1. Beloning Unilever-topman kan oplopen tot 17,6 miljoen euro
De aandeelhouders van Unilever gunnen topman Hein Schumacher dan toch een maximale beloning van 17,6 miljoen euro. Dat bleek woensdag tijdens de jaarvergadering in Londen. Vorig jaar stemden ze nog tegen. Er is wel een voorwaarde aan verbonden: de multinational moet in drie jaar tijd wel minimaal 50 procent meer waard worden op de beurs.
Schumachers basissalaris ligt dit en volgend jaar op 1,85 miljoen euro. Als Unilever doelstellingen rond onder andere omzetgroei en operationele winst haalt, kan dat dankzij een jaarbonus en een aandelenpakket oplopen tot 8,6 miljoen euro.
Lees ook: Actievoerders bij Unilever: ‘Meneer de ceo, u en uw bestuur zijn chief plastic polluters’
2. Tussen investeerders en founders van startups botert het steeds minder
De relaties tussen investeerders en startup-founders verslechteren, blijkt uit onderzoek van Sifted. Meer dan 70 procent van de oprichters geeft aan dat die relatie met hun vc er de afgelopen twaalf maanden op achteruit is gegaan. Bij 27 procent is de samenwerking zelfs ‘veel slechter’ geworden.
Bijna de helft (44 procent) vindt hun investeerders niet behulpzaam bij de strategische issues voor hun startup. Bijna twee derde (64 procent) mist ondersteuning bij persoonlijke kwesties, zoals mentale gezondheid of leiderschapsontwikkeling.
3. Doorstart Perry Sport, Aktiesport en Sprinter nog niet rond
De doorstart van een deel van de winkels van Sports Unlimited Retail, het moederbedrijf van Perry Sport, Aktiesport en Sprinter, is nog steeds niet rond. RTL Nieuws heeft het tweede faillissementsverslag van de curator erop nageslagen. Die had in januari een deal met het Britse retail concern Frasers. Daarbij zou een twintigtal van de 52 winkels worden overgenomen. Maar dat aantal kan mogelijk lager uitpakken. Frasers heeft namelijk ook zijn zinnen gezet op de 17 winkels van de Nederlandse keten Twin Sport.
4. Fynch Mobility scoort 1 miljoen voor vergroenen zakelijke mobiliteit
Fynch Mobility kan zich verder storten op het vergroenen van zakelijke mobiliteit. De Utrechtse startup heeft 1 miljoen euro aan financiering binnen, dankzij het combineren van Europese subsidies en business angels.
Het bedrijf wil van duurzame kilometers de nieuwe norm maken. De Utrechtse startup helpt werkgevers met digitale tools om de CO2-uitstoot te meten. De doelstelling van Fynch Mobility is om in 2030 meer dan 10 miljoen mensen te motiveren richting duurzame en gezonde mobiliteit.
5. IVF-startup scoort 4,8 miljoen euro om uit te breiden in Europa
Ovom Care, een Duitse fertiliteitsstartup van drie vrouwelijke founders, heeft 4,8 miljoen euro aan vers kapitaal opgehaald. De seedronde werd geleid door Alpha Intelligence Capital en ondersteund door Ananda Impact Ventures en Merantix. Dat geld zal worden gebruikt om uit te breiden in Europa. Tegen het einde van dit jaar wordt een eerste IVF-kliniek opgestart in Portugal.
De startup zet kunstmatige intelligentie in om de resultaten van fertiliteitsprocedures te verbeteren. Ook wil het bedrijf met AI deze zorg toegankelijker, vriendelijker en betaalbaarder maken. Wanneer een zwangerschap niet lukt, wordt terugbetaling voorzien.
6. En dan dit: Noodlijdend Vitesse start vandaag met crowdfunding
Het noodlijdende Vitesse is met een crowdfunding gestart. Donderdag geeft de nieuwe hoofdtrainer John van den Brom hiervoor het officiële startschot. De club uit Arnhem heeft nog twee weken om de financiering op orde te brengen en aan de eisen van de licentiecommissie te voldoen.
De club, die in handen is van de Rus Valeri Ojf, heeft een schuld van zo’n 19 miljoen euro. ‘Doe mee, kleur de regio geel en zwart en kom zelf met initiatieven. Vitesse heeft iedereen nodig’, luidt de oproep van Van den Brom.
Wat we ook lazen:
- Extra betalen voor spitsgebruik kan overbelasting stroomnet voorkomen (Volkskrant)
- Verkoop warmtepompen gehalveerd ten opzichte van vorig jaar (persbericht)
- Advocaten verzamelen dertigtal gedupeerde klanten van Bunq (FD)
- Zorgmedewerkers leggen vandaag twee minuten het werk neer tegen geweld (Nu.nl)
- Vinted-ceo Thomas Plantenga voelt zich kwetsbaar voor Chinezen en Amerikanen (FD)