1. BP ontslaat 15 procent personeelsbestand
Olieconcern BP start met een flinke reorganisatie: 15 procent van het personeel, zo’n 10.000 man, moet dit jaar vertrekken. Dat kondigde ceo Bernard Looney, die sinds februari op z’n post zit, maandag aan. De reorganisatie is een reactie op de coronacrisis, maar past ook binnen de strategie van het bedrijf om zich weg te bewegen van olie en gas en meer te focussen op hernieuwbare energie. De ontslagen zullen vooral bij kantoorbanen en niet bij operationeel personeel vallen. Concurrent Chevron liet vorige maand al weten 10 tot 15 procent van het personeelsbestand naar huis te sturen. Shell is een programma gestart voor ongedwongen ontslagen.
2. Airbnb krijgt 50.000 claims vanwege servicekosten
Verhuurplatform Airbnb heeft inmiddels zo’n 50.000 claims ontvangen van 10.000 gebruikers over de servicekosten die het bedrijf klanten in rekening brengt. Dat meldt NRC Handelsblad. In mei oordeelde de Nederlandse rechter dat het in rekening brengen van zo’n toeslag niet mag als de verhuurder ook al voor servicekosten betaalt, en dat Nederlandse klanten die waar ook ter wereld via het platform boekten hun geld terug kunnen vragen. Volgens de krant maken ook platforms als Belvilla en HomeAway zich schuldig aan het dubbel in rekening brengen van servicekosten.
3. CrossFit raakt belangrijke partners kwijt vanwege tweet
CrossFit-ceo Greg Glassman stuurde afgelopen weekend een tweet de wereld in die niet in de smaak viel. Als reactie op een bericht dat racisme en discriminatie een issue van de volksgezondheid zijn, tweette Glassman de grap ‘Floyd-19’ – een woordspeling op covid-19 en de naam George Floyd, wiens dood eind mei tot veel sociale onrust in de VS en daarbuiten leidde. Sportmerk Reebok besloot een contract met CrossFit dat dit jaar afloopt niet te vernieuwen, verschillende sportscholen die partneren met CrossFit zien daar nu van af en atleet Rich Froning nam afstand van het bedrijf.
https://twitter.com/CrossFitCEO/status/1269404726581288960?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1269404726581288960&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.menshealth.com%2Ffitness%2Fa32793305%2Fcrossfit-greg-glassman-george-floyd-tweet-rich-froning-reaction%2F
4. Volkswagen-topman staat leiding topmerk af
Herbert Diess, ceo van Volkswagen Group, staat zijn positie als ceo van vlaggenschip Volkswagen af zodat hij zich meer op het moederbedrijf kan richten. Ralf Brandstätter, op dit moment coo, neemt per 1 juli het stokje van Diess over. Brandstätter zal kostenbesparing in de grootste fabrieken in Duitsland moeten gaan doorvoeren.
5. Samsung-erfgenaam wordt niet vervolgd
Lee Jae-Yong, de oudste zoon van Samsung-voorzitter Lee Kun-hee en zijn waarschijnlijke, toekomstige opvolger, wordt niet vervolgd voor manipulatie van de beurskoers en boekhoudfraude. Een Zuid-Koreaanse rechtbank verwierp maandag de vraag daarom van de aanklager. Samen met directieleden Choi Gee-Sung en Kim Jong-Joong zou Lee in 2015 de beurskoers van chemiebedrijf Cheil Industries hebben opgeblazen in aanloop naar een fusie met Samsung C&T. Lee had in Cheil Industries een belang van 23,2 procent. Lee zat al eens een jaar in de cel vanwege een omkoopschandaal.
6. Must read: Waarom de verhuur-industrie baat heeft bij de crisis
De pandemie is een ramp voor verhuurders en verhuurplatforms. Kijk maar naar Hertz, dat in mei faillissement aanvroeg. Of Airbnb, dat een kwart van het personeelsbestand moest ontslaan. Toch zijn er ook verhuurdersplatforms die juist goede zaken doen bij de coronacrisis. Globe bijvoorbeeld, dat particuliere kamers verhuurt voor een paar uur. Het platform is op dit moment uitermate populair bij mensen die even een paar uur willen werken zonder jengelende kinderen op de achtergrond. Of Turo, een Amerikaanse variant van carsharing-platform Snappcar. Verhuurplatforms en -bedrijven blijken juist gebaat bij de crisis, omdat consumenten minder baanzekerheid hebben en dus minder geneigd zijn grote aankopen te doen, zeggen experts tegen Wired.
7. Koffieautomaat: Ok, Google, do black lives matter?
Google Assistant, Siri en Alexa geven nu allemaal antwoord op vragen rondom de Black Lives Matter-beweging. De antwoorden lijken behoorlijk op elkaar, blijkt uit onderstaande tweets. Google geeft ook antwoord op de vraag waarom het veelgebruikte ‘All Lives Matter’ geen goede repliek is op de zin Black Lives Matter. Alexa heeft daar nog wat meer moeite mee.
By comparison, here is “Alexa’s” answer: pic.twitter.com/OFmCyjKc7p
— Piya Chattopadhyay (@piya) June 7, 2020
Nieuws inhalen? Lees de 7 van gisteren.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT-nieuwsbrief, met elke dag het laatste nieuws
en de beste artikelen over management en leiderschap.