Plus: Rabobank gebruikt ook persoonlijke data, Royal Haskoning is positief en Europese Bankenunie is definitief.
Elke dag presenteert MT de business uit het nieuws van de dag in 10 punten. Vandaag:
1. Rabo wil ook aan de slag met persoonsgegevens
In de week dat ING door het stof ging en excuses aanbood voor hun proefballon om persoonlijke gegevens van rekeninghouders door te spelen aan derden, doet Rabobank ook een duit in het zakje. In De Telegraaf vertelt bestuurder Rien Nagel dat de bank transactiegegevens van klanten wil inzetten en consumenten wil benaderen met eigen diensten en adviezen. Nagel benadrukt dat Rabobank de gegevens van rekeninghouders niet aan derden zal toespelen. 'We blijven in het veilige gebied van onze eigen vertrouwde diensten en blijven weg uit het grijze gebied. Binnen het veilige gebied is nog veel ruimte voor innovatie en het creëren van toegevoegde waarde.'
2. HaskoningDHV heeft zin in 2014
Oké, ze boekten uiteindelijk een verlies van 3,4 miljoen in 2013, maar ingenieurs- en projectmanagementbureau Royal HaskoningDHV is 2014 met een gezonde balans begonnen en beschouwt de vooruitzichten voor 2014 als positief. Vorig jaar moest het bedrijf nog flink 'herstructureren' in Polen, de UK en in Nederland. Maar door zowel kantoren als systemen te integreren verwacht Haskoning dit jaar flink te kunnen besparen op kosten. Daartegenover stond de opening van nieuwe kantoren in Brazilië en Myanmar en werd de Britse luchthavenprojectmanagementspecialist IPM overgenomen. HaskoningDHV wil in alles een transnationaal bedrijf zijn en heeft daarvoor een wereldwijd functiehuis geopend en ziet kansen in Afrika, Azië en het Midden-Oosten.
3. Tradeqoin: Nederlandse valuta voor ondernemers
De timing is misschien niet helemaal juist, nu Bitcoin aan alle kanten wordt bekritiseerd, maar feit is dat het Amsterdamse bedrijf Qoin een virtuele munt voor ondernemers heeft gelanceerd: Tradeqoin. Tegen NU.nl vertelt operationeel manager Annette Jeeninga dat het ruilplatform zich richt op ondernemers in het mkb en op zzp-ers. 'We hebben gekozen voor het mkb omdat deze bedrijven het met name zwaar hebben.' In een gesloten netwerk hebben ondernemers de beschikking over werkkapitaal en nieuwe afzetmarkten. 'Er zijn simpelweg te weinig euro’s in de markt', zegt Jeeninga. 'We willen ondernemers investeringsruimte bieden. Vaak hebben ze wel ruimte voor nieuwe klanten, maar geen financiële middelen.' Eén tradeqoin is gelijk aan een euro, wordt verwerkt via een speciale online bankrekening en de tradeqoins die de ondernemer heeft verdiend via het platform kan hij daar ook weer uitgeven. Inmiddels zijn zo'n 200 bedrijven aangemeld bij Tradeqoin.
4. 'Bestuur Imtech verantwoordelijk'
Pensioenfonds APG houdt het voormalige bestuur en de oud-commissarissen van Imtech persoonlijk verantwoordelijk voor de interne fraudes in Duitsland en Polen, die vorig jaar aan het licht kwamen. Van de week werd al duidelijk dat Imtech mede door de fraudes een verlies van 700 miljoen heeft geleden in 2013, gisteren kwam daar nog de domper bij dat APG Imtech zelf verantwoordelijk houdt voor de fraudes. APG stuurde de aansprakelijkheidsstelling al op 21 juni van 2013. Een woordvoerder van APG benadrukt egen RTL Z dat de aansprakelijkheidstelling niet tegen het bedrijf Imtech is gericht, maar tegen voormalige bestuurders en commissarissen. 'Wij willen niet dat die hiermee wegkomen. Wij pakken niet het bedrijf aan, omdat wij vinden dat Imtech nu goed bezig is. De oud-bestuurders en -commissarissen hadden een duidelijke rol om dit te voorkomen en daarin hebben zij gefaald.'
5. Definitief akkoord Bankenunie
Hij komt er dan toch echt: de Bankenunie. Gisteren hebben de EU-lidstaten in Brussel een definitief akkoord bereikt over de oprichting. Daar ging overigens wel een nacht van heftige onderhandelingen aan vooraf, waarin met name Duitsland een aantal harde eisen op tafel had gelegd. De Europese Raad en het Europees Parlement moeten uiteindelijk nog instemmen met het plan, maar in wezen staat er niets meer in de weg voor een Europees reddings- en toezichtsysteem voor banken in de eurozone. Hoewel de ministers van financiën nog altijd een reddingsoperatie kunnen blokkeren, is afgesproken dat de ECB een prominente rol krijgt bij dit soort reddingsacties.
6. Coinbase 'shopt'
Het wekt niet heel veel verbazing dat wanneer een bitcoinbedrijf vandaag de dag shopt voor personeel bij een van de grootste bedrijven ter wereld, Facebook, dat ze uitkomen bij hoofd veiligheid Ryan McGeehan. De laatste maanden komen er namelijk steeds meer verontrustende berichten naar buiten over de de grote risico's die kleven aan de virtuele munt en iedereen die zich daar mee bezighoudt. In ieder geval noopte het Coinbase om personeel te zoeken bij de beste techbedrijven. Zo kaapte Coinbase, een handelsplatform voor bitcoins en wallets, bij Amazon het hoofd business development weg: Todd Edebohls. Het Amerikaanse Coinbase beheert meer dan een miljoen 'portemonnees'. Dat McGeehan en Edebohls zijn ingegaan op de aanbieding zegt aan de andere kant ook wel iets over de potentie van het bedrijf. Overigens is het in Den Haag sinds vandaag mogelijk om Bitcoin te pinnen.
Lees hier meer over Bitcoin
7. Airbnb inmiddels ruim 7 miljard waard
Airbnb heeft volgens de Wall Street Journaal een investeringsronde gedaan en daarmee tussen de 400 en 500 miljoen dollar opgehaald. De waarde van het bedrijf dat meesurft op de golf van de deeleconomie wordt inmiddels gewaardeerd op minimaal 10 miljard dollar (7,3 miljard euro). Op de site kunnen particulieren voor korte tijd hun huis verhuren. Dat het principe van Airbnb vandaag de dag uiterst succesvol is, blijkt wel uit het gegeven dat de Amerikaanse hotelketen Hyatt een beurswaarde heeft van 'slechts' 8,4 miljard dollar en Holiday Inn 8 miljard. Airbnb is bijna 200 landen actief met een half miljoen huizen.
Lees ook ons verhaal over de pionier van deeleconomie: SnappCar
8. Tango haalt 200 miljoen op
De Chinese internetgigant Alibaba heeft ongeveer 200 miljoen dollar gestoken in het Amerikaanse Tango, een app waarmee je kunt (video)chatten. In totaal haalde Tango in de investeringsronde 280 miljoen dollar op. Alibaba heeft in China al een dergelijke app, Laiwang genaamd, maar een en ander kan verklaard worden uit het feit dat Alibaba binnenkort in de VS naar de beurs gaat. Daarnaast heeft Tango ook aanzienlijk meer gebruikers dan Laiwang: 200 miljoen geregistreerde gebruikers, waarvan er zo'n 70 miljoen maandelijks terugkeren. Tango heeft naast de chatfunctie ook muziek en games in de app verwerkt en volgens ceo Eric Setton kunnen ontwikkelaars in de loop van 2014 games en andere diensten voor Tango maken.
9. Getal van de dag: 850 miljoen euro
ING US, de Amerikaanse verzekeringsdochter van ING, wordt omgedoopt tot Voya Financial. Dit naar aanleiding van het feit dat ING na de verkoop van 26,5 miljoen aandelen een belang in het bedrijf overhoudt van 45 procent, waarbij dit nog kan teruglopen tot 43 procent als deelnemende banken gebruik maken van het recht om nog eens 4 miljoen aandelen te kopen. De verkoop van de aandelen levert ING een bedrag van 1,2 miljard dollar op en deze 850 miljoen euro wordt volledig gebruikt om schulden af te lossen.
10. Koffieautomaat: Goeie gok
45.000 dollar won deze deelnemer in een bonusronde van het Amerikaanse Rad van Fortuin. Slechts twee letters waren zichtbaar, maar zijn eerste gok was meteen een schot in de roos. Ja, zeg het maar: geluk of vals spel? Zijn reactie lijkt in ieder geval wel oprecht.
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.