Plus: Curatoren Oad hopen op doorstart, nieuwe Sanoma-ceo, detailhandel krimpt verder en Fyrabouwer sleept NS voor rechter.
Dit nieuws op je iPhone of iPad? Download NLinBusiness en krijg het beste van MT, Sprout, Adformatie, Tijdschrift voor Marketing en IEX.nl.
1. Curatoren Oad hopen op overname of doorstart
De curatoren van Oad zoeken met meerdere partijen contact om te kijken of een overname of doorstart van de faillietverklaarde reisorganisatie Oad mogelijk is. 'De curatoren worden benaderd en benaderen zelf partijen'', zei de woordvoerder van de curatoren donderdag. De gesprekken hebben nog niet geleid tot een concreet resultaat. 'Alle berichten over mogelijke kandidaten zijn vooralsnog pure speculatie.' Lees ook:
- Uit het archief: portret van Oad-oprichter Joop ter Haar
2. Detailhandel krimpt verder
Door verder teruglopende consumentenbestedingen laat de Nederlandse detailhandel volgend jaar opnieuw een krimp zien van 2 procent. Dat heeft onderzoeksbureau Panteia/EIM becijferd in een donderdag verschenen rapport. Vooral detailhandelsbedrijven in de non-food, zoals meubelzaken, elektronicawinkels en modezaken, krijgen het opnieuw moeilijk. Zij zien de verkopen volgend jaar met gemiddeld 4 procent teruglopen. Dankzij de groei van de internetverkopen, komt de krimp op 2 procent uit. Lees ook het verhaal van Fonq.nl-ceo Patrick Kerssemakers over ontwikkelingen in e-commerce:
3. Aantal overnames in drie jaar bijna verdubbeld
Het aantal bedrijfsovernames is in de periode van 2009 tot 2012 bijna verdubbeld. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag. Het aantal bedrijfsovernames is in 2012 met 9 procent gestegen. In totaal kwam het aantal overnames vorig jaar daarmee op ruim 4.600 uit. In 2009 bedroeg het aantal overnames nog 2.400.
4. Fyrabouwer sleept NS voor rechter
De Italiaanse Fyra-bouwer AnsaldoBreda daagt de NS voor de rechter. Dat heeft een woordvoerder van de NS donderdag desgevraagd bevestigd. Eerder op de dag riep AnsaldoBreda de NS in krantenadvertenties op weer te gaan samenwerken. 'Dan kunnen we over een half jaar voldoende treinen inzetten om de dienstregeling te starten', aldus bestuursvoorzitter Maurizio Manfelloto donderdag in de 'open brief aan alle treinreizigers'. De NS zegt niet verrast te zijn dat de Fyra-bouwer een bodemprocedure is gestart.
5. 'Libor-schikking Rabobank nabij'
Rabobank kan mogelijk al volgende maand een schikking treffen in verband met het gesjoemel met de Libor-rente. Dat meldde de Financial Times donderdag. Naar verluidt zou de schikking lager zijn dan de omgerekend 464 miljoen euro die Royal Bank of Scotland (RBS) moest betalen. Rabobank heeft al laten weten geld opzij te zetten voor een regeling. De bank werd eerder deze week in de Verenigde Staten nog aangeklaagd in verband met de Libor-fraude.
6. Sanoma benoemt Peter de Mönnink als ceo
Peter de Mönnink, 50, is benoemd als ceo van Sanoma Media Netherlands per 1 januari 2014. De Mönnink wordt lid van Sanoma’s Executive Management Group. De Mönnink is op dit moment ceo van Reed Business Nederland & Reed Business International en Reed Construction Data (US/Canada). Dick Molman, de huidige ceo van Sanoma Media Netherlands, heeft zijn taken overgedragen en trekt zich, zoals eerder aangekondigd, per 1 november aanstaande terug om ruimte te maken voor zijn opvolger.
7. Hoogste koers Facebook sinds beursgang
Het aandeel van de socialenetwerksite Facebook steeg donderdag op de technologiebeurs Nasdaq voor het eerst sinds de beursgang tot boven de 50 dollar. Het aandeel Facebook noteerde 1,3 procent hoger op 50,08 dollar. Facebook werd in mei vorig jaar voor 38 dollar per aandeel naar de beurs gebracht. Pas begin augustus van dit jaar wist het aandeel Facebook weer boven de introductiekoers te sluiten.
8. Microsoft betaalt werknemers om te blijven na vertrek ceo
Microsoft gaat hooggeplaatste werknemers belonen met aandelen om ervoor te zorgen dat ze niet vertrekken nu het bedrijf op zoek is naar een nieuwe ceo. Dat blijkt uit documenten die het bedrijf maandag bij toezichthouders heeft ingediend. Microsoft heeft aandelen apart gezet om werknemers tevreden te houden. In augustus kondigde ceo Steve Ballmer aan over een jaar te vertrekken. In dat jaar gaat Microsoft op zoek naar een vervanger. Hoewel het uitgeven van aandelen tijdens de overgang naar een nieuwe ceo niet ongebruikelijk is, geeft het aan dat Microsoft er rekening mee houdt dat belangrijke werknemers op willen stappen
9. Getal van de dag: 17,6 miljard dankzij auto
De automobilist leverde de Nederlandse overheid vorig jaar 17,6 miljard euro op, zo blijkt uit cijfers van Bovag en RAI Vereniging. Nederland heeft ruim 9,2 miljoen geregistreerde personen- en bedrijfsauto’s. De overheid haalt geld op uit onder meer accijns op brandstoffen, assurantiebelasting op autoverzekeringen, motorrijtuigenbelasting (mrb), verkeersboetes en btw op brandstof, reparatie, onderhoud en verkeersopleidingen.
10. De koffieautomaat: Bodem huizenprijzen in zicht
Hoop voor de huizenmarkt. Het aantal starters dat het nu een gunstige periode vindt om een huis te kopen is nog niet eerder zo hoog geweest als nu.De meeste potentiële kopers denken dat de bodem van de huizenprijzen in zicht is, schrijft ING in een kwartaalrapport over de Nederlandse woningmarkt.
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.