1. Ex-Jumbobaas Frits van Eerd afgeperst voor 2 miljoen
Een dreigbrief gaf Frits van Eerd, voormalig topman van Jumbo, één kans om 2.125.000 euro te betalen. Anders zou ‘de baas’ worden ingelicht en waren ‘de problemen niet te overzien’. Dat was in april vorig jaar, schrijft het AD. Van Eerd heeft niet betaald, maar wel aangifte gedaan van deze poging tot afpersing.
De afzender van de dreigbrieven is volgens de krant vermoedelijk Olaf H., de eigenaar van motorcrossteam Riley Racing. Het team dat Jumbo jarenlang heeft gesponsord. Hij zou samen hebben gewerkt met medeverdachte Mustapha Y. De twee verdachten zouden woensdag in Den Bosch voor de rechter komen, maar de zaak is doorgeschoven naar volgend jaar.
2. De meeste nieuwe unicorns van dit jaar zijn AI-startups
Van de 69 startups die dit jaar wereldwijd de mythische status van unicorn hebben bereikt zijn er 31 actief in AI (dat is bijna 45 procent). Een unicorn is een bedrijf met een waardering van meer dan 1 miljard dollar. Maar zo zeldzaam zijn die niet meer, er is eerder sprake van een kudde. Die wordt duidelijk aangevoerd door AI.
Fintech en crypto komen op de tweede plaats met bijna 22 procent. De derde plaats is bedrijven met andere bedrijfssoftware (10 procent). Op de vierde plaats staan startups in cybersecurity (bijna 9 procent). BestBrokers heeft de lijst opgesteld na het analyseren van 1.258 unicorns. Meer dan de helft bevindt zich in de VS.
De meest waardevolle startup die het in 2024 tot unicorn heeft geschopt, is xAI. Dat nieuwe AI-bedrijf van Elon Musk, opgericht in het voorjaar van 2023, heeft al een waardering van dik 50 miljard te pakken.
3. Opkoper koopt 200 containers met Blokker-spullen
Een mazzeltje, noemt RTL Nieuws, de deal die de Friese opkoper Eric Kooistra heeft gesloten. Voor enkele miljoenen euro’s kon hij iets meer dan 200 zeecontainers met Blokker-artikelen overnemen.
Daar zit van alles in: bakblikken, koffersets, koekenpannen en kookwekkers. Het failliete Blokker had die spullen besteld in het Verre Oosten, maar nog niet betaald. Daarmee valt de inhoud strikt genomen niet onder de failliete boedel van het bedrijf.
De meeste containers stonden al opgestapeld in de Rotterdamse haven. Om te voorkomen dat de kosten voor dat stockeren nog oplopen, brengt Kooistra de zeecontainers zo snel mogelijk over naar Leeuwarden. Hij verwacht het meeste van de spullen in het eerste kwartaal van 2025 te kunnen verkopen.
4. Zalando neemt About You over voor 1,2 miljard euro
Kledinggigant Zalando heeft een overnamebod van 1,2 miljard euro uitgebracht op concurrent About You. Met het bundelen van de krachten kan Zalando zich beter verweren tegen de goedkope Chinese webwinkels Shein en Temu.
Het Duitse Zalando is een van de grootste online kledingwinkels van Europa. Het heeft meer dan 50 miljoen klanten. About You is onderdeel van de Duitse Otto Group, bekend van het gelijknamige postorderbedrijf. Dat bedient zo’n 12 miljoen klanten. Beide merken zullen blijven bestaan, maar achter de schermen zal er meer synergie komen.
De belangrijkste aandeelhouders van About You steunen dit bod al, blijkt uit het persbericht. De Otto Group, de Otto-familie en Heartland vertegenwoordigen samen 73 procent van de aandelen. Verwacht wordt dat de deal in zomer van 2025 zal worden afgerond.
5. ExxonMobil zet fors in op nog meer olie- en gasproductie
Hoezo klimaatcrisis? Het Amerikaanse ExxonMobil heeft in zijn Corporate Plan tot 2030 aangekondigd fors meer te gaan investeren in de productie van fossiele brandstoffen. De energiereus wil de olie- en gaswinning verhogen tot het equivalent van 5,4 miljoen vaten per dag tegen 2030 (+18 procent). Nu is dat nog 4,58 miljoen.
De kapitaaluitgaven voor deze projecten worden verhoogd tot 29 miljard dollar in 2025 en tot jaarlijks 33 miljard in de periode 2026 tot 2030. Ceo Darren Woods heeft beloofd om de aandeelhouderswaarde aanzienlijk te vergroten.
6. Beurs int rente op 400 jaar oude Nederlandse obligatie
De Financial Times gaat even terug naar het jaar 1624. Naar Nieuwjaarsdag, waar drijvend ijs in de rivier de Lek bij Utrecht een dijkbreuk veroorzaken. Om de schade te repareren is geld nodig. Het Hoogheemraadschap van de Lekdijk Bovendams – inmiddels De Stichtse Rijnlanden – organiseert een crowdfunding.
‘De Nederlanders waren gelukkig ook briljante en geavanceerde financiële pioniers’, schrijft de krant. Bij deze actie worden meer dan 50 obligaties verkocht. Eén van die obligaties, de laatste die nog actief is, is dus al 400 jaar oud. Elk jaar levert dat papiertje zo’n tien euro aan rente op.
De eigenaar van vandaag is de beurs van New York. Twee vertegenwoordigers van de New York Stock Exchange zijn zelfs naar ons land afgereisd om de achterstallige rente te innen. Die 299,42 euro zijn dinsdag betaald.
Rondje funding 💸
- Het Amsterdamse CarbonX heeft 4 miljoen euro extra groeigeld opgehaald. Dit komt bovenop de 10 miljoen die al eerder binnen was dit jaar. Investeerders zijn Innovation Industries, Borski Fund en het Energy Transition Fund Rotterdam (via InnovationQuarter). CarbonX wil een alternatief bieden voor grafiet en hiermee duurzame toeleveringsketens voor batterijen opzetten. Het wil zo de afhankelijkheid van China – leverancier van 95 procent van deze grondstof – voor deze grondstof verminderen.
- Het Nationaal Groeifonds heeft 1,4 miljoen euro aan steun toegekend voor zeven biotech projecten van Universiteit Twente. Het geld gaat onder meer naar Occam Dx dat infectieziektes diagnosticeert en Biotech Booster dat inzet op immunotherapie tegen kanker.
Rondje transfers 🔄
- Bank of America heeft de Nederlander Frank Haffmans benoemd tot hoofd van corporate en investmentbanking voor de Benelux. Hij vormt een duo met Sergeij Hierner.
Wat we ook lazen:
- Vooroordelen belemmeren vrouwelijke ondernemers in groei (Telegraaf)
- Minder Nederlands geld naar belastingparadijzen (DNB)
- Bedrijven massaal naar de rechter voor voorrang op stroomnet (Nu.nl)
- Verliezen van failliete Stella veel hoger dan gedacht (RTL Nieuws)
- Nederland werkt aan bouw van AI-fabriek (BNR)