Plus: Neemt Apple Tesla over? En, opnieuw aangetoond: ceo-bonussen werken niet.
Elke dag presenteert MT de business uit het nieuws van de dag in 10 punten. Vandaag:
1. 'Nepfacturen Imtech waren werk van voormalig ceo'
Voormalig topman René van der Bruggen van technisch dienstverlener Imtech dwong zijn Duitse onderdeel met valse facturen tientallen miljoenen af te staan om tekorten in Nederland te verhullen. Dat meldde De Telegraaf woensdagavond, op basis van onderzoek dat het uitvoerde samen met de Duitse krant Handelsblatt.
Het zou gaan om een geldstroom van mogelijk 35 miljoen euro. Een woordvoerder van Imtech stelde in een reactie dat de kranten geen nieuws hebben aangeboord, maar dat de onderneming 'over al deze zaken al uitgebreid heeft gerapporteerd' in juni 2013, in een rapport voor de aandeelhouders.
2. Boskalis zet vol in op overname Fugro
Zelf ontkennen ze nog steeds dat ze Fugro volledig willen overnemen, maar een andere conclusie valt toch moeilijk te trekken uit het feit dat grootaandeelhouder Boskalis de juridische aanval inzet op de beschermingsconstructies die bodemonderzoeker Fugro in het leven heeft geroepen om een ongewenste overname tegen te houden. De rechtszaak dient op 17 maart.
Een Boskalis-woordvoerder noemde de beschermingsconstructie, die loopt via een stichting op Curaçao, 'niet meer van deze tijd'. Bij een vijandig overnamebod kan de stichting volgens hem operationele activiteiten aan het bedrijf onttrekken. 'Geen enkel ander beursfonds in Nederland heeft dat', zei hij. Boskalis heeft inmiddels een belang van 20 procent in Fugro.
3. Bert Bruggink vertrekt eind dit jaar als Rabobank-cfo
Bert Bruggink, de tweede man van de Rabobank, heeft onverwacht zijn vertrek aangekondigd. Hij vertrekt eind dit jaar, omdat hij het niet eens is met de opsplitsing van zijn functie in die van een financieel directeur (cfo) en een directeur risicomanagement (cro).
Bruggink blijft beide taken wel vervullen totdat voor de nieuwe functies geschikte kandidaten zijn gevonden.
De 52-jarige Bruggink werkt al sinds 1986 bij Rabobank, meteen na zijn opleiding technische bedrijfskunde. Sinds 2004 is hij er de hoogste financiële man. Na zijn terugtreding blijft hij bij Rabobank als adviseur van de raad van bestuur.
4. En ook Google-cfo Patrick Pichette gaat met pensioen
Net zo oud als Bruggink, en ook al een cfo die vertrekt. Dat is Patrick Pichette. De financiële topman van Google gaat met pensioen om meer tijd aan zijn gezin te kunnen besteden, maakte hij bekend op Google+. Hij kwam tot dat inzicht, schrijft hij, toen hij de Kilimanjaro beklom met zijn vrouw en ze hem vroeg waarom ze niet gewoon door konden gaan met het avontuur.
De Canadees Pichette is een Google-oudgediende en naaste vertrouweling van Google-ceo Larry Page. Hij zegt dat hij aanblijft tot een opvolger gevonden is.
5. Bakker Bart verliest zaak met franchiser in Ede
Bakker Bart heeft een rechtszaak verloren tegen zijn franchiser in Ede. De keten van bakkerswinkels heeft een reeks van conflicten met de franchisers en kondigde in dit geval aan een winkel te sluiten en wilde de ondernemer houden aan zijn concurrentiebeding, waarin stond dat hij 1 jaar lang geen bakkerij mocht uitbaten op de plek of in de nabije omgeving van de winkel.
Franchiser Tamim Azemy wil de winkel echter onder eigen naam voortzetten en denkt daar bovendien een betere boterham mee te verdienen. Zo speelt op de achtergrond mee dat Bakker Bart zijn franchisers hogere bedragen in rekening brengt dan externe afnemers. Daarnaast spiegelde het hoofdkantoor van de bakkersketen Azemy te hoge omzetprognoses voor. De rechter zette een streep door het concurrentiebeding en oordeelde dat de twee andere Bakker Bart-winkels in Ede geen concurrentie zullen ondervinden van de winkel van Azemy.
