1. ASML hekelt migratieplannen NSC en PVV
Vertrekkend ASML-topman Peter Wennink heeft uitgehaald naar de migratieplannen van NSC en PVV. De chipmachinemaker moet verder groeien. Als dat niet in Nederland kan, dan kiest ASML voor Oost-Europa, Azië of de VS.
‘Als Nederland dichtgaat, moet je de consequenties accepteren’, zei Wennink bij de presentatie van de jaarcijfers. ‘We zijn een internationaal bedrijf en wij gaan naar plekken waar we de mogelijkheid hebben om te groeien.’ Een volledig vertrek uit Nederland is volgens Wennink niet aan de orde.
Lees ook: Peter Wennink: de man die van ASML het belangrijkste bedrijf van Nederland maakte
2. Uitstoot fossiele auto’s in EU niet gedaald
De Europese emissienormen voor benzine- en dieselauto’s zijn steeds strenger geworden. Toch is in de praktijk de CO2-uitstoot nog even hoog als twaalf jaar geleden. Dat blijkt uit een rapport van de Europese Rekenkamer.
Een van de oorzaken is de opkomst van de SUV, inmiddels goed voor meer dan de helft van alle nieuw verkochte auto’s. Die zijn zwaarder en krachtiger, waardoor de winst van zuinigere motoren teniet wordt gedaan.
3. Eurostar naar Londen blijft tóch rijden
De Eurostar tussen Amsterdam/Rotterdam en Londen blijft vanaf juni gewoon rijden. Eerder zou de verbinding er voor een half jaar uit liggen door een verbouwing van het Centraal Station in Amsterdam. Daardoor zijn paspoortcontroles tijdelijk niet mogelijk. Die controle vindt straks plaats in Brussel. Dat betekent wel dat reizigers in de Belgische hoofdstad moeten overstappen.
4. Tennet steeds vaker in de clinch met grondeigenaren
Netbeheerder Tennet is bezig het elektriciteitsnet in Nederland flink uit te breiden. De manier waarop valt niet altijd in goede aarde bij grondeigenaren. Dat blijkt uit een rondgang van Nieuwsuur. Die noemen het bedrijf ‘arrogant’ en ‘zo flexibel als een loden deur’.
Tennet drukt steeds vaker plannen erdoor zonder overeenstemming met andere partijen, aldus onderzoek van Nieuwsuur. Het gaat om de zogeheten gedoogverplichting, die grondeigenaren verplicht om mee te werken. Dat middel is vorig jaar 22 keer ingezet, terwijl dat in de voorgaande jaren maar enkele keren voorkwam.
5. Krimp Schiphol dit jaar waarschijnlijk van de baan
Demissionair minister Harbers van Infrastructuur denkt niet dat de krimpplannen voor Schiphol in november doorgaan. De Europese Commissie moet zich nog over de voorstellen buigen. Het is onduidelijk wanneer dat gebeurt. Uitstel van de krimpplannen is volgens Harbers daarom waarschijnlijk.
Het kabinet wil het aantal vluchten beperken van 500.000 naar 452.500 per jaar. De krimp moet overlast voor omwonenden verminderen.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout-nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: Hoe kansrijk is de klimaatzaak van Milieudefensie tegen ING?
Milieudefensie neemt na de succesvolle rechtszaak tegen Shell nu ING op de korrel. Maar de kaarten zijn dit keer anders geschud, zeggen experts tegen het FD. Bij financiering van fossiele bedrijven is de link met emissies minder evident. Een bank zou ook geld kunnen lenen aan een oliereus om windparken te bouwen.
7. Bij de koffieautomaat: Jon Stewart terug bij The Daily Show
Negen jaar na zijn afscheid keert de Amerikaanse komiek Jon Stewart terug naar The Daily Show. Hij presenteert vanaf 12 februari elke maandag de show. Stewart was zestien jaar lang het gezicht van het satirische nieuwsprogramma, totdat hij het stokje doorgaf aan Trevor Noah. Die stopte er in 2022 mee. Met de Amerikaanse verkiezingen in november in het vooruitzicht heeft Stewart genoeg om zich over op te winden.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates