1. Belastingontwijking Big Five kost schatkist 374 miljoen
Het geld dat overheden mislopen door belastingontwijking van Amazon, Apple, Facebook, Microsoft en Google-moeder Alphabet telt jaarlijks behoorlijk op. Volgens mensenrechtenorganisatie ActionAid grijpt de Nederlandse schatkist jaarlijks naast 456 miljoen dollar (374 miljoen euro). Met het ontwijkgedrag van de Big Five zouden de G20-landen, een verzameling van negentien grote landen en de EU, naast een slordige 32 miljard dollar grijpen. De techreuzen-belastingontwijking is overigens niet illegaal en is wat anders dan belastingontduiking, waarbij wel regels worden overtreden.
2. Schuldeiser legt beslag op bezittingen Scheringa
Een schuldeiser heeft beslag gelegd op onder meer de bankrekeningen en woonboerderij
van de voormalige topman van DSB Bank, Dirk Scheringa. Dat blijkt uit stukken van de gerechtsdeurwaarder en de rechtbank Noord-Holland, die RTL Z in handen heeft. telemarketingbedrijf Convins heeft nog ruim 130.000 euro tegoed van een bedrijf waarbij Scheringa als bestuurder betrokken was en wil zo het geld opeisen: “willen ons geld, en laten ons niet afschepen met een fooi.” Komende weken wordt een bodemprocedure gestart.
3. Ex-topman Nissan moet 5 miljoen terugstorten
De Frans-Libanese Carlos Ghosn moet zo’n vijf miljoen euro terugbetalen aan Nissan, de autobouwer waar hij eerder topman was. Dat heeft de rechter in Amsterdam besloten. Dat is een lelijke streep door de rekening van Ghosn, die juist 16 miljoen euro claimde voor onrechtmatig ontslag, gederfde inkomsten en geleden reputatieschade, meldt het FD. De gevallen leider wordt door Nissan beschuldigd van een greep uit de kas van vele tientallen miljoenen, waaronder miljoenen via een Nederlandse joint venture tussen Nissan en Mitsubishi. Ghosn ziet dat anders: hij claimde dat hij zelf het mandaat had gekregen om zich te belonen voor het behalen van allerlei synergievoordelen tussen de autobouwers.
4. Kledingindustrie moet zelf afgedankt textiel inzamelen
De kledingindustrie moet in Nederland vanaf 2023 zelf afgedankt textiel inzamelen, als het aan demissionair staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) ligt. De kledingindustrie zelf juicht het plan toe. Vooralsnog draaien gemeenten op voor deze klus. Komend jaar wordt het plan uitgewerkt. Uitgangspunt is in ieder geval dat de industrie het zelf regelt en betaalt.
5. T-Mobile Nederland mogelijk in de etalage
Het Duitse telecombedrijf Deutsche Telekom overweegt T-Mobile Nederland te verkopen. Het bericht komt niet uit de lucht vallen, want de geruchten zongen al langer rond. De bevestiging komt van een brief aan beleggers waarin het bedrijf meldt te onderzoeken of het onderdeel meer waard zou kunnen zijn onder een nieuwe eigenaar. Of die verkoop er dan ook komt, is echter niet zeker. Zo worden ook andere manieren bekeken om het bedrijf af te splitsen.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: de veranderende rol van de investor relations officer
Wanneer bedrijven verrast worden door activistische aandeelhouders, komt dat vaak doordat het management en het bestuur geen goed idee hebben van hoe ze denken. De CEO’s van vandaag hebben een nieuw soort ervaren investor relations officer (IRO) nodig om de kloof te overbruggen, stellen de auteurs van dit artikel in Harvard Business Review. Deze persoon moet een proactieve leider zijn en constructieve relaties opbouwen met alle aandeelhouders, om het bedrijf te helpen verschillende risico’s te beperken. Geef de IRO een duidelijk mandaat in de dialoog met aandeelhouders en betrek hem of haar in alle elementen van de langetermijnstrategie van het management, luidt het advies.
7. Zoom-topic: Amerikaanse bedrijven willen Samsung-bestuurder op vrije voeten
Laat Lee Jae-yong vrij, klinkt de smeekbede van Amerikaanse bedrijven aan de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in. De vicevoorzitter van Samsung zit allerminst achter slot en grendel voor de goede zaak: hij moet 30 maanden uitzingen voor het omkopen van de voormalig president Park Geun-hye en wordt verder onder meer verdacht van boekhoudfraude. Waarom de oproep? Samsung broedt op een miljardeninvestering in chipfabrieken in de Verenigde Staten. En dat zou de Amerikanen goed uitkomen. Het land wil dolgraag minder afhankelijk worden van het buitenland voor cruciale technologieën, waaronder halfgeleiders.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates