Plus: Fugro's orderportefeuille onder druk, CVC en KKR geven Van Gansewinkel op en Rem Koolhaas ontwerpt een megahotel.
Elke dag presenteert MT de business uit het nieuws van de dag in 10 punten. Vandaag:
1. Ballast Nedam voorlopig gered
Ballast Nedam is voorlopig van de ondergang gered. Het bouwbedrijf heeft een akkoord gesloten met zijn banken en samenwerkingspartners, waardoor de financiële positie aanzienlijk verbetert. Ballast Nedam krijgt 43 miljoen euro aan nieuwe leningen en gaat 20 miljoen euro ophalen met de uitgifte van nieuwe aandelen. Die emissie wordt gegarandeerd door de banken en door bouwbedrijf Strukton. Het akkoord moet voorkomen dat Ballast Nedam ten onder gaat aan de enorme verliezen die worden geleden op grote infrastructuurprojecten, zoals de werkzaamheden aan de A15 en de A2. Het bouwbedrijf verkoopt een groot deel van zijn belang in het A15-project aan samenwerkingspartners Strukton en Strabag, terwijl het werkzaamheden aan de A2 uitruilt met Strukton.
2. Snappcar neemt Deens autodeelbedrijf over
Snappcar neemt het Deense autodeelbedrijf Minbildinbil (mijn auto, jouw auto) over. Het pas anderhalf jaar oude Deense bedrijfje met 5 werknemers wordt betaald in aandelen. Snappcar-oprichters Victor van Tol en Pascal Ontijd kwamen op Kopenhagen omdat ze onderzoek deden naar niet alleen de hoeveelheid auto's, maar ook zaken als bijvoorbeeld stemgedrag en hoe vaak diensten als Airbnb gebruikt worden. Lees meer bij de collega's van Sprout:
3. Orderportefeuille Fugro onder druk
De orderportefeuille van Fugro staat stevig onder druk. In het eerste kwartaal is die met 10 procent gedaald naar 1,4 miljard euro. Reden zijn volgens de bodemonderzoeker de dalende investeringen in de olie- en gassector als gevolg van de lage olieprijs. Fugro neemt maatregelen door bij de geotechnische divisie de vloot met twee extra schepen in te krimpen. Bij de divisie Survey zal de vloot met nog eens 10 tot 15 procent worden verkleind.
4. Franse overheid vergroot belang in Renault met truc naar 20%
De Franse economieminister Emmanuel Macron heeft een truc bedacht om meer invloed te krijgen bij Renault. De Franse autofabrikant is voor 15 procent in handen van de Franse staat, maar Macron heeft zijn stemrecht opgekrikt naar potentieel 20 procent door een optieconstructie met Deutsche Bank. Die zal na de aandeelhoudersvergadering van Renault op 30 april aanstaande weer worden afgebouwd, belooft Macron. Renault-ceo Carlos Ghosn was op zijn zachtst gezegd not amused door de verrassingsaanval van de minister toen die hen op 7 april jongstleden belde om hem op de hoogte te stellen. Lees bij WSJ de tactiek tot in detail.
5. CVC en KKR geven van Gansewinkel op
De private-equityinvesteerders CVC en KKR dragen hun aandelen in Van Gansewinkel over aan de schuldeisers van de Eindhovense afvalverwerker die in ruil voor een flinke afslag op hun vordering de nieuwe eigenaar worden. Met deze omvangrijke herfinanciering warbij de investeerders hun positie opgeven, komt er een eind aan een ophefmakende periode, aldus het FD. CVC en KKR namen Van Gansewinkel in 2007 over en voegden het samen met AVR. Samen kostte dat 2,2 mmiljard euro, waarvan 1,8 miljard bij de bank geleend werd en als schuld op de balans van de nieuwe combinatie kwam Al snel bleek de hoge schuldpositie ondraaglijk.
6. EP onderzoekt belastingontwijking in Nederland
Volgende maand komt een delegatie van het Europees Parlement naar ons land om onderzoek te doen naar omstreden belastingafspraken die de Belastingdienst heeft gemakt met multinationals zoals Starbucks. Ze zullen op 29 mei met leden van de Tweede Kamer en staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën spreken. De onderzoekers gaan ook naar België, Ierland, Luxemburg en Groot-Brittannië, meldde een woordvoerder van het Europees parlement dinsdag. Nederland en andere EU-landen liggen onder vuur over mogelijk oneerlijke belastingvoordelen voor grote multinationals. Er lopen al onderzoeken van de Europese Commissie naar belastingconstructies van onder meer Nederland met Starbucks en Ierland met computergigant Apple.
7. Samsung verwacht winstherstel
Het Zuid-Koreaanse technologieconcern Samsung Electronics verwacht dat de winst in het tweede kwartaal weer zal herstellen, na een forse daling in de eerste drie maanden van dit jaar. Samsung denkt te kunnen profiteren van de nieuwe smartphone Galaxy S6 en de vraag naar chips en beeldschermen voor mobiele apparaten. In het eerste kwartaal zag het bedrijf de nettowinst met 40 procent dalen tot 4,5 miljard won (omgerekend 3,8 miljard euro) door concurrentie van goedkopere Chinese smartphones en de iPhone van Apple.
8. Rem Koolhaas ontwerpt nieuw megahotel
In Amsterdam komt in de buurt van de Rai een nieuw hotel, ontworpen door architect Rem Koolhaas. Voor het uiterlijk laat Koolhaas zich inspireren door de karakteristieke reclamezuil bij de Rai met zijn gedraaide elementen. Het hotel wordt het grootste van de hoofdstad, 91 meter hoog en met 650 kamers. beeldentuin, spa restaurant en een televisiestudio. Meer details bij Het Parool.
9. Getal van de dag: 11.000
De politie beguint deze week met een aanbesteding voor 11.000 nieuwe voertuigen, zoals rechercheauto's, noodhulpvoertuigen en arrestantenbusjes. De beslissing valt voor 1 juli 2016. Bij de vorige aanbesteding werd corruptie vermoedt en daarom werd een strafrechtelijk onderzoek ingesteld dat nog steeds loopt. Volkswagen-importeur Pon kwam toen als winnaar uit de bus, maar nu zijn meerdere merken mogelijk, al moeten auto's per functie wel van hetzelfde merk zijn.
10. Koffieautomaat: Zelfdiagnose, Star Trek-style
Voor een diagnose hoef je niet meer naar de dokter, als het aan Scanadu ligt. Deze startup uit Silicon Valley heefty een apparaatje ontwikkeld, zo groot als een ijshockeypuck, dat tegen het voorhoofd geduwd, vitale functies meet, zoals bloeddruk, lichaamstemperatuur en ahrtritme. Er zijn ook varianten die bloed- en urinemonsters kunnen analyseren. Het lijkt science fiction, maar Scanadu is serieus, schrijft WSJ, getuige de 35 miljoen dollar investeringsgeld die het onlangs ontving.
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.