Plus: pensioenfonds PFZW belegt niet meer in tabak, Boskalis en Van Oord bang voor China en Arkefly-baas ontslagen na machtsmisbruik.
Dit nieuws op je iPhone of iPad? Download NLinBusiness en krijg het beste van MT, Sprout, Adformatie, Tijdschrift voor Marketing en IEX.nl.
1. ABN Amro en ING wel in schaliegas
ING en ABN Amro zijn, in tegenstelling tot de Rabobank, wel direct of indirect betrokken bij de winning van schaliegas in Amerika, meldt de NOS. ABN Amro zegt via klanten in de sector indirect betrokken te zijn bij schaliegasprojecten, ING sluit niet uit dat het dit soort projecten rechstreeks financiert. ING en ABN Amro zijn terughoudender rond Nederlandse schaliegaswinning. ING verstrekt tot eind 2016 helemaal geen leningen hiervoor in ons land, ABN Amro noemt financiering niet aan de orde. Gisteren kwam via Trouw naar buiten dat de Rabobank geen geld uitleent aan bedrijven die te maken hebben met schaliegaswinning. Ook boeren die hun land verhuren voor schaliegaswinning krijgen geen geld van de bank.
2. De Harense Smid failliet, vandaag al doorstart
Het kan snel gaan: gisteren werd eerst bekend gemaakt dat De Harense Smid failliet is verklaard, vanochtend kwam naar buiten dat 20 van de 46 winkels vandaag – als het goed is – alweer open gaan. Een half jaar geleden sloot de elektronicaketen al 13 van de 66 winkels. Samen met Mikro-Electro, eigenaar van onder andere It's Electronics, wordt nu een doorstart gemaakt, waardoor in ieder geval een deel van de winkels blijft bestaan. Dankzij de doorstart kunnen ongeveer 300 van de 460 werknemers weer aan het werk.
3. PFZW belegt niet meer in tabaksfabrikanten
Het lijkt de week van de principes. Na de keuze van Rabo omtrent schaliegas, heeft Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) bekend gemaakt dat het is gestopt met beleggen in tabaksfabrikanten. PFZW, het op een na grootste fonds van Nederland, zegt deze categorie niet langer te kunnen verantwoorden richting zijn 2,5 miljoen deelnemers. De 600 miljoen euro die het eerder stak in 15 producenten van merken als Marlboro, Chesterfield en Van Nelle zijn teruggehaald. PFZW heeft in totaal een belegd vermogen van 135 miljard euro. Eerder zette PFZW controversiële wapenproducenten op de zwarte lijst. Ander pensioenfondsennieuws: onder leiding van APG en PGGM willen de Nederlandse fonsen investeren in woningen, infra, duurzaamheid en hypotheken. Vandaag wordt daarvoor een plan gepresenteerd aan het kabinet. Maar: ze willen alleen investeren als de overheid een deel van het risico wil dragen.
4. Boskalis en Van Oord: bang dat IHC Merwede Chinees werd
Investeringsmaatschappij Indofin Group heeft een meerderheidsaandeel van 62% verworven in internationaal scheepsbouwer IHC Merwede. Het belang is voornamelijk overgenomen van Rabo Capital. Boskalis en Van Oord, de twee grootste baggerbedrijven van Nederland (en klanten van IHC Merwede), zijn blij dat de scheepsbouwer in Nederlandse handen blijft. De bedrijven waren bang voor een Chinese koper, meldt Het FD. 'Mijn grootste zorg was dat deze zeer kennisintensieve scheepsbouwer in Chinese handen zou komen', zegt Pieter van Oord van Van Oord. Peter Berdowski, ceo van Boskalis, vult aan: 'Wij werken bij de ontwikkeling van nieuwe schepen nauw samen met IHC Merwede. Dat zou bij een Chinese eigenaar veel moeilijker zijn.'
5. Arkefly-baas ontslagen vanwege machtsmisbruik
Bedenk goed wat je met je machtspositie doet: de baas van het cabinepersoneel van Arkefly is ontslagen vanwege machtsmisbruik op de werkvloer. Topman Rob Strating zou door collega's zijn betrapt op vreemdgaan, waarna hij van stewardessen eiste dat ze hierover hun mond hielden. Zo niet, dan zou hun baan op het spel komen te staan, aldus Omroep West.
6. NS koopt Fyra-vervanger van Bombardier
De NS koopt TRAXX-locomotieven van het type dat tot op heden ook al voor de Fyra-lijnen werden gebruikt. De locomotieven zijn van het Canadese Bombardier en worden in Duitsland gebouwd. Zodra ze klaar zijn worden ze onder meer ingezet op het HSL-tracé Amsterdam – Brussel. TRAXX-locomotieven zijn in staat om 160 kilometer per uur te rijden. De Fyra-treinen van AnsaldoBreda hebben een maximale topsnelheid van 250 kilometer per uur.
7. Directeur van Vaticaan-bank stapt op
Paulo Cipriani, de directeur van de bank van het Vaticaan, is opgestapt. Ook zijn opvolger, Massimo Tulli, gaat weg bij de bank. Hun aftreden volgt op de arrestatie vorige week van monseigneur Nunzio Scarano, een geestelijke en geschorst topman bij de boekhouding van het Vaticaan. Justitie in Italië verdenkt hem ervan dat hij betrokken was bij gesjoemel met grote sommen geld bij de bank van het Vaticaan. De president van de bank, Ernst von Freyberg, wordt interim-directeur. Er wordt daarnaast een 'hoofd risicobeheer' aangesteld bij de bank, met in het takenpakket het bewaken van de naleveving van de financiële regelgeving.
8. Xbox-baas wordt Zynga-topman
Don Mattrick is de nieuwe topman van spelletjesbedrijf Zynga. Mattrick, die tot voor kort als Interactive Entertainment president bij Microsoft verantwoordelijk was voor de Xbox, neemt het over van oprichter Marc Pincus. Zynga werd groot met gaming op het platform van Facebook, maar heeft het moeilijk sinds de beursgang in 2011. Verschillende bronnen melden dat Mattrick al een tijdje op zoek was naar een nieuwe baan. Zelf schrijft hij in een brief aan de meer dan 2000 medewerkers: 'Ik ga bij Zynga aan de slag omdat ik geloof dat Marc's visie en missie om de wereld te verbinden door games pas net is begonnen.'
9. Getal van de dag: 1 miljard dollar schikking
Citigroup betaalt bijna 1 miljard dollar aan Fannie Mae, wat neerkomt op zo'n 750 miljoen euro. Het bedrag is bedoeld als schikking in een zaak tussen de Amerikaanse bank en de hypotheekverstrekker en verzekeraar. Deze schikking draait om miljoenen 'slechte' hypotheken die Citibank tussen 2000 en 2012 aan Fannie Mae heeft verkocht, waardoor de hypotheekverstrekker tijdens de financiële crisis in zware problemen is gekomen. Fannie Mae en branchegenoot Freddie Mac moesten toen met tientallen miljarden belastinggeld overeind worden gehouden.
10. De koffieautomaat: Maarten van Roozendaal (51) overleden
Theatermaker Maarten van Roozendaal is gisteren op 51-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. In januari 2013 bleek de theatermaker ongeneeslijk ziek. Zijn theatertournee ‘De gemene deler’ werd geannuleerd. Van Roozendaal kende zijn doorbraak in 1994, toen hij het Amsterdams Kleinkunst Festival won. Hij maakte in totaal 20 theaterprogramma's.
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.