1. Grote techbedrijven zien handel in vaccinatiegegevens
Grote techbedrijven als IBM, Microsoft, Oracale en Salesforce storten zich op een nieuwe groeimarkt, meldt het FD. Ze bieden overheden aan om gezondheidsdata van burgers in de cloud op te slaan en om hun vaccinatieprogramma’s te managen. ‘Het bijhouden van wie welk vaccin heeft gekregen en hoe lang het werkzaam blijft, lukt niet in een Excell-sheetje, zegt chief medical officer Ashwini Zenooz van Salesforce in de krant. Michiel van Vlimmeren van Salesforce Nederland noemt het de hoogste tijd om ook in Nederland naar nieuwere vormen van samenwerkingen te kijken.’ Intussen is IBM bezig om een digitale gezondheidspas te ontwikkelen. In de luchtvaart wordt al maanden geroepen om een soort vaccinatiepaspoort.
2. Zorgmanagers aarzelen om coronabonus aan te vragen
Mogelijk duizenden zorgprofessionals, uitzendkrachten en zzp-ers hebben nog steeds geen coronabonus van 1.000 euro netto gekregen. Hun werkgever heeft de bonus voor hen nog niet aangevraagd, terwijl de regeling al in juni vorig jaar werd aangekondigd. Zorgmanagers vinden de regeling niet helder of ze twijfelen of hun personeel er wel voor in aanmerking komt. Er is nu een meldpunt gelanceerd om in kaart te brengen hoe groot de gedupeerde groep is. De initiatiefnemers willen samen met het ministerie op zoek naar een oplossing.
3. Shell claimt doorbraak in vergroenen van de luchtvaart
Olie- en gasconcern Shell heeft vliegtuigbrandstof gemaakt uit waterstof die is gemaakt uit wind- en zonne-energie en afgevangen CO2. Groene kerosine dus, volgens Shell een wereldprimeur. Luchtvaartmaatschappij KLM blijkt in het diepste geheim al (een stukje) met de brandstof te hebben gevlogen. Vorig jaar werd in het Amsterdamse onderzoekscentrum van Shell 500 liter van de groene kerosine geproduceerd. ‘Misschien net genoeg om naar de startbaan te taxiën en voor de eerste seconden van de start’, zegt luchtvaartexpert Joris Melkert daarover in de Volkskrant.
4. Akzo delft onderspit in gevecht om Tikkurila
AkzoNobel geeft zich gewonnen in de overname van de Finse verfmaker Tikkurila. De grote Amerikaanse concurrent PPG gaat er met de buit vandoor. PPG is bereid 1,5 miljard aan de Finse aandeelhouders te betalen, AkzoNobel wilde niet verder gaan dan 1,4 miljard. Het gevecht in de verfsector is pikant. Eerder probeerden de Amerikanen AkzoNobel over te nemen. Dat lukte niet, maar via Tikkurila versterkt PPG nu toch zijn positie op de Europese markt. Pijnlijk voor Akzo, dat Tikkurila eerder als een bijna perfecte match omschreef.
5. C&A haalt private equity-expert binnen
Cofra Holding, het moederbedrijf van modeketen C&A, heeft John Singer aangetrokken, een expert op het gebied van private equity. Volgens het Duitse Handelsblatt wijst dat erop dat de steenrijke familie Brenninkmeijer zijn investeringen verder wil diversificeren. Onder Cofra vallen, behalve alle C&A-filialen, de vermogensbeheerder Anthos, vastgoedbedrijf Redevco, investeringsmaatschappij Bregal en sinds oktober het groene energiebedrijf Sunrock. De holding biedt werk aan 74.000 mensen in Europa en Amerika. C&A heeft zijn activiteiten in China afgelopen jaar verkocht.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: Is het Zweedse emancipatiesprookje echt zo mooi?
In Zweden hebben jonge vaders tegenwoordig drie maanden betaald papaverlof. Daar steken de vijf vrije dagen voor vaders hier wel schamel bij af. Toch blijkt het sprookje dat Zweedse ouders de taken volkomen eerlijk verdelen, niet waar. De Volkskant zet alle verschillen tussen de twee landen op een rijtje. Wat blijkt? Emancipatie is in Zweden vooral een zaak van rekenen, van geld dus. En Zweedse mannen nemen hun papaverlof vooral in de zomer op. Niet om met hun kind door te brengen, maar om hun boot te schilderen.
7. Zoom-topic: Je Tesla afrekenen met bitcoin
Autofabrikant Tesla heeft 1,5 miljard dollar in bitcoins geïnvesteerd. Dat wordt gezien als een bewijs dat het wel goed zit als je geld steekt in de cryptomunt. Dat blijkt ook uit de aankondiging dat Tesla de munt ‘in de nabije toekomst’ als betaalmiddel wil accepteren. Je kunt je nieuwe Tesla straks dus in bitcoin afrekenen. De koers van de cryptomunt is door de het nieuws over Tesla gestegen tot boven de 44 duizend dollar. Eerder stopten ook bedrijven als Twitter en Paypal al duizenden dollars in bitcoin.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates