Na 8 stappen door het transformatiewiel kom je tot de kern; wie je echt bent. In deze laatste aflevering de reis van begin tot einde.
Op jonge leeftijd ben ik al bezig met vragen als ‘wie ben ik’ en ‘wat is mijn doel?’ Ik voel een groot verlangen om daarop antwoord te vinden. Begin twintig word ik wakker geschud (1). Binnen een paar jaar rijd ik mijn vaders auto total-loss, heb een ernstig racefietsongeluk, krijg een tijdelijke aangezichtsverlamming en loop permanent oorsuizen op tijdens een festival. Mijn reis door het transformatiewiel is begonnen.
Meditatie en filosofie
Ik laat het uitgaansleven voor wat het is en begin mijn binnenwereld diepgaand te verkennen (2), via meditatie en filosofie. Met mijn introverte aanleg gaat het me natuurlijk af. Nieuwe ervaringen en inzichten komen. Ik beweeg heen en weer tussen extase en pijn, en ontdek angst, woede en gemis. De eenzaamheid snijdt het diepst, maar precies dat gevoel blijkt een doorgang naar kracht, inspiratie en persoonlijk leiderschap.
Uit mijn hoofd
Ik investeer doorgaand in mijn ontwikkeling; alleen en in groepsverband. Ik kom uit mijn hoofd, ga meer voelen en luister steeds vaker naar mijn intuïtie (3). Het beeld van mijn unieke bijdrage aan de wereld vormt zich. Ik krijg zicht op mijn potentieel (4).
Volwaardig dienen
Binding en intimiteit vormen steeds weer een uitdaging, maar gaandeweg blijkt emotionele volwassenwording de sleutel naar het volwaardig kunnen dienen van anderen. Het zijn uiteindelijk de mensen dichtbij (inclusief klanten) die mij de spiegel voorhouden. Ik word persoonlijker; mijn betrokkenheid en beschikbaarheid groeien. Dat uit zich bijvoorbeeld in de manier waarop ik stem geef (5) aan mijn gevoelens, gedachten en gedrag: direct en dicht bij mezelf.
Vader worden
De kloof tussen binnen en buiten wordt kleiner: ik voel me vrijer in relatie tot mensen. Dit leidt tot meer actie (6) en ondernemerschap. Zakelijk en privé groeit mijn commitment. Ik word vader, trouw, en geef zogenaamde vrijheden verder op. Tegelijkertijd laat ik los en beweeg mee (7), bijvoorbeeld door een periode te stoppen met werken. De wederopbrengst is enorm: de opdrachten nemen een vlucht (8).
Empathie
Transformatie is relationeel: het is onlosmakelijk verbonden met de ander. Ik help jou je dromen verwezenlijken, en zo verwezenlijk ik mijne. Empathie – het vermogen je te verplaatsen in andermans ervaring – is daarbij onmisbaar. Het slaat de brug tussen tegenstellingen die mensen van elkaar verwijderd houden, zoals ja en nee, links en rechts, recht en onrecht.
Hart der dingen
Onze grootste verantwoordelijkheid als leiders is om de verschillen tussen ons en anderen van binnen, in onszelf, te integreren. Zo verdwijnt het oordeel over de ‘andere ander’ en kunnen we ervaren hoe diep we verbonden zijn. Empathie brengt je in het midden, in het hart der dingen, zodat je, in verbinding, kan worden wie jij bent (9).
Eindeloos
En dan begint het allemaal opnieuw. Het transformatiewiel is eindeloos.
Foto via Flickr.com
Meer van Ralph Freelink?
- Stap 1: Wakker worden. Je moet sterven voor je doodgaat, net als Ricardo Semler
- Stap 2: Naar binnen gaan. Ontdek je donkere kant, zoals ook Nelson Mandela deed
- Stap 3: Intuïtie volgen. Stop met analyseren, gebruik vaker de onderbuik
- Stap 4: Potentieel ontsluiten. Wie op de bekende weg blijft, bereikt nooit zijn dromen
-
Stap 5: Leiderschap nemen. Waarom echte leiders eerlijkheid inzetten als wapen
- Stap 6: Naar buiten gaan: Succes zit vooral in het zoeken naar: wat is jouw ene ding?
-
Stap 7: Loslaten: In anderen zit altijd meer intelligentie dan in jouw wilskracht
-
Stap 8: Manifesteren: Succes maakt niet gelukkig (het is juist andersom)
-
Stap 9: Jezelf zijn: Jezelf zijn begint met verschillen leren integreren
Deze column komt uit de printeditie van Management Team. Ben je nog geen abonnee? Vraag de huidige editie dan aan als gratis proefnummer.