1. ABN Amro-oprichters direct betrokken bij slavernij
De oprichters van banken waaruit ABN Amro is ontstaan waren in de 18de eeuw direct betrokken bij de slavernij-economie. Dat blijkt uit onderzoek van het Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) in Amsterdam, die de afgelopen anderhalf jaar in de archieven van de bank dook. De oprichters waren actief in slavenhandel, plantageslavernij en de handel in producten met een oorsprong in slavernij, meldt NOS.
‘We beseffen dat dit onrecht uit het verleden ook na de officiële afschaffing van de slavernij heeft voortgeduurd. ABN AMRO biedt haar excuses aan voor het handelen en de pijn die deze voorgangers in het verleden hebben veroorzaakt’, reageert ceo Robert Swaak. De bank ontwikkelt extra programma’s voor inclusie en diversiteit.
2. Aantal faillissementen in ons land verdubbelt
Nu alle overheidssteun rondom de coronamaatregelen voor bedrijven is weggevallen, zal het aantal faillissementen explosief toenemen. Het aantal faillissementen kan met 101 procent toenemen ten opzichte van vorig jaar, concludeert kredietverzekeraar Atradius na onderzoek. Mondiaal verwacht men een stijging van 51 procent. Het duidelijke percentageverschil wordt verklaard door de uitgebreide Nederlandse steunmaatregelen in 2021.
3. Primark ontslaat 240 Nederlandse managers
Primark wil zijn ingewikkelde organisatiemodel op de schop nemen. Het management in de grote Nederlandse budgetwinkels kent maar liefst zes lagen en dat kan minder, is de overtuiging bij de top van de kledingketen. De reorganisatieplannen bij het leidinggevend personeel zorgt voor onrust bij Primark, schrijft Trouw. 240 medewerkers krijgen hun congé, vervolgens kunnen zij op 200 vernieuwde functies solliciteren.
4. Ook Honda wil hybride wagenpark
In navolging van BMW en Toyota heeft ook Honda aangekondigd de verbrandingsmotor voorlopig niet in de ban te doen. De Japanse automaker wil in 2050 uitstootvrij zijn maar was eerder van plan alleen nog volledig elektrisch aangedreven auto’s bouwen, meldt NRC. Topman Toshihiro Mibe verwacht het doel alsnog te behalen met hybride voertuigen, die op zowel fossiele brandstoffen als elektriciteit rijden.
5. Weer een schip van P&O Ferries aan de ketting
Het lukt rederij P&O Ferries maar niet in rustig vaarwater te komen. Wederom is een schip van het bedrijf aan de ketting gelegd door de Britse autoriteiten, vanwege tekortkomingen. Dat meldt BBC News.
Het is al weken onrustig rond P&O Ferries. Dieptepunt was het massaontslag van achthonderd personeelsleden, waarbij de vakbonden – tegen de regels in – niet werden ingelicht. De gewezen werknemers zijn ondertussen vervangen door goedkope(re) buitenlandse krachten.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: Google investeert miljarden in kantoren
Het lijkt contra-intuïtief, schrijft Google-ceo Sundar Pichai, maar het techconcern gaat fors investeren in de uitbreiding van zijn kantoren. Dit jaar wordt hiervoor 9,5 miljard dollar gereserveerd. De topman is ervan overtuigd dat ‘dit zal resulteren in betere producten, hogere kwaliteit van leven voor onze werknemers en sterkere gemeenschappen’. Google voert de druk bij zijn medewerkers op meer naar kantoor te komen, maar eenvoudig is dat niet. Verschillende lokkertjes worden ingezet, aldus het FD. Zo organiseert Google een concert van rapper Lizzo in de buurt van zijn hoofdkantoor.
7. Koffieautomaat: ‘s Werelds grootste brouwer brengt Oekraïens bier op Nederlandse markt
De grootste bierbrouwer ter wereld AB InBev brengt het Oekraïense biermerk Chernigivske op de Nederlandse markt. De verkoopopbrengsten worden gedoneerd aan organisaties die humanitaire hulp verlenen in het door Rusland binnengevallen Oekraïne. Het biertje moet begin mei in winkels en horeca beschikbaar zijn. AB Inbev wil via dit initiatief ten minste 5 miljoen euro overmaken aan hulporganisaties.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates