Overheid en werkgevers zijn op jaarbasis miljarden euro’s kwijt aan ziekmeldingen wegens RSI en stress. Twee tot vier procent van de werknemers melden zich jaarlijks ziek vanwege stress op het werk. Vijftien procent kampt met klachten aan arm, nek of schouder (RSI).
Dat blijkt uit een rapport van onderzoeksbureau TNO, dat staatssecretaris Van Hoof van Sociale Zaken en Werkgelegenheid naar de tweede kamer heeft gestuurd.
TNO deed in opdracht van het ministerie onderzoek naar gezondheidsschade en kosten, die het gevolg zijn van psychosociale arbeidsbelasting en RSI. Jaarlijks belanden 150.000 tot 300.000 werknemers in de ziektewet wegens stress op het werk. Die stress wordt soms veroorzaakt door een te hoge werkdruk, maar ook agressief gedrag van klanten of pesterijen van collega’s zijn boosdoeners. Een deel van de gestresste werknemers wordt depressief, krijgt hartklachten of veroorzaakt ongelukken door een gebrek aan concentratie.
TNO schat dat een op de zeven WAO’ers door stress op het werk arbeidsongeschikt is geworden. Dat kost jaarlijks 1,7 miljard aan uitkeringen. De totale kosten van stress, voor ondernemers en overheid, komen daarmee op vier miljard. Ook RSI blijft een veelvoorkomende klacht: 340.000 tot 675.000 werknemers per jaar kloppen bij de dokter aan met klachten aan arm, nek of schouder. RSI zorgt niet alleen voor veel ziekteverzuim, maar ook voor verminderde arbeidsproductiviteit. In totaal kost dat twee miljard euro per jaar.
Van Hoof gaat er vanuit dat deze cijfers werkgevers bewuster maken van de hoge kosten die RSI en stress met zich meebrengen en hen aansporen om tot een effectieve aanpak over te gaan. “Daar hebben ze financieel veel baat bij”. Beruchte ‘stress-sectoren’ zijn volgens TNO de industrie, gezondheidszorg, handel, overheid, vervoer en communicatie. RSI-klachten komen vooral voor in de gezondheidszorg, industrie, onderwijs, bouw en handel. De Tweede Kamer gaat het TNO-rapport speciaal onder de aandacht van werkgevers en werknemers in deze sectoren brengen.