Ben Verwaayen stapt op, brandbrief over innovatie en Soros kritisch op Nederland en Shell. Dit is de business uit het nieuws van nu.
Elke dag het laatste nieuws in je mailbox? Neem een gratis abonnement op onze nieuwsbrief.
1. Ben Verwaayen stapt op
Hij heeft het bedrijf gestabiliseerd, maar nu moet het toch wat sneller weer vooruit. Dat lijkt het achterliggende verhaal bij het vertrek van Ben Verwaayen als bestuursvoorzitter bij het Franse telecombedrijf Alcatel-Lucent. Onder meer de Wall Street Journal meldt dat hij moet afteden vanwege de tegenvallende resultaten. De krant baseert zich op anonieme bronnen. Verwaayen is sinds 2008 ceo bij het Franse bedrijf. Zijn termijn loopt dit jaar af. De Nederlander zou aftreden zodra er een opvolger is. Verwaayen is één van de bekendste Nederlandse topmannen in het buitenland, maar hij is zeker niet de enige. Check het overzicht van MT:
2. 'Topsectorenbeleid dreigt te mislukken'
Het Nederlands bedrijfsleven maakt zich grote zorgen over het innovatiebeleid in ons land. Dat blijkt uit een brandbrief die bedrijven als DSM, Unilever en AkzoNobel aan de overheid hebben gestuurd en waar het Financieele Dagblad over bericht. De in totaal dertien ondertekenaars stellen dat zij te weinig financiële steun krijgen van publieke financiers van wetenschappelijk onderzoek, zoals NWO en TNO. Het topsectorenbeleid zou op een mislukking dreigen uit te lopen.
3. Soros kritisch op Nederland en Shell
Europese wetgeving die meer openheid moet afdwingen van oliebedrijven, dreigt door toedoen van Nederland te verwateren. Dat stelt de Amerikaanse zakenman George Soros in een essay in het Financieele Dagblad. Bedrijven als Shell moeten volgens Soros open zijn over geldstromen naar alle landen waar ze actief zijn, maar oliemaatschappijen zien dit niet zitten. Nederland oefent nu volgens Soros in Europees verband druk uit om de zogenoemde transparantiewet uit te kleden. Dat is volgens hem zorgelijk omdat transparantie nodig is om er voor te zorgen dat de inkomsten uit grondstoffenwinning ten goede komen aan de bevolking van de betrokken landen, ‘en niet worden verkwist aan corruptie en wanbeheer, wat helaas zo vaak het geval is’.
4. 'Claim-emissie gaat KPN niet redden'
De omvangrijke en plotselinge claimemissie van KPN om de financiële gezondheid te verbeteren zal weinig verlichting brengen. KPN blijft ook na de vermogensversterking in moeilijk vaarwater, meldt De Financiele Telegraaf. Specialisten in de bedrijfs- en financiele wereld vertellen de krant dat KPN ook met de 4 miljard extra een kleine, lokale speler zal blijven die niet zal overleven. "Klanten blijven immers weglopen".
5. Mislukt Pools avontuur kost Imtech-top de kop
De twee topbestuurders van Imtech Duitsland, die verantwoordelijk zijn voor de Poolse activiteiten van technisch dienstverlener Imtech zijn ontslagen. Het Goudse bedrijf moest deze week tenminste 100 miljoen euro afboeken op de projecten in Polen met een totale waarde van 757 miljoen euro. Imtech werkte in Polen onder meer aan de bouw van een groot pretpark, Adventure World Warsaw ter waarde van 680 miljoen euro.
De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) heeft Imtech woensdag in een open brief om opheldering gevraagd over de interne controle. “De mededeling van Imtech dat het minimaal honderd miljoen euro moet afschrijven op een Pools project heeft beleggers vertwijfeld achtergelaten”, schrijft de VEB. Lees ook:
6. ArcelorMittal lijdt onder auto-malaise
De Belgische staalfabrikant ArcelorMittal heeft afgelopen jaar een verlies geleden van 3,7 miljard dollar. Een jaar eerder maakte het bedrijf nog een winst van 2,3 miljard dollar. De staalgigant heeft last van de lage vraag naar staal in Europa, ondermeer door de malaise in de auto-industrie en de bouw. De vraag daalde vorig jaar met 8,8 procent.
7. SNS-debacle nekt lobbyclub HFC
Gister viel het doek voor Holland Financial Centre (HFC). Het draagvlak voor de lobbyorganisatie waarin overheid en bedrijfsleven samen aan tafel zaten om Nederland als financieel centrum steviger op de kaart te zetten, is door 5 jaar crisis in de financiële sector weggeslagen. HFC werd in 2007 opgericht om de positie van de Nederlandse financiële sector in binnen- en buitenland te versterken. De club kwam afgelopen week in het nieuws vanwege voorzitter Sjoerd van Keulen, de oud-topman van SNS Reaal. Onder zijn verantwoordelijkheid kocht de bank en verzekeraar vastgoed van Bouwfonds. Die giftige bezittingen en de verliezen die SNS daardoor leed, hebben SNS Reaal uiteindelijk naar de afgrond geduwd.
Onder druk van Dijsselbloem maakte Van Keulen daarom afgelopen weekend al bekend dat hij per direct aftrad als voorzitter van HFC. Overigens heeft Dijsselbloem minder druk op de ketel bij Gerard van Olphen, de nieuwe topman van SNS. Zijn hoge salaris leidde tot ophef, maar de minister heeft gezegd dat hij niks van zijn loon hoeft in te leveren.
8. Allemaal een commissaris
U wist het misschien nog niet, maar u hebt echt behoefte aan een commissaris. Althans, volgens Eveline Klopman van het platform DeNieuweCommissaris. Ze noemt drie redenen: "Stel dat de herfinanciering van een onderneming onder druk staat. Grootbanken zien bij kredietonderhandelingen met ondernemers graag een goede raad van commissarissen. Een andere reden is dat commissarissen meer business binnenbrengen. Ook kan een commissaris een rol spelen bij het professionaliseren van hr-activiteiten van het bedrijf."
9. Getal van de dag: 11
11 procent. Zoveel steeg de omzet van diervoerbedrijf Nutreco in 2012. Ook de winst ging omhoog, met 35 procent. En dat is reden tot optimisme. In harde cijfers bedroeg de omzet van Nutreco 5,23 miljard euro en de totale winst ruim 177 miljoen euro, volgens topman Knut Nesse goed voor een 'recordjaar'. Winst zat hem in overnames en in een toenemende vraag vanuit groeiregio's zoals China en Indonesië. Ook de vraag naar zalmvoer vanuit Noorwegen en Chili nam toe.
10. De koffieautomaat: TopGear bouwt robotpak op wielen
Het Britse autoprogramma Top Gear bouwde zelf de kleinste auto ter wereld. Het resultaat is een soort robotpak op wielen. In de recentste aflevering van het populaire Britse autoprogramma Top Gear onthult presentator Jeremy Clarkson de kleinste auto ter wereld: de P45. Klaarblijkelijk heeft hij de dwergauto zelf ontworpen.
De inspiratie komt van de Peel P50, een mini-auto uit 1963 die slechts 59 kilo weegt. De P50 is de kleinste productieauto ooit. Een succes werd het niet: er werden slechts 47 stuks gebouwd.
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Dit nieuws op je iPhone of iPad? Download NLinBusiness en krijg het beste van MT, Sprout, Adformatie, Tijdschrift voor Marketing en IEX.nl.