1. Zeeman wil groeien door buitenlandse expansie
Ceo Erik Jan Mares vertelt tegen Retaildetail dat het bedrijf vrij soepel door de coronacrisis is gefietst. De textielketen is aanwezig in zeven landen en deze waren nooit tegelijkertijd op slot. Ook werden problemen niet doorgeschoven naar leveranciers. ‘We hebben al onze leveranciers een brief gestuurd, om onze korte betaaltermijn – 14 dagen, zowat de kortste in de branche – te herbevestigen. We hebben wel enkele orders uitgesteld, maar geen enkele bestelling geannuleerd.’ Zeeman wil groeien middels nieuwe klanten en markten. Enerzijds zijn dat klanten ‘die het onzin vinden om te dure basics te kopen’. Anderzijds wil Zeeman volgend jaar een achtste – nog onbekende – markt betreden. Daarnaast wordt er eind dit jaar in Frankrijk een webshop geopend.
2. Naam Tata Steel terecht geschrapt uit longkankerrapport
Afgelopen zomer onthulde Noordhollands Dagblad dat de GGD-directeur van de regio Kennemerland de naam van staalproducent Tata Steel uit een onderzoek over longkanker had laten schrappen. Extern onderzoeker Peter Heskes concludeert dat het GGD-rapport op integere wijze tot stand is gekomen. Weliswaar werd Tata Steel niet bij naam genoemd, maar werd een ‘basismetaalindustrieterrein’ in de IJmond genoemd als mogelijke verklaring voor het relatief hoge kankerpercentage in de regio. Met het niet noemen van de bedrijfsnaam moest ‘juridische aansprakelijkheid’ worden voorkomen.
3. Corona heeft uiteenlopende impact op lonen
De impact die corona heeft op verscheidende sectoren is terug te zien in de cao-afspraken die worden gemaakt. Zo blijkt dat werknemers in de voedingsindustrie, waaronder goed draaiende supermarkten, er zo’n 3 procent loon bij krijgen. In de gehavende horeca wordt vaak de nullijn gehanteerd. Dat blijkt uit onderzoek van werkgeversvereniging AWVN op basis van 275 cao’s. Salarisverhogingen kwamen in de maanden tot en met juli gemiddeld uit op 1,8 procent. Vorige week meldde het CBS al dat er meer vacatures dan werklozen zijn. ‘Door de overheidssteun zijn er weinig faillissementen geweest die er anders misschien wel waren geweest. Maar we zien de tekorten nu weer snel oplopen’, aldus Mathijs Roodenburg van AWVN.
4. Center Parks mag geen ‘jacuzzi’s’ meer hebben
Spa (rood), Jeep en Pritt-stift. Sommige bedrijven lijken het een eer te vinden wanneer hun merknaam wordt gebruikt als soortnaam. Zo niet het Amerikaanse Jacuzzi Group. Dat stuurt boze advocatenbrieven naar hotels en vakantieparken die onrechtmatig hun naam gebruiken voor het bubbelbad. Zo besloot Center Parcs onlangs dat het woord jacuzzi van de website en in de communicatie te verwijderen. Enkele jaren geleden dwong het Amerikaanse bedrijf webshop ‘jacuzzis.nl’ af te staan. Mocht de merknaam een soortnamen worden dan kunnen de rechten vervallen. Vreugdeloos is de juridische strijd in ieder geval, we raden de mensen van Jacuzzi om eens lekker te ontspannen in een bubbelbad of hot tub. Desnoods van eigen makelij.
5. Booking.com krijgt miljoenenboete in Rusland
Booking.com moet in Rusland een boete van circa 15 miljoen euro voldoen, omdat het ‘misbruik van zijn dominante positie’ op de Russische markt zou hebben gemaakt. Het van origine Nederlandse bedrijf zou hotels en jeugdherbergen hebben verplicht dat ze elders niet lagere prijzen mochten rekenen dan op het boekingsplatform. Hiermee zouden de concurrentiemogelijkheden worden beperkt, menen de Russische autoriteiten. Een dergelijke discussie voerde het miljardenbedrijf ook in Duitsland waar het hooggerechtshof besloot dat hotels op hun eigen website kamers goedkoper mogen aanbieden. Het reisbedrijf zegt in beroep te zullen gaan tegen de Russische uitspraak.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: Bedrijfsrestaurant binnenkort naar het museum
Smakeloze soepen, vleeswaren in cellofaan en kroketten op vrijdag. Vervolgens met je bruine dienblad zoeken naar een vrij tafeltje met oncomfortabele stoelen. De bedrijfskantine is een prachtig voorbeeld van Hollands glorie. Maar volgens kenners in het Algemeen Dagblad verdwijnt dit stukje cultuur. Cateraars als Sodexo werken aan nieuwe concepten zoals het online bestellen van de lunch. Medewerkers klikken ‘s ochtends gerechten van hun voorkeur aan en halen in de middag hun tasje op. Andere optie: voedselautomaten. ‘Voor wie het zich afvraagt: de traditionele kantine komt echt niet meer terug’, aldus Thomas Jespers van Sodexo. Harry de Wit van FNV Catering denkt ook dat sommige werkgevers hun bedrijfskantine dicht zullen gooien, omdat het minder aantrekkelijk is als minder mensen op kantoor werken. ‘Ik hoor al dat er werkgevers zijn die tegen het personeel zeggen: ‘Neem voortaan zelf maar je boterham mee.’
7. Zoom-topic: Apple-baas casht bonus van 750 miljoen dollar
De goede beursprestaties voor Apple helpen ceo Tim Cook aan een stevige bonus. Bloomberg meldt dat Cook een bonus van 750 miljoen dollar tegemoet kan zien. Toen de Amerikaan in 2011 aantrad als ceo werden er tien tranches aan aandelen toegezegd, mits hij aan bepaalde doelstellingen zou behalen. Om deze tranche te vergaren moest het rendement van Apple-aandelen de afgelopen drie jaar ten minste dat van twee derde van de bedrijven in de S&P 500 overtreffen. Dat is gemakkelijk gelukt, dus kan Cook ongeveer 5 miljoen aandelen tegemoet zien. Armlastig was Cook al niet. Zijn vermogen wordt geschat op 1,5 miljard dollar.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates