Postbedrijf PostNL doet het best goed. Alleen niet op de beurs. Hoe kan dat? Jan Maarten Slagter legt het even uit.
Op het eerste gezicht draait PostNL best aardig. De omzet bij de post daalt minder hard dan gedacht (een min van 3,4 procent), de pakketjesdivisie draait overuren (omzetstijging: 7,5 procent), net als de internationale activiteiten in Groot-Brittannië, Duitsland en Italië (omzetstijging: 6,4 procent). Toch dook het aandeel onder de 3 euro op de dag dat de cijfers bekendgemaakt werden, de laagste slotkoers sinds de splitsing van TNT in TNT Express en PostNL. Een koopje, zo lijkt het, zeker als je bedenkt dat het aandeel minder dan vijfmaal de winst noteert en een dividendrendement geeft van meer dan 10 procent.
Is de beurs dan gek geworden? Nou, nee. Bij de splitsing in mei kreeg PostNL een belang van 30 procent in Express. Het belang was toen 1,583 miljard euro waard. Het aandeel Express stortte echter in elkaar van 9,77 euro op 1 juni tot 5,22 euro vier maanden later. De koersdaling resulteerde in een afboeking van in totaal ruim 730 miljoen euro voor PostNL. Mede als gevolg hiervan resteert een eigen vermogen over van slechts 221 miljoen euro.
Topman Koorstra
Dit flinterdunne bufferlaagje zou wel eens weggevaagd kunnen worden als gevolg van nieuwe boekhoudregels voor pensioenen, die ondernemingen vanaf 2013 verplichten de tekorten van hun pensioenfondsen in één keer als last te nemen. Dividend zit er dan helemaal niet meer in. Mogelijk weet PostNL dit gevaar af te wenden met een technisch boekhoudkundige oplossing, maar beleggers in het postbedrijf blijven in ieder geval met aanzienlijke pensioenrisico’s zitten.
De marktwaarde van PostNL van 1,2 miljard is klein vergeleken met de totale pensioenverplichtingen van meer dan 5 miljard euro. Het is die scheve verhouding die maakt dat het bedrijf de pensioenproblemen nauwelijks kan verdragen. Topman Koorstra wil in de toekomst dan ook uitsluitend dividend in aandelen uitkeren totdat het geconsolideerde eigen vermogen weer positief is.
Hoewel PostNL aardig draait, verpest de beroerde balans dus het cashdividendfeestje. Een scenario waar Koorstra, die bij de splitsing in mei beloofde dat PostNL een dividendaandeel zou worden, geen rekening mee lijkt te hebben gehouden.
Jan Maarten Slagter volgt als directeur van de VEB de ontwikkelingen van beursgenoteerd Nederland op de voet. Stelt niet alleen misstanden aan de kaak, maar schrijft ook over het sentiment in het bedrijfsleven.
> De columns van Jan Maarten Slagter
Op MT.nl/columns vindt u de bijdragen van alle MT-columnisten:
- Trendwatcher Carl Rhode
- Journalist Hans Crooijmans
- Rasondernemer Richard Branson
- Personal finance-specialist Lizanne Schipper