De business uit het nieuws van nu: Smart en Polo straks te vervuilend – Shell gaat gas vangen in Irak – Overheid te snel voor Tennet.
1. Polo, Honda Insight, Smart en Audi A1 straks te vervuilend
In 2020 mag een auto gemiddeld nog maar 95 gram CO2 per kilometer uitstoten, heeft de Europese commissie donderdag besloten. Voor het huidige autopark zou dat heel wat betekenen: zuinige en kleine auto's als de Polo, de Honda Insight, de Mercedes A, de Smart en de Audi A1 zouden dan niet eens meer aan de norm voldoen. Niet gek dus dat in Zweden en Duitsland nogal wat wordt gelobbyd tegen het besluit.
2. Shell gaat gas vangen in Zuid-Irak
Shell begint binnen 3 weken met de productie van gas in Zuid-Irak. Dat liet de Iraakse regering gisteren weten. Het sinds kort officieel grootste bedrijf ter wereld tekende eind november samen met het Japanse Mitsubishi een gascontract met Irak ter waarde van bijna 14 miljard euro. Daarin werd bepaald dat Shell en Mitsubishi gas gaan afvangen dat nu nog wordt afgefakkeld bij olievelden in het zuiden van Irak.
3. Amazon aast op eigen smartphone
Met de Kindle (Fire) waren ze al actief op de tablet- en e-bookmarkt, nu schijnt Amazon ook al in een vergevorderd stadium te zijn met een eigen smartphone. Het vooral met online boekverkoop groot geworden bedrijf zou samen met Aziatische leveranciers van onderdelen al begonnen zijn aan de testfase van een eigen mobiele telefoon, schrijft de Wall Street Journal op basis van anonieme bronnen bij die leveranciers.
4. SBM Offshore onderuit na evacuatie
Vanwege technische problemen moest Talisman Energy gisteren een platform in de Noordzee van SBM Offshore ontruimen. Al het personeel werd geëvacueerd. Op het Damrak daalde het aandeel SBM Offshore meteen bijna 7 procent. Het platform waar het om gaat heeft SBM Offshore vanwege vertragingen en technische problemen al meer dan 1 miljard dollar gekost, wat overeenkomt met 5 jaar nettowinst, aldus analisten.
5. Overheid gaat te snel voor Tennet
Dat is weer eens iets anders: een overheid die te snel gaat voor een commercieel bedrijf. In Duitsland maken ze het op dit moment mee, waar Tennet aangeeft de omslag naar duurzame energie niet te kunnen bijbenen. Het zou het bedrijf zelfs in financiële nood brengen, aldus Handelsblatt.
6. 'Nooit meer managers', nu ook in Amerika
5. Niet alleen in Nederland zijn er steeds meer bedrijven die zeggen het zonder managers te kunnen, ook in Amerika, zélfs in Amerika, begint er een soort van kruistocht. Fishbowl-ceo David Williams is overigens niet de eerste de beste: zijn bedrijf groeit jaarlijks zo'n 60 procent, zonder dat er een manager aan te pas komt. En dat terwijl de Harvard Business Review net om een terugkeer van de general manager schrééuwt.
7. Mogelijk doorstart voor Sabon
Eigenaar Bob Ultee en zijn huisbank ABN Amro zijn achter de schermen druk bezig met een doorstart van zeepwinkelketen Sabon, die maandag door de Rotterdamse rechtbank failliet werd verklaard. Sabon werd recent meegesleurd in een mislukte deal van de 33-jarige zakenman uit Ulvenhout over de overname van 26 winkels van iCentre – verkoper van Apple-producten
8. In Belgie stijgen de huizenprijzen wél
Waar het bij ons nog steeds kommer en kwel is op de huizenmarkt, is de gemiddelde huizenprijs bij onze zuiderburen opvallend genoeg nog wel steeds aan het stijgen. Ondanks een veel minder opgetuigd systeem van hypotheekrenteaftrek, de woonbonus, ongeveer een vijfde van wat de Nederlandse schatkist jaarlijks aan huizenbezitters overmaakt, zijn de prijzen in Vlaanderen in het tweede kwartaal van 2012 opgelopen tot gemiddeld 246.711 euro, zo'n 5.000 euro meer dan de gemiddelde prijs van een Nederlands huis vorig jaar.
9. Getal van de dag: 8.568
Het aantal faillissementen dat we dit jaar in Nederland gaan meemaken, naar verwachting van het economisch bureau van ABN Amro. Vorig jaar waren het er nog 7.140, de bankiers voorspellen voor dit jaar een stijging van 20 procent. Daarmee wordt de piek van 2009 (8.040 bedrijven op de fles) overtroffen.
10. Koffieautomaat: gaan de Glasgow Rangers het redden?
Vrijdag weten we het zeker: komen de Glasgow Rangers ook volgend jaar uit op het hoogste Schotse niveau, of moeten ze genoegen nemen met een plek in de derde divisie? Wat in elk geval zeker is: de voormalig topclub, wereldrecordhouder in aantal kampioenschappen, moet na het officiële faillissement doorgaan onder de naam: Rangers FC. Het kan verkeren.
Tot zover de business uit het nieuws van 12 juli 2012. Tot morgen! En nu we je aandacht nog hebben: volg MT ook op Twitter en Facebook.