1. Verhoging minimumloon kost werkgevers 11 miljard euro
Het minimumloon gaat per 1 januari 2023 met 10 procent omhoog. Dat gaat werkgevers veel meer kosten dan aanvankelijk gedacht, blijkt uit Prinsjesdagberekeningen van adviesbureau Mercer. Niet alleen werknemers die het minimumloon krijgen, gaan erop vooruit. Bedrijven moeten in bepaalde gevallen ook hogere salarisschalen aanpassen. De rekening voor werkgevers komt neer op minimaal 11 miljard euro.
2. Jetten wil emissievrije leaseauto’s vanaf ’24 of ’25
De Nederlandse kolencentrales draaien harder om de energiecrisis te beteugelen. Dus kijkt klimaatminister Rob Jetten naar maatregelen om die extra CO2-uitstoot te compenseren. Een van zijn voorstellen is een versneld verbod op brandstofauto’s voor zakelijke rijders, schrijft Business Insider. In het Europese klimaatplan staat dat vanaf 2035 alle nieuw verkochte leaseauto’s emissievrij moeten zijn. Jetten wil dat al vanaf 2024 of 2025 invoeren.
3. Bunq bestelde drugs om klant te weren
Bunq heeft volgens de rechter terecht de rekening van een zakelijke klant stopgezet. De onlinebank vermoedde dat een groothandel in tandartsartikelen ernaast ook een webshop voor designerdrugs had. Om dat te testen, bestelde Bunq zelf een zak 3-CMC bij de webwinkel. Prompt kreeg de bank het verzoek om een betaling te doen op de Bunq-rekening van de tandzorgwinkel. Bunq zette de klant daarop buiten de deur. Terecht, oordeelt de rechter. De klant zelf overweegt in hoger beroep te gaan. Beide webwinkels zijn overigens nog in de lucht.
4. Toezichthouder advocatuur stapt op
Het College van Toezicht Advocatuur moet op zoek naar een nieuwe bestuurder. Jeroen Kremers vertrekt als kroonlid. De reden is opmerkelijk: Kremers vindt het toezicht niet onafhankelijk genoeg. In een brief aan minister Franc Weerwind van Rechtsbescherming uit hij zijn zorgen. Hij hekelt onder meer de rol van Robert Crince le Roy, die als hoofd van de Nederlandse orde van advocaten meerdere petten op heeft. Dat zou zich ‘slecht met de vereisten van onafhankelijkheid en transparantie’ verenigen.
5. Bij Zoom in Amsterdam gaan ze gewoon naar kantoor
Als een bedrijf als winnaar uit de coronacrisis is gekomen, dan is het wel videobeldienst Zoom. Door het gedwongen thuiswerken was videovergaderen booming. Maar bij Zoom zelf gaan ze ook nu nog vrolijk naar kantoor. NRC ging langs bij het Europese hoofdkantoor van het Amerikaanse bedrijf in Amsterdam, dat sinds deze maand echt in gebruik is genomen. Kan een bedrijf als Zoom niet zonder kantoren? ‘Technisch kunnen we dat best’, zegt workplace manager Arik Day tegen de krant. ‘Maar heb je dan gelukkige werknemers? Zij zijn hier toch ook vooral voor het sociale contact.’
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: prijsplafond helpt mensen met een warmtepomp niet
Niet iedereen heeft baat bij het prijsplafond voor gas en stroom dat het kabinet aankondigde. RTL Nieuws maakte een rondgang langs experts en komt tot vier groepen die buiten de boot vallen:
- Mensen met een slecht geïsoleerd (huur)huis
- Mensen die stadsverwarming hebben (warmtenet)
- Chronisch zieken
- Verhuurders die kamers verhuren aan studenten of werkenden
En daar hoort eigenlijk nog een vijfde groep bij: mensen die al van het gas af zijn en bijvoorbeeld een warmtepomp hebben. Zij zijn bezig met een duurzame toekomst, maar moeten straks wel het volle pond betalen voor een groot deel van hun stroomverbruik. ‘Het is straks goedkoper om de warmtepomp uit te zetten en weer op gas te stoken’, aldus de Consumentenbond, die het kabinet oproept de plannen opnieuw te bekijken.
7. Bij de koffieautomaat: Edeka zoekt medewerkers die ‘niet compleet geschift’ zijn
Een franchisehouder van de Duitse supermarktketen Edeka heeft voor nogal wat ophef gezorgd, schrijft Business Insider Deutschland. De winkeleigenaar plaatste een personeelsadvertentie in een lokale krant met daarin een opvallende opsomming van functie-eisen: ‘Je bent niet compleet geschift? Je kunt je voorstellen dat je vijf dagen per week werkt zonder gelijk een burn-out te krijgen? Je kunt klokkijken en vriendelijk gedag zeggen?’
De reacties op sociale media liepen uiteen. De ene groep vond het beledigend voor mensen met een burn-out, andere mensen vielen de ondernemer juist bij. Hoe dan ook, de advertentie werkte wel. Het aantal reacties was veel hoger dan normaal en de vacature was binnen no time vervuld.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates