1. Werkgever trekt touwtjes weer aan
De krapte op de arbeidsmarkt heeft een flinke verschuiving teweeggebracht van mensen met een flexibele arbeidsrelatie naar werknemers met een vast contract. Uit dinsdag bekendgemaakte cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat in het derde kwartaal 2,7 miljoen mensen een flexibele arbeidsrelatie hadden. Dat zijn er 97.000 minder dan een kwartaal eerder. Het CBS schrijft deze verschuiving toe aan het aantal flexibele werknemers dat de afgelopen maanden een vaste arbeidsrelatie wist te bemachtigen. Bij deze groep was volgens het CBS sprake van een sterke groei.
Onderzoek van LinkedIn bevestigt dat: meer dan een derde (37 procent) van de leidinggevenden zegt het aantal flexibele of hybride rollen in de organisatie te willen verminderen. Zeven op de tien is van plan is om in te grijpen op arbeidsvoorwaarden. Overwogen wordt ontwikkeling van vaardigheden te verminderen (54 procent) evenals het welzijn van werknemers (60 procent). Nog eens 37 procent zegt te willen ingrijpen op thuiswerken of remote working als arbeidsvoorwaarde.
Het CBS meldde gisteren ook dat de Nederlandse economie in het derde kwartaal is gekrompen ten opzichte van een kwartaal eerder: -0,2 procent. Dat is best goed nieuws, vindt CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen: ietwat krimp kan goed doen, bijvoorbeeld om de inflatie te dempen. En om de oververhitte arbeidsmarkt wat af te koelen. En gelukkig gebeurt dat laatste ook. Tegenover elke honderd werklozen staan nu 121 vacatures. Dat waren er een kwartaal eerder nog 143.
2. Horeca gaat opnieuw zware tijden tegemoet
De Nederlandse horecasector moet zich voorbereiden op een periode van economische tegenslag. Door gestegen prijzen voor energie en voedsel nemen de kosten toe, terwijl klanten minder willen uitgeven in restaurants door afnemende koopkracht. Dat stellen economen van ABN Amro dinsdag in een nieuw rapport. Daarnaast zijn horecabedrijven gemiddeld meer kwijt aan personeelskosten en hebben ze nog altijd te maken met een krappe arbeidsmarkt.
Voor dit jaar voorzien de economen nog een flinke omzetgroei voor horecabedrijven: zo’n 35 procent toename ten opzichte van vorig jaar. Daarmee komt de sector uit op hetzelfde niveau als voor de coronacrisis, maar waarschijnlijk niet voor lang. In 2023 zal de toename afvlakken en wordt verwacht dat de omzet van horecabedrijven met 2 procent daalt. Het zal volgens de rapportage leiden tot meer faillissementen in de horecasector.
3. AH doet bintje in de ban
Zeven grote supermarktketens, waaronder marktleider Albert Heijn, doen de bekende aardappelrassen bintje, frieslander en agria in de ban, omdat die zonder gebruik van gif kwetsbaar zijn voor ziekte. De ketens gaan met boeren 32 ‘robuuste’ nieuwe aardappelrassen promoten, die in tegenstelling tot de ‘zwakke piepers’ wel zonder gif zijn te telen.
De winkels en aardappeltelers sluiten hiervoor woensdag een convenant. Daarin spreken ze af om de teelt en verkoop van biologisch aardappelen grootscheeps te promoten. Behalve Albert Heijn staan er ook handtekeningen onder namens Jumbo, Aldi, Lidl, Ekoplaza en Superunie.
4. Onderzoek: door crises meer samenwerking in keten
Door mondiale crises als corona en de oorlog in Oekraïne werken bedrijven meer samen met hun leveranciers en klanten. Dat blijkt uit de Nationale Supply Chain Monitor (NSCM), die sinds 2013 meet in hoeverre bedrijven samenwerken in de keten. Ketensamenwerking vergroot de wendbaarheid en stelt bedrijven in staat om hun leverbetrouwbaarheid, kwaliteit en duurzaamheid te waarborgen. Nyenrode voerde het onderzoek uit.
Volgens supply-chain-hoogleraar Jack van der Veer laat dit resultaat zien dat er steeds meer sprake is van horizontale samenwerking. ‘Afdelingen en ketenpartners zijn niet meer zozeer gericht op de afdelingsdoelen, maar op de bedrijfsdoelen. Mensen werken samen aan processen over afdelingen heen om die doelen waar te maken en waarde te creëren.’
5. Xi Jinping voert druk op Rutte op inzake ASML
Terwijl Trump zich opnieuw kandidaat stelde voor het presidentschap van de Verenigde Staten, heeft de Chinese president Xi Jinping er bij premier Mark Rutte op aangedrongen de handelsrelaties tussen Nederland en China niet te laten beïnvloeden door politieke meningsverschillen. Zijn pleidooi komt op een moment dat de Verenigde Staten chipmachinefabrikant ASML onder druk zet om de leveringen aan China te beperken. De twee regeringsleiders spraken met elkaar bij de G20 op het eiland Bali, waar vertegenwoordigers van de twintig grootse economieën van de wereld deze week bijeenkomen.
ASML kondigde gisteren bij monde van ceo Peter Wennink aan meer overnames te gaan doen om aan de toenemende vraag naar halfgeleiders te kunnen voldoen. Het bedrijf maakt eerder deze week bekend te verwachten dat de omzet ruimschoots zal verdubbelen tot 40 miljard euro in 2025, terwijl de omzet in 2030 zelfs kan verdrievoudigen tot 60 miljard euro.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout-nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: De grootste techinvesteerder ter wereld doet alles op intuïtie
Tien minuten. Meer tijd had Softbank-oprichter Masayoshi Son niet nodig om in 2000 overtuigd te raken van Jack Ma, oprichter van de Chinese webwinkel Alibaba. ‘Jack had fonkelende ogen.’ De excentrieke oprichter van het Japanse Softbank – de grootste techinvesteerder ter wereld – doet alles op intuïtie, weet NRC. Son kondigde recent aan een stap opzij te doen. Hij blijft eigenaar van Softbank, maar draagt de dagelijkse leiding over.
De topman, met de bijnaam ‘Masa’, startte Softbank in 1981 als een website waar consumenten softwarepakketten konden bestellen. Met de opkomst van internet bouwde Son Softbank uit tot een succesvolle investeringsmaatschappij. Softbank heeft belangen in honderden bedrijven, onder meer in Yahoo, telecombedrijven Vodafone en T-Mobile, maaltijdplatform Doordash en startups (jonge technologiebedrijven) in artificiële intelligentie en financiële dienstverlening.
7. Bij de koffieautomaat: En de duurste straat in Nederland is…
De duurste straat in Nederland is de Konijnenlaan in Wassenaar, met een gemiddelde huizenprijs van 3.215.000 euro. Op de voet gevolgd door de Midden Duin en Daalseweg in Bloemendaal (gemiddelde prijs: 3.152.000 euro). De duurste straat per provincie met de laagste gemiddelde huizenprijs ligt dit jaar in Friesland: de Nachtlân in De Wilgen. De huizen daar zitten op een gemiddelde prijs van 1.026.000 euro, zocht EWmagazine uit.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates