Plus: Farmaceuten betaalden artsen miljoenen; ontslagen bij Marks & Spencer en Formule 1 krijgt een nieuwe eigenaar
Elke dag presenteert MT de business uit het nieuws van de dag in 10 punten. Vandaag:
1. Apple begrijpt het niet
Tijdens de G20 die gehouden worden in Hangzhou, waar de Chinese president Xi Jinping waarschuwde voor de gevolgen van protectionisme en de hoge schulden in de wereld en de grootste vervuilers China en de VS akkoord gingen met de klimaatdeal van Parijs, verdedigde voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker de belastingboete van 13 miljard euro die de Europese Commissie afgelopen week aan Apple oplegde. Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem liet volgens de Wall Street Journal vanuit Italië weten dat Apple niet begrijpt dat er op grote bedrijven een morele verplichting rust om belasting te betalen. 'De reactie van Apple laat zien dat het niet weet wat er leeft in de maatschappij en geen idee heeft hoe het publieke debat zich ontwikkelt', aldus Dijsselbloem.
2. Banencijfers VS vallen tegen
De VS heeft vandaag een extra dag de tijd om het tegenvallende Amerikaanse banenrapport van afgelopen vrijdag te verwerken. Beurzen in New York blijven gesloten vanwege Labor Day. Het maandelijkse banenrapport kon niet aan de hooggespannen verwachtingen van 180.000 nieuwe banen tippen, in de maand augustus kwamen er 151.000 banen bij. Dat is iets meer dan de helft aan extra banen vergeleken met de 275.000 in de maand juli. Ook de werkloosheid bleef steken op 4,9 en de loonstijging van 0,1 procent valt ook iets tegen. De kans op een renteverhoging in september neemt daarmee behoorlijk af.
3. Getal van de dag: 7,1
4. Marks & Spencer gaat banen schrappen
Volgens SkyNews zouden op het hoofdkwartier van de Britse retailer Marks & Spencer komende week vijfhonderd banen sneuvelen. Dat komt overeen met zo'n 15 procent van de tewerkstelling. De winkelketen was afgelopen week in het nieuws door demonstraties van werknemers in Engeland tegen plannen van de onderneming om te korten op lonen. Die kortingen zouden moeten gebeuren door het afschaffen van extra vergoedingen voor overuren of onregelmatige werktijden. De aankondiging zou morgen komen.
5. Artsen kregen miljoenen van Farmaceuten
Farmaceuten betalen medisch specialisten van bepaalde disciplines miljoenen voor advieswerk, spreekbeurten en onkostenvergoedingen bij congresbezoek. Vooral reumatologen, longartsen, internisten en cardiologen waren daarbij begunstigden. Uit onderzoek van de Volkskrant blijkt dat bijna 2.400 artsen vorig jaar 5,6 miljoen euro kregen van farmaceutische bedrijven. De Inspectie voor de Gezondheidszorg onderzoekt of de artsen die veel bijverdienden de geneesmiddelenwet hebben overtreden. De inspectie heeft een paar maanden geleden bij het Transparantieregister, dat alle betalingen bijhoudt, gegevens opgevraagd.
6. Tweet van de zaterdag: KPN
KPN kampte zaterdagmorgen met een internetstoring, in de middag was die verholpen. Verschillende ondernemers gaven zaterdag op Twitter aan dat klanten niet konden pinnen. Ook waren er winkeliers die melden dat ze niet gebeld konden worden. Om hoeveel ondernemers het in totaal ging konden KPN en MKB Nederland niet zeggen.
We kampen momenteel met een landelijke internetstoring. We werken hard aan een oplossing. Excuses voor het ongemak!
— KPN Webcare (@KPNwebcare) September 3, 2016
7. Formule 1 gaat van eigenaar veranderen
Volgens het Duitse Auto, Motor und Sport gaat de Formule 1 van eigenaar veranderen. Liberty Media koopt volgens Formule 1-baas Bernie Ecclestone de F1 voor een bedrag van 8,5 miljard dollar. De Britse investeringsmaatschappij CVC Capital is op dit moment grootaandeelhouder met 35,1 procent van de aandelen en zint al een tijdje op een verkoop. Nu lijkt er eindelijk sprake van een doorbraak, Liberty Media zou dinsdag de eerste tranche overmaken.
8. Manager van de dag: Marlies de Ruiter
Marlies de Ruiter, tot voor kort hoofd internationale belastingverdragen bij de OESO, gaat vanaf vandaag aan de slag in de belastingpraktijk van het accountants- en advieskantoor EY. 'Zij gaat zich bezighouden met tax-policy. Deels in de Nederlandse, deels in de internationale praktijk,' bevestigt EY-woordvoerder Jhorna Erkens aan Follow the Money. Namens de OESO was de Ruiter strijder tegen belastingontwijking door multinationals. Met haar nieuwe bij EY rol maakt ze de overstap naar de andere kant.
9. Koffieautomaat: G20
Terug naar de G20 in China. Het lijkt niet helemaal te boteren tussen de Chinezen en de Amerikanen. Eerst ontstond er op het vliegveld van Hangzhou een woordenwisseling tussen een Chinese functionaris en de Amerikaanse persmedewerkster van het Witte Huis: “Dit is ons vliegtuig, we staan onder de vleugel”, gaf de persmedewerkster aan. "Dit is ons land. Dit is ons vliegveld", was het geïrriteerde antwoord van de Chinese functionaris. Daarna houdt de Chinese functionaris Obama’s veiligheidsadviseur Susan Rice tegen wanneer zij op weg is naar de wagen die klaar staat voor Obama en zijn gevolg.
10. Quote van vandaag:
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.