1. Twitter blokkeert Trump, regeringsleden willen president uit ambt
Wat begon als een demonstratie van duizenden Trump-aanhangers, is woensdag geëindigd in een bestorming van het parlementsgebouw in Washington D.C. Congresleden sloegen op de vlucht of verscholen zich voor de bestormers. Tegen het einde van de avond werd het gebouw door ordetroepen schoongeveegd. Twitter en Facebook hebben tijdelijk het account van de zittend president geblokkeerd na een video die opnieuw tot geweld zou kunnen aanzetten. Ook dochterlief Ivanka ligt onder vuur nadat ze in een tweet de bestomers ‘patriotten’ noemde. Snel na de post werd het bericht weer verwijderd. Volgens nieuwszender CNN is een aantal leden van de regering-Trump in overleg over de mogelijkheid president Trump uit zijn ambt te zetten.
2. Grootste cao-stijging in jaren
De cao-lonen zijn in twaalf jaar niet zo hard gestegen als in 2020. Het gaat om een loonstijging van gemiddeld 3 procent, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Werknemers in de industrie, bouw en horeca kregen er het meeste bij: ruim 3,5 procent. De afspraken over de salarisverhogingen werden grotendeels vóór de coronacrisis gemaakt. 2021 zal een stuk magerder worden, verwacht AWVN. De gemiddelde loonstijging komt dit jaar uit op ongeveer 1,2 procent, rekent de werkgeversclub voor. De prijzen stijgen dit jaar waarschijnlijk met 1,4 procent.
3. Vrouwenquotum voor Duitse beursgenoteerde bedrijven
De Duitse regeringspartijen CDU en SPD hebben woensdag gestemd voor een vrouwenquotum. Dat betekent dat voortaan tenminste één stoel in de raad van bestuur (rvb) van beursgenoteerde bedrijven bezet moet worden door een vrouw. Tenminste, dat gaat op als de rvb uit ten minste drie personen bestaat. Als de Duitse staat een meerderheidsbelang heeft in een bedrijf, moet een bestuur met meer dan twee personen één vrouw bevatten. Het CDU wilde jarenlang niet aan een vrouwenquotum. De partij van bondskanselier Angela Merkel ziet er nu wel het nut van in, omdat eerdere regelgeving die vrouwen in topfuncties moest helpen nog onvoldoende effect heeft gehad.
4. Duurzame inspanningen bepalen (mede) bonus Apple-bestuurders
De bonus voor topmanagers van Apple hangt niet langer alleen af van het aantal dollars dat ze binnen harken voor de techgigant. Voor de hoogte van hun pay check wordt voortaan ook gekeken naar verdiensten op het gebied van duurzame energie, diversiteit op de werkplek en andere sociale en milieukwesties. Dat valt te lezen in een aanvraag die het bedrijf woensdag indiende bij de Amerikaanse beurswaakhond Securities and Exchange Commission (SEC). Hoe die vooruitgang wordt beoordeeld, wordt niet duidelijk in het stuk.
5. Eindhoven Airport vervoert 70 procent minder passagiers
De coronacrisis heeft Eindhoven Airport hard geraakt. Het vliegveld, na Schiphol de belangrijkste luchthaven van Nederland, zag het aantal passagiers fiks kelderen: met 69 procent tot 2,1 miljoen passagiers. Het aantal vliegbewegingen nam met 55 procent af tot 18.882 vliegbewegingen. Er werden in 2020 nog wel vijf nieuwe bestemmingen toegevoegd; in 2019 lag dat aantal op tien.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: Handelsminister Kaag afwachtend over investeringsverdrag met China
Na zeven jaar gesteggel sloten de EU en China vorige week een investeringsverdrag. Het akkoord kwam er omdat Peking Brussel plotsklaps tegemoetkwam op het gebied van werknemersrechten. ‘Dat de Chinezen er zo aan het einde van het jaar extra vaart achter zetten was wel verrassend’, zegt Handelsminister Sigrid Kaag tegenover het FD. Volgens de Chinese minister van Buitenlandse Zaken zijn China en de EU vanaf nu ‘strategische partners’ en niet langer ‘systemische rivalen’. Klinkt goed, stelt Kaag, maar haar zorgen over overnames, staatsgeleide bedrijven, subsidies en de mensenrechtensituatie worden er niet door weggenomen. ‘Eerst zien, dan geloven.’
7. Zoom-topic: Ook groen licht voor Moderna-vaccin
En dat is twee. Ook het coronavaccin van Moderna is woensdag goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA). Dat betekent dat het vaccin nu ook in Nederland de markt op kan. Grote voordeel van het Moderna-vaccin is de logistiek: waar de vloeistof van Pfizer het beste gedijt in temperaturen tot 70 graden onder nul, kan die de Moderna-variant worden bewaard bij 20 graden onder het vriespunt. Veel makkelijker met vervoer, dus. Het kan daardoor ook op kleinere schaal worden verstrekt. Nadeel: het vaccin van Moderna zorgt mogelijk iets vaker voor lichte bijwerkingen, zoals hoofdpijn of lichte koorts. De eerste 13.000 doses van het Moderna-vaccin komen waarschijnlijk volgende week naar Nederland.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates