb, BNY Mellon, Cboe Global Markets, DHL, en nog vele anderen. Business Insider vroeg 200 ceo’s hoe de coronacrisis hun bedrijf zal veranderen. Hier ben je wel een uurtje zoet mee.
7. Koffieautomaat: Wat doet Tony’s Chocolonely zo goed?
Tony’s Chocolonely is voor het derde jaar op rij het duurzaamste merk van Nederland in de Sustainable Brands Index, Europa’s grootste merkenonderzoek naar duurzaamheid. Onderaan de lijst staan onder meer Burger King (plek 173) en, jawel, Ryanair (de hekkensluiter, op plek 176).
Nieuws inhalen? Lees de 7 van gisteren.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT-nieuwsbrief, met elke dag het laatste nieuws
en de beste artikelen over management en leiderschap.