1. Big Bazar ook in de clinch met geldschieter
De problemen voor Big Bazar worden steeds groter. De koopjesketen ligt nu ook in clinch met een geldschieter. Big Bazar leende twee jaar geleden 2 miljoen euro van ondernemer Cor Noordenne, maar betaalt sinds april de rente niet meer. Noordenne wil de voorraad van het bedrijf nu laten veilen. Dat schrijft het FD dat processtukken heeft ingezien.
Big Bazar en Van Noordenne praten over een schikking, zegt een woordvoerder van de rechtbank. ‘Als partijen het eens zijn met elkaar dan gaat de zaak niet door. Tot nu toe staat de zitting gewoon gepland.’
Big Bazar kampt al langer met financiële problemen. In juli werd het bedrijf door drie verhuurders voor de rechter gesleept wegens onbetaalde rekeningen.
2. Slechte vitaminemarkt drukt resultaten DSM-Firmenich
DSM-Firmenich lijdt onder de slechte markt voor vitamines. Het onlangs gefuseerde bedrijf noteerde een omzet van 6,1 miljard euro in het eerste halfjaar, tegenover 6,4 miljard euro in het eerste halfjaar van 2022. De winst daalde tot iets onder de miljard euro.
De tegenvallende cijfers kwamen niet uit de lucht vallen. Eind juni gaf het bedrijf al een winstwaarschuwing af. De prijzen zijn laag op de vitaminemarkt, onder meer doordat concurrent BASF de productie heeft opgevoerd en klanten bouwen voorraden af. DSM-Firmenich is bezig met het invoeren van maatregelen om de slecht draaiende tak weer op te krikken.
3. Bedrijvendokter en Fokker-fanaat Jaap Rosen Jacobson (73) overleden
Bedrijvendokter Jaap Rosen Jacobson is op 73-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een hersenbloeding. De ondernemer kocht slecht lopende ondernemingen op, reorganiseerde ze en verkocht ze zodra ze weer winstgevend waren. Zijn bekendste project en grote liefde was de failliete vliegtuigbouwer Fokker.
Het FD schrijft dat Rosen Jacobson in de jaren tachtig bekendstond als een hemelbestormer die gammele ondernemingen weer tot leven kon kussen. Als investeerder was Rosen Jacobson betrokken bij een reeks van bedrijven, van snoepwinkel Jamin en winkelketen Xenos tot en met hotelexploitant Postillion.
4. UWV wist al jaren dat het de wet overtrad en de privacy van mensen schond
Het UWV wist al sinds 2020 dat het de privacy van uitkeringsgerechtigden schond door zonder toestemming cookies te plaatsen. Die cookies werden gebruikt om te kijken of uitkeringsgerechtigden ongeoorloofd in het buitenland verbleven terwijl ze een WW-uitkering ontvingen.
Het UWV schond door illegaal gegevens te verzamelen de privacywet. De interne toezichthouder waarschuwde hiervoor, maar dat werd in de wind geslagen, blijkt uit onderzoek van de NOS. Begin dit jaar werd het probleem opgelost. Vakbond FNV overweegt een kort geding om het UWV te laten stoppen met alle fraude-algoritmes.
De uitkeringsinstantie ontkent dat het de waarschuwingen heeft genegeerd. De organisatie zegt wel: ‘Met de kennis van nu hadden wij hier meer aandacht en prioriteit voor moeten hebben.’
5. KLM-piloten dreigen met acties: ‘ondergrens genaderd’
De Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) dreigt actie te voeren bij KLM. Dat schrijft dagblad De Telegraaf, dat een brief aan de leden van het zogeheten Actie Informatie Team (AIT) in heeft gezien. De huidige cao is al een aantal maanden afgelopen en volgens de VNV zit er weinig progressie in de onderhandelingen, al noemt een woordvoerder de gesprekken wel constructief. Volgens de piloten heeft KLM de laatste jaren ‘linksom of rechtsom ongekende aanvallen’ gedaan op de arbeidsvoorwaarden.
AIT, het actieteam van VNV, treft nu voorbereidingen voor acties. In eerste instantie gaat het om ludieke acties, die de klanten niet zullen treffen. ‘Als het overleg dan nog steeds vastzit, gaan we daadkrachtig over tot zwaardere industriële acties.’ Volgens de VNV zit actievoeren ’er op korte termijn’ nog niet in.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout-nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: Betaald verlof voor gendertransitie steeds gebruikelijker bij grote werkgevers
Steeds meer bedrijven bieden gendertransitieverlof aan werknemers aan, dat schrijft de NOS. Van de vijf grootste werkgevers in ons land gaat het om drie organisaties. Ahold Delhaize is de meest recente die zich in dit rijtje voegt en maakte deze week bekend buiten hun cao om tot 33 weken verlof te geven voor gendertransitie met behoud van salaris. ‘Het nieuwe beleid bevat ook praktische tips voor collega’s en managers om de juiste ondersteuning te kunnen bieden’, zegt Ahold Delhaize.
Remke Verdegem, voorzitter van Transgender Netwerk, is blij met het verlof dat bedrijven bieden. ‘Het stelt mensen in staat in alle rust te herstellen en ze worden financieel gecompenseerd, en werkgevers zijn hierdoor minder geneigd om te discrimineren bij sollicitatieprocessen.’ Andere bedrijven die gendertransitieverlof aanbieden zijn onder meer Aegon, ASR, Ikea, KPN, NS, Philips, PostNL en PWC. Er vallen zo’n 400.000 werknemers onder een dergelijke cao of regeling.
7. Bij de koffieautomaat: Tinder werkt aan nieuw luxe abonnement: bijna 500 euro per maand
Datingapp Tinder werkt aan een nieuw abonnement met een fors prijskaartje. Tinder Vault, zoals het luxe abonnement wordt genoemd, gaat zo’n 455 euro per maand kosten en moet deze herfst gelanceerd worden. Tinder is bezig met een rebranding. De app wil af van zijn reputatie als platform voor het regelen van one-night-stands en wil laten zien dat het er ook is voor langetermijnrelaties. Wat de precieze plannen zijn van Tinder Vault is nog niet bekend.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates