Nederlanders worden door de Haagse kat én de Brusselse hond gebeten. Eén keer regels maken is genoeg.
Europa is de hond die met een flinke stok terug het hok in moet. VVD´er Kamp maakte weer eens een nummertje rond de belachelijke regelgeving omtrent de anti-slipzolenregels voor kappers. SP premier kandidaat Roemer gaat met zijn dode lijf voor belachelijke regeltjes (en een potentieel forse boete) liggen. Heel stoer, campagne technisch ongetwijfeld goed te spinnen, maar ongelofelijk dom. Het kost Nederland en Europa handel, welvaart en geld.
Brussel regelt dingen op detailniveau. Soms hinderlijk, maar in ieder geval geldig door de hele Unie. Die regelzucht heeft alles te maken met dat gelijke speelveld dat we zeggen na te streven. Desondanks kan geen Haagse (of andere nationale) politicus de aandrang weerstaan en doet waar mogelijk een eigen plasje over de Brusselse regelgeving. Extra regeltjes en voorschriften. Gewoon, omdat ze het kunnen en hun eigen relevantie moeten aantonen.
Dubbelop
Haagse urine is schadelijk. Eerder schreef ik al eens over de dodelijke boodschap van een Amerikaanse CFO, die Europa mede daarom links laat liggen. Hij struikelt letterlijk over het gebrek aan eenheid in de voorschriften die bepalen wanneer een veiligheidsschoen veilig is. Nadat Brussel iets voorschrijft over zuurbestendigheid en de dikte en plaats van het staal in de zool en de neus, doen onze nationale politici het nog eens dunnetjes over. De inefficiëntie spat ervan af. Anders dan de Haagse politici denk ik dat het probleem vooral bij henzelf zit en niet in Brussel. Nu worden we door én door de Haagse kat als de Brusselse hond gebeten. Laat de Haagse kat alsjeblieft iets anders doen.
Beleidskoopje
Het algemeen kruideniersentiment is dat Nederland teveel aan Europa betaalt en te weinig terug krijgt. Dan kun je gaan zeiken in Brussel – of dat heel stoer in de verkiezingscampagne aankondigen -, maar je kunt ook eens de hand in eigen boezem steken. Veranderen gaat makkelijker in het domein waar je het wel voor het zeggen hebt. We kopen beleid en geharmoniseerde voorschriften in Brussel. Gebruik het dan ook, stelletje sukkels! We hebben er al voor betaald en op het Europees podium zitten we aan tafel dat beleid te maken. Genoeg is genoeg.
Schoenzolen
Dus in plaats van krampachtig proberen vast te houden aan de eigen macht om extra regels toe te voegen, de nationale regelzucht ‘beter’ te vinden en het stoer verdedigen van de autoriteit om iets te vinden van schoenzolen zou het verfrissend zijn als we het omdraaien. Kijken wat er allemaal al door de veel efficiëntere (echt waar!) Brusselse beleidsmachine is geregeld. Dat pakken we van het schap.
De voordelen zijn legio. Als echt Europees land zijn we aantrekkelijker voor buitenlandse bedrijven en hoofdkantoren. Tegelijkertijd besparen we aanzienlijk op de kosten van de Haagse beleidsbureaucratie en neemt de regeldruk nu eens af in plaats van toe.
Eerdere columns: