1. Kabinet komt met MKB-garantstelling van 12 miljard
Stel, je hebt een horecazaak. Grote kans dat je dan bevoorraad wordt op basis van leverancierskrediet. Probleem in de coronacrisis: die verzekeraars kunnen of willen dat betalingsrisico niet op zich nemen. En dan komt er behoorlijk was zand in de machine. Het kabinet gaat daarom het vangnet voor MKB-ondernemers uitbreiden van 1 miljard euro naar 12 miljard. Met dat bedrag staat het ministerie van Financiën garant voor een deel van de kredietverzekeringen van deze ondernemingen. Zonder de maatregel zouden commerciële kredietverzekeraars zich moeten terugtrekken, wat mogelijk 75.000 bedrijven zou treffen.
Op de borgstelling zal de overheid ongeveer 1 miljard verlies lijden, zo verwacht staatssecretaris Hans Vijlbrief. De maatregel moet wel nog verder uitgewerkt worden, en voorgelegd worden aan de Europese Commissie.
Covid 19-update:
- De coronamaatregelen blijven voorlopig in stand, herhaalde premier Mark Rutte dinsdagavond. Ook zei hij dat we moeten waken ‘voor schijntegenstellingen tussen de gezondheid en de economie’. Het kabinet onderzoekt daarnaast de (omstreden) mogelijkheid om twee speciale corona-apps in te zetten, om verspreiding van het virus verder in te perken.
- Arie Slob, minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media, schiet met een tijdelijk steunfonds ter waarde van 11 miljoen euro lokale media en huis-aan-huisbladen te hulp.
- Ahold Delhaize rekent door hamsterende klanten op een omzetsprong van 15 procent in het eerste kwartaal van dit jaar.
- Vanwege corona heeft zakenblad Forbes zijn World’s Billionaires List voor dit jaar bijgewerkt. Dit jaar zijn er niet alleen minder miljardairs, de rijken der aarde zijn mede door de coronapandemie ook 700 miljard dollar aan vermogen kwijtgeraakt.
- Twitter-CEO Jack Dorsey steekt 1 miljard dollar van zijn aandeel in Square Inc (naar schatting 28 procent van zijn totale vermogen) in zijn liefdadigheidsfonds Start Small Foundation, ten bate van coronahulpverlening.
2. Randstad vraagt loonsteun voor flexwerkers
Randstad heeft als eerste uitzendconcern via de NOW steun aangevraagd voor zijn uitzendkrachten en flexwerkers. De FNV waarschuwde maandag dat door de crisis 800.000 mensen met dergelijke flexcontracten gevaar lopen. De vakbond toont zich dan ook verheugd over de stap van Randstad: ‘Volg dit voorbeeld.’
3. Woningprijzen gaan dalen, hypotheekrente stijgt
Minder harde prijsstijgingen? Niks daarvan: de huizenprijzen gaan door vraaguitval volgend jaar dalen. ABN Amro voorspelt dat de hausse op de huizenmarkt door de coronacrisis voorbij is. De bank zegt in zijn Woningmarktmonitor zelfs een terugkeer te verwachten van hypotheken die onder water staan. Lichtpuntje: doordat er minder vlieg- en wegverkeer is, daalt de uitstoot van stikstof, wat mogelijk iets meer ruimte geeft voor woningbouw.
4. Bouwdirecteur over EIB-voorspelling: doemscenario zet geen zoden aan de dijk
Over woningbouw gesproken. Vorige week maakte het Economisch Instituut voor de Bouw bekend dat naar verwachting 40.000 banen in de bouwsector gaan verdwijnen door de coronacrisis. Bas Moens, directeur van een van de bedrijven van de Aan de Stegge Verenigde Bedrijven (jaarlijkse omzet van circa 740 miljoen euro), vond dat bericht wel erg gortig, vertelt hij tegenover Cobouw.
‘Het EIB zou beter moeten weten en niet de woningverkopen moeten verpesten met dit doemscenario, dat nergens op is gebaseerd. En vervolgens doen we net of Bouwend Nederland een of andere meestervoorspeller heeft ingeschakeld.’
‘Wat gaat er morgen gebeuren met de berichtgeving over een mogelijk verlies van 40.000 banen in de bouw? Gaat de overheid de portemonnee extra trekken? Maak je ondernemers hier enthousiast mee? Of kopers? Gaan we hierdoor meer investeren? Nee. Dit hele bericht leidt tot niets en zorgt alleen voor onrust.’
5. KKR steekt 50 miljoen in coronafonds
Het private-equityfonds KKR, wellicht bij jou bekend van de overname van Unilevers margarinetak, doet in tijden van crisis ook een duit in het zakje. De investeerder stopt 50 miljoen dollar in een wereldwijd hulpfonds, gericht op ondersteuning van zorgverleners in de frontlinie, voedselvoorzieningen voor kwetsbare gemeenschappen, en financiële hulp aan medewerkers van noodlijdende bedrijven in het KKR-portfolio. Als onderdeel van het fonds zullen topbestuurders van KKR, onder wie de ‘co-presidenten’ Scott Nuttall en Joseph Bae, voor 2020 afzien van hun salarissen en bonussen, meldt Reuters.
6. Must read: Het plan van Masayoshi Son
Heeft Masayoshi Son, de steenrijke oprichter van SoftBank, straks de laatste lach? Door het debacle met WeWork en nu de coronacrisis heeft Sons investeringsfonds Vision Fund het nogal zwaar te verduren: Son verwacht van de 88 bedrijven in het fonds zo’n 15 failliet zullen gaan. Maar de legendarische investeerder heeft een plan.
7. Koffieautomaat: Succes volgens The Rock
Mijn persoonlijke guilty pleasure: films met The Rock. De reusachtige Dwayne Johnson heeft niet alleen veel talent als worstelaar en acteur. Hij is ook een succesvolle ondernemer. Tegenover Entrepreneur leggen Johnson en zijn manager, zakenpartner en ex-vrouw Dany Garcia wat hun recept voor zakelijk succes is. En hoe niet alleen hun bedrijf, maar ook zij zelf als leiders in de loop der jaren zijn veranderd.
Nieuws inhalen? Lees de 7 van gisteren.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT-nieuwsbrief, met elke dag het laatste nieuws
en de beste artikelen over management en leiderschap.