Eén van de redenen dat twee derde van alle projecten hardnekkig mislukt, is dat we het moeilijk vinden om vastgeroeste gewoontes te doorbreken. Wil je een project laten slagen, dan moet je aan de juiste knoppen draaien. Durf kritische vragen te stellen aan het begin van een project en wees dapper genoeg om consequenties aan de antwoorden te verbinden. Het perfecte project gaat onder andere over het ontmaskeren van prutsprojecten.
Maar dan ben je er nog niet. Ieder project heeft volgens Bart Flos behoefte aan de volgende drie eigenschappen:
#1 Leiderschap
Regelmatig worden zware projecten toegewezen aan onervaren medewerkers. Het is volgens Flos beter om een natuurlijke leider op het project te zetten. Iemand naar wie medewerkers willen luisteren, die motiveert en op de rem trapt als het mis gaat. Juniors ontwikkelen zich beter als ze eerst onder de vleugels van een daadkrachtig mentor mogen werken. Dat is goed voor de interne ontwikkeling en verhoogt de slagingskans van een project.
Workshop Het Perfecte Project
Traditioneel projectmanagement leidt tot een verspilling van tijd, geld en talent. Trainer Bart Flos helpt je prutsprojecten te ontmaskeren. Maak van jouw projecten een succesverhaal.
#2 Volwassenheid
Staan mensen onder druk dan zijn ze geneigd om kinderachtig gedrag te vertonen. Een van de gouden regels is: denk en doe volwassen. Dat betekent dat een leider een project ook moet durven stoppen. Besteed als organisatie daarom ruim geld aan het juiste, volwassen leiderschap. Zo doe je uiteindelijk meer geslaagde projecten met minder mensen.
#3 Weerbaarheid
Steek je vinger op wanneer het fout loopt. Uit onzekerheid of angst om het probleem zelf te moeten oplossen, doen mensen dat te weinig. Flos adviseert de S.T.O.P.-methode te gebruiken: Stop, ga Terug, begin Opnieuw, Perfectioneer je project. De schade is een stuk groter als je maar aan blijft modderen.
Meer tips geeft Flos in de bovenstaande video en tijdens het seminar ‘Het perfecte project’. Aanmelden kan hier.