De business uit het nieuws: Henk Keilman trapt in fraudeval, banken worden klantvriendelijker en ASML wil topinstituut voor nano.
Dit nieuws op je iPhone of iPad? Download NLinBusiness en krijg het beste van MT, Sprout, Adformatie, Tijdschrift voor Marketing en IEX.nl.
1. ASML wil topinstituut voor nano
ASML zelf wil het 'bevestigen noch ontkennen', maar de chipmachinefabrikant heeft grote universiteiten in binnen- en buitenland uitgenodigd om samen een instituut op te richten voor nanotechnologie. Dat bevestigt een bron binnen een van de universiteiten aan MT. ASML heeft de technische universiteiten uit Eindhoven en Aken gevraagd een voorstel te doen. Ook de Radboud Universiteit uit Nijmegen is benaderd net als de samenwerkende UvA en VU. De universiteiten krijgen een maand om een voorstel te doen, waarna ASML een keuze maakt uit de beste. Vervolgens krijgt het instituut een gebouw op de campus van de universiteit in kwestie. In dat gebouw huisvest de chipmachinefabrikant dan eigen hoogleraren en zo'n honderd promovendi die met fundamenteel en toegepast onderzoek aan de slag gaan. ASML pompt er miljoenen in en hoopt zo zijn voorsprong in chiptechnologie te kunnen behouden. De selectieprocedure start aan het eind van de maand en moet later dit jaar een winnaar hebben voortgebracht.
2. Heus, de banken worden klantvriendelijker
De tien grote banken en verzekeraars zijn steeds beter in staat klantgericht te werken, meldt de AFM. In 2012 scoorden de grote banken en verzekeraars gemiddeld een 3,3 op de vijfpuntschaal van het Klantbelang Dashboard. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) meet hiermee vanaf 2010 in welke mate de banken en verzekeraars de belofte om het belang van de klant centraal te stellen waarmaken. In 2011 was het gemiddelde nog 3,0, in 2010 was dat 2,7.
3. Henk Keilman loopt in fraudeval
Groene investeerder Henk Keilman lijkt in een klassieke oplichtingsval te zijn gelopen. Voor de financiering van zonneparken in Bulgarije kwam hij in contact met investeerders, die hem tot 272 miljoen euro aanleningen toezegden, in ruil voort het overmaken van 1,3 miljoen wegens onkosten. Keilman betaalde, en zag vervolgens geen cent. De bekende oplichtingstruc, advanced fee fraude, leidde volgens Keilman tot het faillissement van zijn bedrijf. Maar de leenovereenkomsten in bezit van Sprout zien er zó verdacht uit, dat je je afvraagt of de gewiekste zakenman er werkelijk met ogen open is ingetrapt. Lees hoe NIgeriaanse fraude Keilman heeft genekt.
4. D-day voor Joep van den Nieuwenhuijzen
Vandaag, negen jaar na het uitbreken van het Rotterdamse havenschandaal, begint de rechtszaak tegen Joep van den Nieuwenhuijzen. Hij wordt verdacht van omkoping, faillissementsfraude, valsheid in geschrifte en meineed. Het havenschandaal draait om leningen die banken als Rabobank, Barclays en Commerzbank verstrekten aan de RDM-groep. De banken deden dit alleen omdat er garanties van het Havenbedrijf tegenover stonden. De leningen van in totaal 183,5 mln euro werden oninbaar toen de RDM-groep midden 2004 failliet ging. De banken klopten daarop bij het Havenbedrijf aan om hun geld terug te krijgen. Ze kregen nul op het rekest, omdat oud-directeur Willem Scholten de garanties onrechtmatig had afgegeven.
5. Marcel Smits nieuwe cfo Cargill
Marcel Smits, oud-topman van Sara Lee en KPN, gaat op 15 april aan de slag als hoogste financiële baas van Cargill. De Nederlander volgt Sergio Rial op, die in november het internationale agrifood-conglomeraat met 142.000 werknemers verliet. Smits heeft veel ervaring als financieel directeur, opgedaan bij de bedrijven Vendex KBB, KPN en Sara Lee.
Cargill is actief in 65 landen als fabrikant en leverancier van voedingsmiddelen en landbouw-, industriële en financiële producten. De onderneming is niet aan de beurs genoteerd.
6. Floris Deckers kreeg 650.000 euro mee
Bankier Van Lanschot betaalt de inmiddels vertrokken topman Floris Deckers de maximale vertrekvergoeding van 650.000 euro, evenveel als zijn jaarsalaris over 2012. Dit staat in het jaarverslag van de bank over 2012. Over dat jaar boekte de bank uit Den Bosch een nettoverlies van 155,4 miljoen euro en zal ze geen dividend aan aandeelhouders uitkeren. Met tweemaal het jaarsalaris plus een pensioenbijdrage komt de totale beloning over 2012 voor Deckers uit op bijna 1,5 miljoen euro, tegen dik 1,0 miljoen euro in 2011.
7. Autoverkopen hard onderuit
De autoverkopen in Nederland zijn hard achteruit gehold in het eerste kwartaal van dit jaar. In totaal werden er 115.843 nieuwe auto's verkocht, een daling van ruim 30 procent vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Dat hebben de brancheorganisaties Bovag en RAI Vereniging woensdag bekendgemaakt. In de maand maart versnelde de daling in verkopen nog iets. Toen verlieten er slechts 35.890 auto's de showroom, ofwel 31,4 procent minder dan in dezelfde maand vorig jaar.
8. Gratis 4G van T-Mobile
Waar KPN alle zeilen bijzet om 4G betaald aan de man te brengen, biedt aartsvijand T-Mobile het doodleuk gratis aan. Klanten van de telecommer krijgen zonder extra kosten toegang tot het nieuwe netwerk en kunnen hiervoor hun huidige abonnement aanpassen of vernieuwen. Uniek is dat het T-Mobile 4G netwerk direct geschikt wordt voor alle 4G-ready smartphones en tablets, inclusief de iPhone 5 en iPad. Minpuntje is wel dat het T-Mobile 4G netwerk pas dit najaar beschikbaar komt, terwijl KPN al bijna landelijke dekking heeft. Daarnaast krijgen bestaande abonnees 4G met een lagere snelheid. Voor de volle snelheid moet een nieuw abonnement worden afgesloten. Lees ook:
9. Getal van de dag: 158.000
De werkgelegenheid bij Amerikaanse bedrijven is in maart met 158.000 banen gegroeid. Dat meldde de salarisstrookverwerker ADP woensdag. De toename is wel lager dan verwacht. Economen hadden in doorsnee een groei van de werkgelegenheid met 200.000 banen voorspeld. Het cijfer van ADP loopt vooruit op de officiële werkgelegenheidscijfers die de Amerikaanse overheid vrijdag bekendmaakt. Economen gaan er in doorsnee vanuit dat het ministerie van Arbeid een groei van 199.000 banen zal melden.
10. De koffieautomaat: Allemaal een Panamera!
Het lijkt een contradictio in terminus: een Porsche met 14 procent bijtelling. Toch lijkt het bewaarheid te worden. De Duitse autobouwer lanceert in april op de Shanghai Auto Show een Porsche Panamera met een CO2-uitstoot van 71 gram per kilometer. In Nederland betekent dit dat zakelijk rijders maar 14 procent bijtelling betalen. De Porsche Panamera S E-Hybrid plug-in heeft een V6 bi-turbo benzinemotor met een vermogen van 416 pk. De parallel full hybrid elektromotor levert 95 pk, 48 pk meer dan de vorige generatie Panamera S Hybrid.
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.