1. ABN AMRO wil Nederlands blok tegen cybercriminelen
ABN AMRO vindt dat Nederlandse bedrijven de handen ineen moeten slaan om digitale criminaliteit het hoofd te bieden. De bank organiseert vandaag een bijeenkomst waar cyberveiligheidsdirecteuren van onder meer KPN, AholdDelhaize en de Volksbank aanwezig zijn. ‘We merken dat criminelen nu meer nuttige informatie met elkaar uitwisselen dan bedrijven onderling’, zegt Christian Bornfeld, chief innovation & technology officer bij ABN AMRO. Samenwerkingsplannen bevinden zich volgens Het Financieele Dagblad nog in een pril stadium. Uitwisselen van data tussen bedrijven, altijd een gevoelig punt, is nog niet aan de orde. Bornfeld stelt echter dat het niet uitwisselen van data eveneens twijfelachtig kan zijn. ‘Als je weet dat een bedrijf of persoon digitaal gevaar loopt, maar je grijpt vervolgens niet in, dan is dat evengoed discutabel. We moeten het hier in elk geval over gaan hebben.’
2. Domper voor Uber bij beursgang
De langverwachte beursgang voor Uber is vrijdag uitgelopen op een deceptie. Het bedrijf achter de taxiapp en bezorgdienst Uber Eats ging voor $45 per aandeel naar de beurs, wat al aan de onderkant was van de eerder afgegeven bandbreedte. Na de eerste handelsdag noteerde het aandeel 8,8% onder de openingskoers. Desalniettemin is marktwaarde van het nog altijd verlieslatende Uber nog altijd een kleine $70 miljard. CEO Dara Khosrowshahi wees erop dat vrijdag vrijwel alle aandelen onder druk stonden door de oplopende handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China. Concurrent Lyft moest in het kielzog van Uber 7,5% prijsgeven.
3. ‘NN en Unilever hebben overnames op het oog’
Nationale Nederlanden zou zijn oog hebben laten vallen op de Spaanse verzekeraar Caser Seguros. Diverse Nederlandse media baseren zich op de Spaanse zakenkrant Expansión die meldt dat Caser zo’n 1 miljard euro moet opbrengen. Er zouden meer kapers op de kust zijn voor het Spaanse bedrijf. NN weigert in te gaan op ‘geruchten uit de markt’. Meer overnamegeruchten komen van The Sunday Telegraph. De Britse krant schrijft dat Unilever 1 miljard dollar wil neertellen voor het Amerikaanse huidverzorgingsmerk Drunk Elephant. The Wall Street Journal meldde begin dit jaar dat het Amerikaanse bedrijf zakenbanken in de arm had genomen om een verkoop te onderzoeken.
4. Danske Bank benoemt Chris Vogelzang (oud-ABN) tot CEO
Voormalig ABN AMRO-bestuurslid Chris Vogelzang staat per 1 juni aan het hoofd van de geplaagde Danske Bank. Vogelzang gaf tot 2017 leiding aan de private banking- en consumententak. Hij werd regelmatig genoemd als opvolger van Gerrit Zalm, maar die eer viel financieel directeur Kees van Dijkhuizen ten beurt. Zalm is sinds begin dit jaar commissaris bij de Deense bank. Danske Bank concludeerde vorig jaar na intern onderzoek dat er ernstige fouten zijn gemaakt in de Estse tak, waardoor er voor zo’n 200 miljard euro aan verdachte transacties kon worden uitgevoerd. Topman Thomas Borgen stapte naar aanleiding van de bevindingen op bij de bank. De Deense bank hangt mogelijk nog stevige boetes boven het hoofd. In diverse landen wordt nog onderzoek gedaan naar het witwasschandaal dat Borgen de kop koste.
5. Silicon Valley krijgt eigen aandelenbeurs
De Amerikaanse beurstoezichthouder SEC heeft groen licht gegeven aan de Long Term Stock Exchange (LTSE). De nieuwe effectenbeurs wil snelgroeiende hightechbedrijven en langetermijnbeleggers aan elkaar koppelen. Innovatie moet voor deze bedrijven belangrijker zijn dan winst maken. LTSE wil een alternatief vormen voor Nasdaq en de New York Stock Exchange. Aan het hoofd van LTSE staat Mark Ries, de grondlegger van de Lean Startup-filosofie. In het boek The Lean Startup uit 2011 presenteerde Ries al een blauwdruk voor het handelsplatform. Voor de beurs in San Francisco haalde Ries $19 miljoen op. Onder meer PayPal-oprichter Peter Thiel en de bekende investeerder Marc Andreessen stopten geld in het bedrijf.
6. Must-read: Zo jaagt Philips CEO Frans van Houten zijn doelen na
Aandeelhouders van Philips gaven afgelopen week hun zegen aan een derde termijn – tot 2023 – voor CEO Frans van Houten. Reden voor Het Financieele Dagblad om de vraag te stellen: wie is Frans van Houten echt? In een uitgebreid profiel wordt de Philips-voorman neergezet als iemand die een timide indruk maakt in de coulissen, maar op het podium venijnig kan uithalen naar politici en collega-bestuurders. Daarnaast gaat de krant uitgebreid in op Van Houtens inspanningen op het gebied van de circulaire economie en de toekomst van de gezondheidszorg. Ook zijn taalgebruik, loopbaan, omgang met medewerkers en professionele relatie met Philips-commissaris Jeroen van der Veer komen aan bod.
7. Koffieautomaat: AkzoNobel bezuinigt op sloppenwijken
AkzoNobel heeft zich stilletjes teruggetrokken uit de Human Cities Coalition, een samenwerkingsverband dat sloppenwijken leefbaarder moet maken. Een woordvoerder van de verffabrikant laat tegenover Trouw weten dat het bedrijf zakelijker is geworden. Twee jaar geleden kondigde AkzoNobel het initiatief, waarin het onder meer samenwerkt met het Ministerie van Buitenlandse Zaken, aan. De publiek-private samenwerking startte in Jakarta en Manila en moest oplossingen vinden voor problemen zoals slechte sanitaire voorzieningen. AkzoNobel investeerde 2 miljoen euro in het project. De onderneming blijft wel betrokken bij andere projecten, zoals het schilderen van panden in sloppenwijken.
Nieuws inhalen? Lees de 7 van vrijdag.
Leiders zijn op de hoogte
Schrijf je net als 50.000+ mede-managers in voor de dagelijks MT nieuwsbrief. MT selecteert de beste verhalen over management en leiderschap uit binnen- en buitenland en vertelt de lessen van zittend en aanstormend toptalent uit de praktijk.