1. Kwartaalomzet Action passeert 3 miljard euro
Action blijft hard doorgroeien. In het eerste kwartaal heeft de ramsjketen zijn omzet met 21 procent opgepompt tot iets meer dan drie miljard euro. De groei is wel lager dan de 36 procent van hetzelfde kwartaal in 2023 en is voor een belangrijk deel te danken een de opening van weer 42 nieuwe winkels in Europa: zonder die nieuwe filialen was de groei 9,8 procent. Winstcijfers maakte Action niet bekend.
Het concern heeft nu 2.608 winkels in 12 Europese landen. In Portugal werd in februari de eerste winkel geopend, de meeste Actions zijn in Frankrijk, Duitsland en Nederland.
Lees ook: Action-ceo Hajir Hajji: baas van een bedrijf dat 28 miljard euro waard is
2. Klanten cryptohandel FTX krijgen geld terug – met rente
Ruim twee jaar nadat cryptobeurs FTX omviel en oprichter Sam Bankman-Fried gearresteerd werd op de Bahama’s beloven de curatoren dat gedupeerden hun geld terugkrijgen – met rente zelfs. Bankman-Fried bleek in het geheim geld van FTX-klanten te hebben weggesluisd naar een andere onderneming van hem. Honderdduizenden mensen leken naar hun cryptobeleggingen te kunnen fluiten.
De curatoren betalen schuldeisers met claims onder de 50.000 dollar – 98 procent van alle schuldeisers – 118 procent van hun schuldbedrag contant terug. In totaal schat FTX het terug te betalen bedrag tussen de 14,5 en 16,3 miljard dollar.
3. Eigenaren lopen leeg op Babboe-maker Accell
Het drama bij fietsenfabrikant Accell, dat zucht onder inzakkende e-bikeverkopen en het terugroepen van Babboe-bakfietsen, kost zijn eigenaren bakken met geld. Het FD haalt uit de cijfers van minderheidsaandeelhouder Teslin dat die al twee keer tientallen miljoenen heeft moeten afschrijven op zijn 12 procentsbelang. Toen Teslin en KKR Accell in 2022 van de beurs haalden, was dat nog 187 miljoen waard. Daar is inmiddels 73 miljoen van verdampt.
KKR wil niet zeggen of de Amerikanen vergelijkbare afboekingen hebben gedaan. Als dat zo is, staat de investeringsmaatschappij meer dan 500 miljoen in de min op zijn investering in Accell.
4. AI-startup Birds.ai over de kop
Birds.ai, de startup waarmee Camiel Verschoor de afgelopen acht jaar computervision en AI inzette om onder meer windmolens en het afvullen van flessen in de fabriek te inspecteren, is failliet verklaard door de rechtbank in Den Haag. Verschoor was de enige van de drie oprichters die nog aan boord was hij het softwarebedrijf, waarmee de jonge ondernemers in 2018 nog in de 25 onder de 25 stonden. Wat de directe oorzaak is van het bankroet is nog niet bekend. Verschoor zocht wel 500K aan vers kapitaal voor het bedrijf, blijkt op Startupfountain.
5. VS onderzoekt of Tesla loog over Autopilot
Openbare aanklagers in de VS onderzoeken of Tesla consumenten en aandeelhouders heeft misleid door uitlatingen over de mogelijkheden van zijn zelfrijdende auto’s. Volgens Reuters worden honderden ongelukken onder de loep genomen die in verband staan met het rijhulpsysteem Autopilot, waarbij ook mensen om het leven zijn gekomen.
Het systeem remt, stuurt en wisselt van rijstrook, maar de chauffeur moet altijd klaar zijn om in te grijpen. Tesla en diens oprichter Elon Musk beweerden dat de wagens volledig autonoom konden rijden.
6. En dan dit: ING’ers mogen Fries praten met Friese klanten
Friestalige medewerkers van ING mogen nu ook Fries praten met klanten als de klant dat wil, zeggen ING en de Friese gedeputeerde Eke Folkerts (Taal) tegen Nu.nl. Volgens het beleid van de bank was dat eerder niet toegestaan en daarover ontstond begin dit jaar ophef in Friesland.
Folkerts is blij dat de bank het beleid na ‘een goed gesprek’ heeft aangepast. Een woordvoerder van ING zegt dat de bank heeft geluisterd naar de feedback van de Friese klanten en de reacties begrijpt. ‘Graag wil ING haar menselijke kant laten zien en respect tonen voor de tweede rijkstaal in Nederland.’
Rondje kwartaalcijfers 📈
- Ahold Delhaize boekte in het eerste kwartaal een omzet van 21,7 miljard euro, bij een operationele winst van 861 miljoen. De vergelijkbare omzet steeg 1,6 procent, ondanks de weggevallen tabaksverkopen bij Albert Heijn. Daar stopte de kruidenier al begin dit jaar mee. Op jaarbasis scheelt dit honderden miljoenen aan omzet.
- Nepvleesmaker Beyond Meat heeft de vraag naar zijn producten in het eerste kwartaal van dit jaar flink zien dalen. De verkopen van het Amerikaanse bedrijf gingen met 18 procent omlaag tot omgerekend 70,4 miljoen euro. Het nettoverlies kwam uit op 50,7 miljoen euro. De aankondiging dat hogere prijzen de volumedaling moeten goedmaken, zorgde donderdag voor een koersval.
Wat we ook tegenkwamen:
- Verkoop vlees in supermarkt blijft dalen (RetailTrends)
- Bill Gates stapt in Duits climatetechfonds van 1 miljard (Sifted)
- Netflix verhoogt abonnementsprijzen in Nederland (Emerce)
- Bob van Luijts AI-bedrijf Weaviate krijgt alle lof van OpenAI (FD)
- Aegon-ceo Lard Friese kan 30 miljoen aan bonussen opstrijken (FD)
- Oud-inspecteur Boeing: ‘Toestellen boordevol gebreken’ (NOS)
- Apple moest sorry zeggen voor deze nogal destructieve reclame voor zijn nieuwe iPad Pro: