Allen ging op zoek naar de meesterplanner en vond hem: je brein. De kleding die je draagt, de lunch, waar je met collega’s over praat: plannen doet ons brein automatisch. Mensen zijn eigenlijk planningsmachines, zegt Allen. We hebben een natuurlijk drang om te plannen.
Natuurlijk planningsmodel
Willen we een project goed plannen, dan moeten we het natuurlijke planningsmodel gebruiken. Het natuurlijke planningsmodel van Allen bestaat altijd uit vijf verschillende fasen:
- Beschrijf het doel (waarom wil je iets doen?)
- Creëer een visie (wat is het gewenste resultaat?)
- Brainstorm en verzamel ideeën (hoe gaan we dat resultaat bereiken?)
- Structuur (evalueer de ideeën. Welke ga je implementeren?)
- Actie (voer het plan uit. Wat is de volgende stap die je gaat zetten?
Lees ook:
Productiviteitsgoeroe David Allen: ‘99 procent van de bevolking is verslaafd aan stress’
Waar het misgaat: in de praktijk gebruiken we vaak een onnatuurlijk planningsmodel. We beginnen bij de actie en eindigen bij het doel. De omgekeerde volgorde dus. Mensen gaan daardoor automatisch weerstand vertonen, ze gaan niet meer écht plannen en raken gestrest. In de bovenstaande video licht hij deze theorie verder toe.
David Allen creëerde de wereldberoemde productiviteitsmethode Getting Things Done. In 2011 introduceerde hij in zijn eigen bedrijf Holacracy, dat autonome besluitvorming en actie bevordert. David Allen spreekt over zijn ervaringen op The Future of Work op 29 september in Amsterdam. Andere sprekers zijn Ricardo Semler, Alain de Botton en Alexa Clay. Bestel hier je kaarten.
Event The Future of Work
Wat moet jij kunnen om succesvol te zijn in de 21ste eeuw? Alain de Botton, Ricardo Semler en Tony Crabbe vertellen welke skills een organisatie maken of breken.
lees verder