Plus: Hiërarchie is dood, leve sociale innovatie, online ondernemer kan nauwelijks rondkomen en veelverdiener wacht naheffing.
Elke dag presenteert MT de business uit het nieuws van de dag in 10 punten. Vandaag:
1. Draijer wil nationaal groeidebat
Er moet een breed maatschappelijk debat komen over de mogelijkheden voor toekomstige groei van de Nederlandse economie. Een nationale groeiagenda heeft hoge prioriteit om een perspectief te bieden voor de langere termijn. Die oproep doet voorzitter Wiebe Draijer van de Sociaal-Economische Raad in een interview met het FD. Draijer zegt dat de opstelling van een groeiagenda ‘inhoudelijk nu zéér belangrijk’ is, en hij stelt dat de SER het voortouw kan nemen in een dergelijk nationaal debat: ‘Dit instituut is daarop ingericht, we hebben zoiets gedaan bij het Energieakkoord, dus dat zouden we weer kunnen.’
2. Dirk Scheringa wil naar de beurs
Ondernemer Dirk Scheringa heeft plannen om zijn factoringbedrijf Credit Sales via een omgekeerde overname naar de beurs te brengen. Factoring is het contant maken van facturen. Scheringa is volgens Follow the Money een van de vier partijen waarmee advocaat Adriaan de Gier praat over een zogenoemde reverse listing, het inbrengen van een niet-beursgenoteerde onderneming in een bedrijf dat wél al beursgenoteerd is. Scheringa is vooral bekend van de opkomst en ondergang van DSB Bank. De bank van Dirk Scheringa werd op 19 oktober oktober 2009 failliet verklaard. Twee dagen later volgde het faillissement van DSB Beheer.
3. Veelverdiener wacht naheffing
Werknemers die meer dan 40.000 euro verdienen krijgen dit jaar een naheffing over hun inkomen. Daarvoor waarschuwt FNV Belastingservice die jaarlijks bijna 300.000 aangiften voor mensen invult. Het verschuldigde bedrag kan oplopen tot €1.173,-. De mogelijke naheffing komt door de versobering van de arbeidskorting. Daardoor wordt een korting toegepast van 4% op het inkomen boven deze grens.
4. Onderzoek: A-merk heeft langste tijd gehad
Consumenten zien weinig verschil in kwaliteit meer tussen huismerken en A-merken en kiezen daarom vaker voor het goedkoopste merk. Het marktaandeel van huismerken steeg in de periode 2003 tot 2012 van 29 naar 45 procent, blijkt uit onderzoek van GfK en TiasNimbas Business School. Het onderzoek bevestigt een trend die al langer gaande is. Consumenten kopen hun boodschappen anders in: ze kiezen voor goedkopere producten, hebben een sterkere voorliefde voor discounters en kopen minder frequent, maar wel meer per keer. Ook bezuinigen sommigen door minder te kopen.
5. Weer slecht jaar voor Sony
Sony schrapt 5.000 banen wereldwijd. Dat is 3 procent van het personeelsbestand. Het elektronicabedrijf verwacht dit jaar weer fors verlies te lijden. Sony maakt al 10 jaar lang geen winst. Het Japanse concern rekent dit boekjaar, dat eindigt in maart, op een verlies van 815 miljoen euro. Eerder voorspelde het bedrijf dat er dit jaar winst gemaakt zou worden. Sony blijft marktaandeel verliezen in de mobiele telefonie. Ook met zijn tv's verliest Sony steeds meer marktaandeel.
6. 'Ballast Nedam kocht ook om in Suriname'
De schikking die bouwbedrijf Ballast Nedam eind 2012 trof voor het betalen van steekpenningen, heeft ook betrekking op bouwprojecten in Suriname. Dat zeggen bronnen die betrokken zijn bij de zaak in NRC Handelsblad. Tot nu toe was alleen bekend dat Ballast Nedam met het Openbaar Ministerie (OM) schikte in verband met “betalingen aan buitenlandse agenten” in Saoedi-Arabië. Het bedrijf betaalde 17,5 miljoen euro, waardoor een mogelijke rechtszaak vermeden werd. Accountantskantoor KPMG schikte recenter, in december, voor 7 miljoen euro vanwege het verhullen van die buitenlandse betalingen.
7. Hiërarchie is dood, leve sociale innovatie
Steeds meer bedrijven in de handel, logistiek en industrie zetten in op sociale innovatie en zien hiermee hun resultaten toenemen. Dat blijkt uit onderzoek (pdf) in opdracht van Tempo-Team onder bijna vijfhonderd werkgevers. Bijna de helft van de onderzochte bedrijven past sociale innovatie al in meer of mindere mate toe. Zij kiezen voor minder hiërarchie op de werkvloer, laten medewerkers flexibeler werken en zetten in op co-creatie met andere bedrijven. Niet zonder succes. 'Meer dan 50 procent stelt dat de arbeidsproductiviteit is verbeterd. Ook neemt de kwaliteit van producten en diensten substantieel toe', zegt Aad van der Werf van Tempo-Team. 'Dertig procent van hen geeft aan dat ook het serviceniveau en daarmee de klanttevredenheid is toegenomen. Sociale innovatie is als extra zuurstof, organisaties presteren er beter door.'
8. Online ondernemer kan nauwelijks rondkomen
Terwijl een meerderheid van de webwinkeliers de kans groot acht dat zij in 2020 nog bestaat, is het schraalhans keukenmeester in die business. Zo’n 80 procent van de online ondernemers heeft namelijk nog nooit een modaal inkomen verdiend met de webwinkel. Ongeveer de helft heeft een jaaromzet van minder dan 10.000 euro. En bijna 1 op de 3 webwinkeliers heeft nog nooit een euro winst gemaakt. Dit zijn enkele conclusies van de expertgroep Online Ondernemen van Shopping2020, die vandaag het eindrapport presenteert.
9. Redden ING levert staat 4,5 miljard op
Het redden van bankverzekeraar ING levert de schatkist in totaal ongeveer 4,5 miljard euro op. Dat zegt minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën. 1,4 miljard komt van de veiling van de Amerikaanse rommelhypotheken, de overige 3 miljard komt van vergoedingen en rente op de kapitaalsteun die het kabinet eind 2008 gaf. 'Alles bij elkaar zit je dan op 4,5 miljard', aldus de minister. Hij is tevreden met de opbrengst. Dijsselbloem benadrukt dat het toenmalige kabinet daarmee indertijd 'welbewust een groot risico' nam.
10. Koffieautomaat: Verbandtrommel voor je geest
Elk huis heeft een verbandtrommel, elk bedrijf een EHBO-kist. Op schaafwonden plakken we pleisters, bij hoofdpijn nemen we aspirine. Maar als het gaat om emotionele blessures, staan we vaak met lege handen. En dat terwijl we net zo vaak psychische blauwe plekken oplopen, en ook daar een goede eerstehulpbehandeling cruciaal is voor een spoedige genezing en het voorkomen van complicaties. Daarom voorziet klinisch psycholoog Guy Winch in zijn boek Eerste Hulp bij Emoties ons nu van de mentale verbandtrommel die we vaak zo naarstig missen.
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.