Winkelmand

No products in the cart.

Leiderschapslessen van Obama 2: leiderschap is voor iedereen

Hoe zorg je dat de leden in je team hun verantwoordelijkheid nemen? Ben Tiggelaar legt uit hoe Obama dat doet, door democratisch leiderschap.

Je leest nu: Leiderschapslessen van Obama 2: leiderschap is voor iedereen

Het stimuleren van innerlijk leiderschap bij anderen is essentieel voor democratisch leiderschap. De aandacht van de leidinggevende gaat dan helemaal naar het motiveren van het gehele team. De medewerkers staan dus centraal en de leidinggevende doet er alles aan om ze te faciliteren.

Dit zie je terug in Obama’s manier van leidinggeven. Zo zorgt hij er – zelfs in die hectische omgeving – voor dat hij de mensen waarmee hij samenwerkt individuele aandacht geeft. ‘Mensen denken bij het woord leiderschap heel vaak aan de hoogste bazen in bedrijven of ‘het management’’, zegt leiderschapsexpert Ben Tiggelaar. ‘Het interessante is dat iemand als Obama juist zelf erop blijft hameren dat leiderschap voor iedereen is.’

Daarnaast krijgt het team onder een democratische leider, zoals Obama, veel verantwoordelijkheid. De medewerkers voelen daardoor de ruimte om met nieuwe ideeën en oplossingen te komen. De leidinggevende hakt alleen knopen door wanneer er geen beslissingen worden genomen door het team of als het helemaal de verkeerde kant op dreigt te gaan.

Leidinggeven is onder democratisch leiderschap dus meer een groepsfunctie geworden. En de rol als leidinggevende lijkt meer op die van begeleider en coördinator.

Leiderschap komt van binnenuit

Leiderschap heeft volgens Obama duidelijk niets met een functietitel te maken. Je kunt student zijn, startend ondernemer, uitvoerend werk of directeur zijn van een grote organisatie, werkelijk iedereen heeft met leiderschap te maken. Ben Tiggelaar: ‘Het gaat erom: hoe kan jij nou het positieve verschil maken in jouw omgeving? Dat is waar leiderschap volgens Obama om draait.’

Dit sluit één-op-één aan bij de visie van leiderschapsgoeroe Stephen Covey die er zijn bestseller ‘De 7 eigenschappen van effectief leiderschap’ over schreef. Leiderschap start volgens Covey met zelfkennis, waarna je kunt gaan focussen op de zaken waar jij – ongeacht jouw functie – invloed op kunt uitoefenen.

Op 28 september komt oud-president Obama naar Nederland voor het seminar Forward Thinking Leadership, waar Obama zijn beste inzichten over leiderschap en verandering zal delen. Ben Tiggelaar zal Obama een uur interviewen op het podium.

Lees ook uit de reeks: Leiderschapslessen van Obama 1: transformationeel leiderschap