Het is lastig zakendoen met die Belgen. Dus misschien is dáár wonen en hier werken wel een ideale combinatie, zegt Kristel Groenenboom.
Een container is misschien wel het meest internationale product dat er bestaat. Ons klantenassortiment is dan ook behoorlijk divers. Wij hebben Amerikaanse klanten die na een vergadering nog niet de deur uit zijn of ze sturen alweer de volgende mail. We hebben ook Duitse klanten, met wie we altijd Engels spreken, want dan zijn wij in het voordeel. En we hebben Noorse klanten; onze favoriet, dankzij hun goede betaalgedrag.
Vasthouden bij de puntjes
Voor de inkoop van containers hebben we ook wel eens met Chinezen te maken. Standaard voor de kennismaking is de typische Chinese manier van het vasthouden van hun visitekaartje bij de 2 bovenste puntjes. Heel belangrijk is dat je duidelijk de titel gezien hebt en dit ook laat merken, bijvoorbeeld met een extra knikje. Na afloop van het gesprek krijg je direct een paar witte sokken mee, ‘Made in China’.
Na afloop van het gesprek krijg je direct een paar witte sokken mee, ‘Made in China’.
Bizarre relatie
Maar de meest bizarre relatie hebben wij toch met de Belgen. Ik woon volgend jaar al 20 jaar in België, heb er mijn studies gevolgd en ben zelfs getrouwd met een Belg. Dus als iemand volledig geïntegreerd zou moeten zijn, ben ik het wel. Toch is het zelfs voor ons moeilijk om een Belg een container te verkopen. We zijn dan één Europa, over de grens is nog steeds écht buitenland, en dat merk je.
Toch is het zelfs voor ons moeilijk om een Belg een container te verkopen'
Gunfactor
De gunfactor is erg belangrijk als je met een Belg zaken wil doen. Er is alleen een hele brug met vooroordelen te overwinnen tussen Nederlanders en Belgen. Je mag natuurlijk nooit generaliseren, maar… Belgen zien een Nederlander vaak als gierig en nemen ons gewoon minder serieus. Ze besteden het werk liever uit aan een landgenoot. Als je wel een opdracht binnensleept, heeft dit dus twee mogelijke oorzaken. Of er was geen Belg te vinden die dit werk ook kon uitvoeren, of je levert echt een uniek product.
Je mag natuurlijk nooit generaliseren, maar… Belgen zien een Nederlander vaak als gierig en nemen ons gewoon minder serieus.
Geen belastingparadijs
Naast de cultuurverschillen is ook de bedrijfsvoering bij onze zuiderburen totaal anders. Ze kennen bijvoorbeeld hogere brutolonen, door een ander sociaal zekerheidssysteem. Ook zijn de ziektekosten extreem laag voor de Belgische werkgever. En dan heb je natuurlijk het onderscheid tussen een arbeider en een bediende, dat voor Hollanders een vreemde zaak blijft. Een belastingparadijs is België trouwens al lang niet meer. De Nederlanders die er zijn blijven plakken, zijn vaak met een Belg getrouwd. Of ze hebben schoolgaande kinderen die makkelijker een opleiding (meestal geneeskunde) kunnen volgen in Antwerpen.
De ideale combinatie
Doorgaans zijn de scholen en de gezondheidszorg namelijk wel beter in België. De wachtrijen voor grote operaties zijn minder, en je hebt hier ook geen doktersvoorschrift nodig om een afspraak te maken bij een specialist. Al moet je alles natuurlijk nuanceren. De spoed in het ziekenhuis van Brasschaat werkt niet altijd met grote spoed. Wel is het leven in Antwerpen met de bourgondische slag. Op iedere hoek van de straat is een kroeg te vinden en Vlamingen eten bijna ieder weekend buiten de deur. Dus misschien is het de ideale combinatie wel, wonen in België en werken in Nederland…
Kristel Groenenboom (1986) is eigenaar van Container Service C. Groenenboom, miljoenenbedrijf in verkoop en verhuur van containers. In deze tweewekelijkse serie 'Feuilleton van een familiebedrijf' bericht ze over alles wat ze daar meemaakt.
Meer Kristel Groenenboom:
- Kristel Groenenboom: 'Waarom is er geen bel-me-niet-register voor bedrijven?'
- Een goede verkoper kan stront verkopen, leerde Kristel Groenenboom
-
Vrouw in het metaal, en ook nog de baas: wat maak je dan mee?
- Of Kristel Groenenboom ervaring heeft met verzuim? 'Jammer genoeg wel'
Vraag een gratis proefnummer aan
Deze column staat ook in de meest recente papieren editie van Management Team, die 17 maart verschijnt en in het teken staat van de lijst van 100 'wereldmanagers', Nederlandse topmanagers in buitenlandse dienst. Ben je nog geen abonnee? Vraag deze editie dan hier aan als gratis proefnummer!