6. Stapt Apple via Tesla in de autoindustrie?
Twee Apple-investeerders hebben tijdens een investeerdersvergadering aan Apple-ceo Tim Cook gevraagd om autofabrikant Tesla te kopen. De Apple-ceo ging daarna niet inhoudelijk in op de vragen, en maakte er geen geheim van dat hij de vraag probeerde te ontwijken. Wel zei hij dat hij zou willen dat Tesla gebruik zou maken van Apples dashboardsysteem Carplay. Ook gaan er steeds meer geruchten dat Apple zelf bezig is met de ontwikkeling van een eigen auto.
7. CBS: forse tik voor autobranche
De auto- en motorbranche is 2014 in mineur geëindigd. In het vierde kwartaal daalde de omzet met bijna 7 procent, blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek woensdag publiceerde. Met name importeurs van personenauto's kregen een forse tik. Hun opbrengsten daalden met 10 procent. De daling viel extra scherp uit doordat autodealers in de laatste maanden van 2013 juist erg goede zaken deden. Per 1 januari 2014 kwamen veel fiscale voordelen voor zuinige auto's te vervallen. Veel mensen schaften op de valreep nog een nieuwe auto aan waarmee zij nog wel van die gunstige regelingen konden profiteren.
8. Andere verhuurders steunen V&D tegen filiaaleigenaar Hengelo
V&D krijgt bij het kort geding tegen pandbaas Mondia Investments vandaag opvallend veel steun van veel andere verhuurders. Zij vinden het maar niks dat de eigenaar van het filiaal in Hengelo naar de rechter is gestapt om alsnog de volledige huur uitbetaald te krijgen. Dat liet advocaat Tomas Steenmetser woensdag weten, na berichtgeving van RTLZ.
Steenmetser wil bij de rechtbank in Enschede als raadsman namens 11 verhuurders (eigenaar van 24 winkelgebouwen van V&D) spreektijd vragen om V&D in de zaak te steunen. De warenhuisketen sloot vorige maand een akkoord met een meerderheid van de verhuurders. De pandeigenaren accepteerden daarbij een huurverlaging in ruil voor het inleveren van vierkante meters. 'Het is onredelijk als Mondia nu wel de volle 100 procent krijgt', stelt Steenmetser.
9. Getal van de dag: 900.000
Het aantal huishoudens dat qua stroomverbruik overeenkomt met dat van de ICT-branche in Nederland. De sector gebruikte in 2013 in totaal 2,7 miljard kWh stroom, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In Noord-Holland wordt door de ICT-branche met 43 procent veruit de meeste stroom afgenomen.
Dat is met name het geval in Amsterdam, waar veel datacenters zitten, onder meer door de nabijheid van het grootste internetknooppunt ter wereld. De datacenters in de hoofdstad hebben in 3 jaar tijd 15,8 procent meer stroom afgenomen. In de andere provincies ligt het ICT-stroomverbruik een stuk lager. Zo is het aandeel in Zuid-Holland 12,7 procent en in Zeeland slechts 0,5 procent.
10. Koffieautomaat: opnieuw aangetoond: bonussen werken niet
Bonussen? Om op lange termijn winst te boeken, kun je ze maar beter beperken, blijkt (opnieuw) uit onderzoek. Dit keer is het onderzoek van wetenschappers aan de University of Melbourne en de University of California dat het laat zien.
De onderzoekers merken op dat de prestatiebonussen een negatieve impact hebben op rendementen die moeilijker gemeten kunnen worden, maar op termijn wel vaak de grootste meerwaarde opleveren, zoals het versterken van de organisatie of het nastreven van veelbelovende, maar risicovolle innovaties. Met een beperkte bonus wordt de ceo bovendien aangemoedigd om hechter samen te werken, aldus de onderzoekers Peter Cebon en Benjamin Hermalin, docenten economie aan de universteiten van respectievelijk Melbourne en Californië.
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.