#1. Roland Boekhout vertrokken bij Commerzbank
Nederlander Roland Boekhout vertrekt bij Commerzbank. De oud-ING’er is pas elf maanden in dienst bij de Duitse bank. Boekhout vertrekt omdat er een verschil van mening was met de raad van commissarissen over de te volgen koers van de zakelijke tak waar hij leiding aan gaf. Volgens Frankfurter Allgemeine Zeitung lag Boekhout overhoop met diverse RvC-leden. Waar Boekhout zou willen inzetten op een sterk buitenlands netwerk zou een deel van de RvC juist het mes willen zetten in het buitenlandse netwerk. De Nederlander werd deze zomer nog genoemd als mogelijke kandidaat voor het CEO-schap bij de bank.
#2. Voormalig Zappos-baas Tony Hsieh overleden
Tony Hsieh, voormalig topman van schoenen- en kledingconcern Zappos, is op 46-jarige leeftijd overleden na een brand. De zoon van Taiwanese immigranten verkocht in 1998 online advertentiebedrijf Link Exchange aan Microsoft. Daarna begon hij Zappos dat werd verkocht aan Amazon. Hsieh stond ook bekend als origineel managementdenker. In 2010 schreef hij Delivering Happiness, waarbij hij stelde dat plezier een belangrijke voorwaarde was voor goede prestaties. Zo nam hij alleen mensen aan waarmee hij ook een biertje zou kunnen drinken en schafte hij alle managers af. Hsieh stelde geen schoenen te verkopen, maar klanttevredenheid. Lees hier het profiel dat wij enkele jaren geleden over de ondernemende Hsieh schreven.
#3. Unilever niet meer Nederlands
Zondag 29 november was het, na talloze discussies, zo ver. Unilever is na 90 jaar niet Nederlands meer. Voortaan wordt Unilever alleen nog uit Londen bestuurd. Twee jaar geleden wilde Unilever juist volledig Nederlands worden, maar na aandringen van enkele grote aandeelhouders werd er juist voor het Verenigd Koninkrijk gekozen. Naar verluidt zou het instand houden van de dividendbelasting een rol hebben gespeeld, al geeft Unilever andere redenen op. Het Rotterdamse kantoor van Unilever blijft wel in gebruik en de wijziging heeft ook geen gevolgen voor de werkgelegenheid.
#4. Hedgefonds daagt Altice-bestuur voor rechter
Hedgefonds Lucerne Capital sleept het Altice-bestuur voor de Ondernemingskamer. CEO Patrick Drahi wil Frans-Luxemburgse kabelbedrijf met een notering aan de Nederlandse beurs overnemen. Minderheidsaandeelhouders, waaronder Lucerne, voelen zich tekort gedaan. Zij vinden de geboden prijs van €4,11 per aandeel te laag en laken ook de constructie van de transactie. Lucerne spreekt van een ‘onteigeningsplan’. Drahi heeft speciale aandelen in bezit waardoor hij een meerderheid van de stemrechten heeft.
#5. ECB-leiders gaan in gesprek met de maatschappij
De Europese Centrale Bank gaat via nationale centrale banken als DNB in gesprek met burgers en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties. ‘Het doel van de sessie is het meenemen van de opvattingen van onze belangrijkste belanghebbenden: wij maken monetair beleid voor de 330 miljoen inwoners van het eurogebied’, aldus DNB-president Klaas Knot. De ECB gaat volgend jaar beslissen of het beleid achter de strategie, die nu gericht is op het stabiel houden van de euro met een inflatie rond de 2 procent, op de schop moet. Tijdens het gesprek met DNB wezen verschillende deelnemers op de stijgende huizenprijzen.
#6. Huawei verkoopt Honor-merk om banen te redden
In een afscheidstoespraak heeft Huawei CEO Ren Zhengfei laten weten dat het smartphonemerk Honor verkoopt om de banen van mensen te redden. De topman haalde uit naar de sancties die ‘sommige Amerikaanse politici’ het Chinese bedrijf opleggen. Door de maatregelen kan Huawei minder zaken doen. ‘We hoeven geen onschuldige mensen mee te slepen de afgrond in, omdat wij lijden’, aldus Ren. Honor is verkocht aan een consortium van bedrijven onder leiding van de Shenzhense overheid.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
#7. Must read: Directeur Postcode Loterij: critici steken nek niet uit
Het Parool heeft in de zaterdagkrant een interviewserie met Nederlandse bestuurders. Deze week komt Sigrid van Aken, ceo van Novamedia – het moederbedrijf van de Nationale Postcode Loterij, aan het woord. Van Aken positioneert zichzelf als een nieuwsgierige leider die alles rustig overdenkt en niet van de leg raakt door externe kritiek. De kritiek op de ‘armenloterij’ ziet ze als een typisch Hollands fenomeen ‘Dit zou in Amerika niet gebeuren. Daar denken ze alleen maar: hoe briljant kan je het verzinnen.’ Ze voelt zich niet miskend. ‘Maar ik kan me wel druk maken over mensen die over alles een uitgesproken mening hebben. Dat zijn meestal niet de mensen die hun nek uitsteken, maar juist diegenen die vanaf de zijlijn staan te roepen. Ga zelf maar eens aan het roer staan, denk ik dan.’
#8. Koffieautomaat: Twee oude auto’s van Trump in de verkoop
Terwijl Donald Trump wacht op de eerste gewonnen rechtszaak omtrent de verkiezingsuitslag gaan twee oude auto’s van de Amerikaanse president onder de hamer. Het betreft een Rolls-Royce Phantom uit 2010 en een Ferrari F430. Beide auto’s werden eerder al doorverkocht. De Rolls-Royce verruilde in 2018 voor 145.000 dollar van eigenaar, terwijl de Ferrari in 2017 voor 270.000 dollar werd verhandeld. Bieden op de auto’s kan in januari.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap updates