1. Ziggo worstelt met kwestie Overmars
In oktober vorig jaar verlengden Ziggo en Ajax de samenwerking nog tot en met 2025. Nu heeft de hoofdsponsor van Ajax serieuze twijfels over of het nog met het bedrijfslogo op het rood-witte shirt wil staan. Aanleiding is de kwestie rond Marc Overmars, de voormalig directeur voetbalzaken die grensoverschrijdende berichten stuurde aan vrouwelijke collega’s. ‘We kunnen er nu nog niet op vooruitlopen wat het betekent voor ons partnership’, laat Ziggo weten aan het AD. ‘Wij hebben veel respect voor de vrouwen die de moed hebben gehad om dit naar voren te brengen. Wij volgen de ontwikkelingen bij Ajax nauwgezet en nemen dit heel serieus.’
2. Wibra geen familiebedrijf meer
Discountketen Wibra is in handen gekomen van de huidige directie. De 67-jarige eigenaar Ron Wierdsma heeft een groot deel van zijn aandelen verkocht, omdat hij geen opvolging in zijn eigen familie kon vinden. Wierdsma is de zoon van oprichter Jo Wierdsma, die in 1956 het winkeltje overnam van zijn schoonouders, de familie Braam. In 2018 stopte hij als directeur en kreeg het winkelbedrijf voor het eerst iemand van buiten de familie aan het roer: Bas Duijsens. Die is nu dus een van de nieuwe eigenaren. Hij wil de komende jaren nieuwe winkels openen, de huidige filialen opnieuw inrichten en werk maken van de kersverse webshop.
3. Ophef om ‘niet ziek-bonus’ bij Hoogvliet
‘Een leuke bonus als je niet ziek bent.’ Met die tekst werft supermarktketen Hoogvliet nieuw personeel, viel NU.nl op. Werknemers krijgen een extraatje uitgekeerd boven op het normale salaris als ze alle dagen komen werken. Vakbonden spreken van een ‘vreemde prikkel’, maar volgens advocaten is er niks onwettigs aan een zogeheten verzuimbonus. Wel kan het beleid onbedoelde effecten hebben. Zo worden zieke mensen gestimuleerd om toch naar het werk te komen. Niet handig in tijden van corona.
4. ACM staakt onderzoek naar Funda
Funda gedraagt zich niet als een monopolist. Dat is de slotsom van het onderzoek dat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) naar de huizensite instelde. De waakhond dook in de kwestie na een klacht van Gmak.nl, een site die huizenverkopers helpt zelf hun woning te verkopen zonder tussenkomst van een makelaar. Funda weigerde sinds eind 2020 de advertenties van Gmak, omdat ze niet aan nieuwe voorwaarden voldeden. De ACM heeft ‘geen overtuigende aanwijzingen gevonden’ dat Funda partijen benadeelt. Gmak heeft daarop de klacht ingetrokken.
5. AP: Reclamebranche moet stoppen met online volgen bezoekers
De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) roept Nederlandse websites op direct te stoppen met een veelgebruikte methode om online bezoekers te volgen, schrijft het Financieele Dagblad. Het systeem, dat is ontwikkeld door de online advertentiebrancheorganisatie IAB Europe, is in strijd met de Europese privacywet. De Belgische Gegevensbeschermingsautoriteit kwam vorige week tot dezelfde conclusie, maar gaf IAB Europe twee maanden de tijd om met een oplossing te komen. AP is nu dus een stuk strenger. Grote adverteerders vrezen voor boetes van toezichthouders en claims van privacyorganisaties. IAB Europe vertegenwoordigt onder meer mediabureaus, uitgevers, mediabedrijven als RTL en techbedrijven als Google, Meta, Microsoft en TikTok.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: Cultuur bij Ajax al jaren onveilig voor vrouwen
NRC doet sinds december onderzoek naar de situatie bij Ajax en sprak met elf huidige en voormalige medewerkers. Daaruit rijst het beeld dat de werkomgeving voor vrouwen bij de voetbalclub al jaren onveilig is. Vrouwelijke werknemers spreken van een ‘haantjescultuur’ en een ‘apenrots’. Signalen van wangedrag werden niet opgepakt, ook niet na melding aan hogere managers. Overmars zou bovendien al jaren bekendstaan om zijn opdringerige gedrag richting vrouwen. Zijn bijnaam was ‘geilneef’.
7. Zoom-topic: Elektrische auto niet verplicht voor milieuminister Rob Jetten
In welke dienstauto mogen bewindslieden rijden? De richtlijnen daarvoor zijn behoorlijk gedateerd, schrijft NU.nl. Op het lijstje van functionele eisen staat onder meer een radio-/cd-speler met minimaal twee speakers, een bekerhouder achterin en een doos met reservelampen en zekeringen. Geen woord over ‘groene’ aandrijving. In de praktijk blijkt het wagenpark behoorlijk ‘grijs’. Slechts 2 van de 31 dienstauto’s is volledig elektrisch. Daarvan is er niet eentje voor minister Rob Jetten voor Klimaat en Energie. ‘Nu nog niet praktisch genoeg’, zegt zijn woordvoerder. Bovendien gaat Jetten vaak met het openbaar vervoer, dus staat de dienstauto toch vaak stil.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates