1. Mosa Meat sluit Serie B-ronde af met 85 miljoen
Het Limburgse bedrijf voor kweekvlees Mosa Meat haalt nog eens 10 miljoen dollar op bij investeerders. Het concern sluit daarmee zijn Serie B-financieringsronde af met in totaal 85 miljoen dollar opgehaald groeikapitaal. Het bedrijf haalde afgelopen jaar al 55 miljoen en later 20 miljoen dollar op. Het nieuwe groeigeld is afkomstig van onder meer vee- en visvoerproducent Nutreco, Blue Horizon Ventures en Takeaway-ondernemer Jitse Groen. Mosa Meat was in 2013 de allereerste partij ter wereld die een kweekvleesburger produceerde. In 2023 wil het bedrijf definitief de markt op en hiervoor zal het een deel van het groeigeld gebruiken. Een ander deel zet het bedrijf in om zijn pilot-productiefaciliteit in Maastricht uit te breiden. Ook het aantal fte’s wordt vergroot.
2. KHN klaagt overheid aan wegens lockdown
Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is boos omdat de horeca waarschijnlijk ook na 2 maart nog dicht moet blijven. Deze verlengde sluiting kondigde minister De Jonge dit weekend aan in de Telegraaf. Omdat ‘perspectief voor de horeca opnieuw uitblijft’, stapt KHN naar de rechter. We citeren de branche-organisatie, die niet mals is in haar eis: ‘In de vorderingen wordt de rechter gevraagd voor recht te verklaren dat de Staat onrechtmatig handelt door de grondrechten van horecaondernemers zo ernstig te schenden zonder de noodzaak daarvan behoorlijk te onderbouwen én zonder de schade te vergoeden.’
- In het VK stelt premier Boris Johnson dat alles weer normaal kan zijn over vier maanden.
3. Softwarebedrijf Pronexus overgenomen
De Hengelose softwareleverancier voor gemeentelijke onderwijstaken Pronexus valt in handen van investeringshuis Main Capital uit Den Haag. Dat meldt het Financieele Dagblad. Pronexus maakt het voor lokale overheden inzichtelijk hoe de leerplichtwet wordt nageleefd en hoeveel voortijdige schoolverlaters er zijn. Pronexus zal onder de door Main Capital opgerichte Exxellence Groep gaan vallen, waarbij overheden op één platform allerlei overheidsapplicaties kunnen gebruiken. De investeerder begon afgelopen jaar met Exxellence, nam vervolgens meerdere bedrijven over en telt na de overname van Pronexus 270 medewerkers. Financiële gegevens over de overname zijn niet gedeeld, maar Pronexus zou een miljoenenomzet hebben en zo’n twintig medewerkers.
4. Kappers sorteren voor op kniphausse
Kappers verwachten massaal telefoontjes te krijgen van mensen die geknipt willen worden. Dat meldt kappersbond Anko aan NU.nl. Aanleiding is het nieuws dat kappers waarschijnlijk vanaf maart weer open mogen. De kapperszaken zijn al sinds medio december gesloten en op straat beginnen jaren 70-kapsels zo langzamerhand terrein te winnen. Hoog tijd dus dat de kapper zijn werk weer kan doen, vinden ze bij de bond. Maar wel veilig, aldus Gonny Eusen van Anko: ‘We zetten alles op alles om zo coronabestendig mogelijk open te gaan. We werken sowieso al op afspraak, dragen mondkapjes en werken met een gezondheidschecklist. Tevens willen we zorgen dat er geen drukte ontstaat op straat doordat iedereen tegelijk naar de kapper wil.’
5. 73 miljoen voor Deens moederbedrijf Tellow
Ageras, het Deense moederbedrijf van het Nederlandse boekhoudplatform Tellow, krijgt een investering van 73 miljoen dollar. Een deel van de miljoenen zal het bedrijf steken in de groei van Tellow, aldus de nieuwe CEO van het bedrijf, Thomas Vles, tegen het Financieele Dagblad. Tellow levert een boekhoudapp waarmee (veelal) zzp’ers offertes en facturen kunnen maken, maar ook bijvoorbeeld hun btw-aangifte kunnen doen. Tellow hoopt door de investering te groeien naar een klantenbestand van 20.000 gebruikers. Het bedrijf wil dit voor elkaar krijgen door zich naast zzp’ers ook te gaan richten op kleine mkb-partijen.
6. ‘Tesla verdiende 1 miljard met bitcoin-actie’
Tesla kocht in januari voor 1,5 miljard dollar aan bitcoin, zo bleek eerder deze maand, en die actie heeft de grootgrutter in elektrische auto’s geen windeieren gelegd. Het bedrijf heeft er maar liefst 1 miljard dollar mee verdiend, meldt CNBC op basis van een rapportage van Daniel Ives, analist voor Wedbush Securities. Ives vertelt niet hoe hij tot zijn berekeningen is gekomen, dus doet CNBC zelf een gooi. De koers van bitcoin steeg tussen 31 januari en 20 februari met liefst 65 procent. Tesla zou dankzij die koersstijging zeker 975 miljoen dollar hebben verdiend. Tesla-baas Elon Musk praatte de koers van bitcoin gisteren overigens even met duizenden dollars naar beneden, toen hij zei dat hij de koers te hoog vond. Deze steeg even later weer.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Startups & Scaleups,
met elke dag het laatste nieuws over startups, scaleups en fuckups.
7. En dan dit: rel onder bouwkundig rapporteurs
Fred Tokkie van het bedrijf Premiumkeur is de paria in de vastgoedbranche. Hij verspreidde een reeks YouTube-video’s waarin hij bouwkundig rapporteurs ervan beschuldigt hun werk niet goed te doen. Ze zouden kruipruimtes en daken nauwelijks controleren en zich in hun algemene voorwaarden volledig indekken voor onvoorziene kosten aan een te kopen huis, schrijft Quote. De rekening zou uiteindelijk bij de particuliere huizenkoper komen te liggen, aldus Tokkie in zijn video’s, die inmiddels grotendeels offline zijn gehaald. Grote spelers Perfect- en Woningkeur vinden dat Tokkie complotverhalen verspreidt en daagden hem daarom voor de rechtbank. Deze week doet de rechter uitspraak.
Wat we ook lazen:
- In korte tijd vertrekken twee belangrijke AI-onderzoekers bij Google. Wat is er aan de hand? (de Volkskrant)
- Hoe private investeerders succesvol statushouders aan werk hielpen (het FD)
- Onderzoek naar crash SpaceX-crashes afgerond (The Verge)
- Een vroege investeerder in Adyen verkoopt voor 1 miljard euro aan aandelen (het FD)