#1. ABN Amro schrapt 15 procent van de banen
ABN Amro zet het mes in het aantal arbeidsplaatsen. Het medewerkersbestand wordt met 15 procent teruggebracht, waardoor zo’n 2700 banen dreigen te sneuvelen. De operatie vindt tussen 2022 en 2024 plaats en is onderdeel van de kostenbesparing van 700 miljoen euro. Het bankbedrijf wil de gevolgen voor zijn medewerkers beperken door een natuurlijk verloop en omscholing naar rollen waarin de komende jaren tekorten worden voorzien, meldt de bank in een persbericht. Naast het schrappen van banen mikt de bank op groei in Nederland en Noordwest-Europa.
#2. Miljoenenstrop dreigt voor voormalige top failliet Imtech
De bestuurders van het failliete beursfonds Imtech zijn privé aansprakelijk gesteld voor de miljardenschade. Voor de verweerkosten kunnen ze echter niet bij hun verzekeraars terecht. Dat bleek maandag bij een kort geding in Rotterdam, meldt het FD. De verzekeraars weigeren op te draaien voor de torenhoge kosten die onder andere oud-topman René van der Bruggen maakt in zijn verweer tegen verschillende schadeclaims. De opstelling van de verzekeraars roept volgens betrokkenen de vraag op hoe goed bestuurders en commissarissen écht beschermd zijn na een faillissement van hun onderneming. Advocaat Stijn Franken rekent voor dat de zeven betrokken bestuurders en commissarissen de komende jaren tussen de 1 en 2 miljoen euro per jaar moeten ophoesten. Dat staat dan nog los van de eventuele afwikkeling van een uiteindelijke schadeclaim.
#3. ‘Nederlandse zorg straks onbetaalbaar’
De zorg dreigt onbetaalbaar te worden en daarom moet de bekostiging drastisch anders. Dat schrijven de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en het Zorginstituut. Volgens Josefien Kursten, directeur regulering bij de NZA moet passende zorg de nieuwe heilige graal worden, meldt RTL Nieuws. Zorg is nu ‘te veel een verdienmodel geworden’ en moet moet transformeren naar gezondheid als verdienmodel. ‘We moeten stimuleren dat de zorg mensen echt helpt; nu betalen we voor verrichtingen en niet voor de uitkomsten van de zorg. Nu zit er nog een volumeprikkel in.’
#4. Hoekstra maakt 659 miljoen euro extra over naar Brussel
Hij is het er absoluut niet mee eens, maar minister Hoekstra maakt in de komende weken toch 659 miljoen euro extra over naar de Europese Commissie. Dat meldt RTL Nieuws. De openstaande rekening gaat om niet-betaalde importheffingen op geïmporteerde zonnepanelen, aldus de Commissie. Volgens Nederland hoefden er geen heffingen betaald te worden. De twist draait om importtarieven voor EU-lidstaten die zonnepanelen van buiten de EU importeren. De EU stelde deze in om dumping van goedkoop geproduceerde zonnepanelen uit China te voorkomen. De heffingen werden later ook uitgebreid naar Maleisië en Taiwan.
#5. Trump zet meer Chinese bedrijven op zwarte lijst
Trumps zwarte lijst met Chinese bedrijven wordt, als het aan hem ligt, verder uitgebreid. Op de lijst staan bedrijven die volgens de Amerikaanse regering samenwerken met het Chinese leger. De Amerikaanse president staat te popelen olie- en gasproducent CNOOC en chipfabrikant SMIC aan het huidige gezelschap van dertig bedrijven toe te voegen, meldt Reuters. Als bedrijven op deze lijst staan, is het lastiger voor hen om zaken te doen met bedrijven uit de VS, bijvoorbeeld om onderdelen te kopen of investeerders aan te trekken.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
#6. Must read: Shell voor de rechter vanwege klimaatverandering
Shell is sinds dinsdag hoofdrolspeler in een van de grootste collectieve rechtszaken in de Nederlandse geschiedenis. De zaak, aangespannen door Milieudefensie, telt ruim 17.000 mede-eisers. De oliemultinational moet zijn CO₂-uitstoot met 45 procent hebben teruggedrongen in 2030, zo klinkt de eis. De zaak die Urgenda aanspande tegen de Staat is een belangrijke inspiratiebron geweest voor de zaak tegen Shell. Donald Pols, directeur van Milieudefensie, durft alvast te dagdromen van winst. ‘Dat zou van een gelijke orde zijn als het klimaatakkoord van Parijs’, zegt hij tegenover het FD.
#7. Koffieautomaat: Fransen repareren fietsen op kosten van de staat
Fransen met een kapotte fiets kunnen bij de overheid terecht voor een bijdrage van 50 euro om de tweewieler weer op te lappen. Meer dan een miljoen Fransen hebben ondertussen van die mogelijkheid gebruikgemaakt. De regering bedacht de subsidie omdat zij minder mensen in het van het openbaar vervoer wil vanwege het coronavirus. De komst van de subsidie werd aangekondigd na de eerste lockdown in het voorjaar. De subsidieregeling is ondertussen verlengd tot eind maart.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap updates