Bas Haring goes Cruijff. Hij weet niet wat hij nog niet weet en weet nauwelijks wat hij nog meer moet weten…
Ik vermoed dat er ergens in dit blad vermeld staat dat ik een boek geschreven heb. Ik zou trots moeten zijn, maar dat is niet zo. Als zo’n boek af is, begint juist de twijfel: is het goed genoeg? Kloppen de feiten wel? En waarom heb ik dit gedaan?
Over de kwaliteit oordelen anderen, en ik mag er op vertrouwen dat de feiten voldoende gecheckt zijn, maar bij die laatste vraag mag ik best eens stilstaan. Waarom heb ik de afgelopen drie jaar zoveel tijd, geld en energie gestoken in het mij voorheen volkomen onbekende vakgebied van de economie? Het antwoord op die vraag heb ik pas gaandeweg gekregen. In eerste instantie dacht ik dat het pure interesse was. ‘Moet groei? Waar komt geld vandaan? En zijn wij rijk dankzij de armoe van anderen?’ Dat zijn toch interesse vragen om eens in te duiken.
Ik heb een boek geschreven. Ik zou trots moeten zijn, maar dat is niet zo
Slijk der aarde
Maar nu weet ik dat er feitelijk een andere reden was. Economie is bij uitstek een onderwerp waarover veel mensen een oordeel hebben, zonder precies te weten waarover het gaat. Voor mij geldt hetzelfde. Ik kon me wel vinden in het oordeel dat geld het slijk der aarde is. Zonder te weten wat geld feitelijk is. En dat groei luxe onzin is leek me helder, zonder me te realiseren dat ook de kwaliteit van mijn leven voor een flink deel te danken is aan de economische groei van afgelopen decennia.
Betweter?
Oordeel niet! Of oordeel pas, nadat je je in iets hebt verdiept. Dat is de diepere drijfveer van dat boek. Het is tegelijk ook een lastige drijfveer. Ik kan me toch onmogelijk in alles verdiepen? En hoe weet ik dat mijn oordeel te vroeg is? Ik weet niet wat ik nog niet weet, en ik kan dus ook nauwelijks weten of ik niet nog meer moet weten voordat ik wél een gefundeerd oordeel kan vellen. Tja, hoe hiermee om te gaan is mij ook onduidelijk. Ik ben niet van plan me in álles te gaan verdiepen. Dat gaat eenvoudigweg niet en is ook niet leuk. Maar blijkbaar vond ik het onderwerp economie dermate belangwekkend, en mijn premature oordelen erover dermate storend, dat ik me in dat vakgebied wél verdiept heb.
Waarin u zich gaat verdiepen moet u zelf weten, maar besef wel dat een oordeel over iets waarover u weinig weet nauwelijks waarde heeft.
Besef dat een oordeel over iets waarover u weinig weet weinig waarde heeft
Economische Zaken
Eén ding wil ik nog kwijt over dat boek. Iets leuks, waarmee u hopelijk geconfronteerd gaat worden. Een boek is ook maar een boek, bedacht ik me toen het bijna klaar was. Zo’n boek is nodig voor mij, omdat ik me via het schrijven ervan in een onderwerp kan verdiepen. En zo’n boek is er voor het lezende deel van de samenleving. Maar economie is voor zoveel meer mensen een interessant onderwerp. Daarom komen er op straat posters te hangen. Ze lijken te komen van het Ministerie van Economische Zaken, maar dat doen ze niet. Op die posters staan bevreemdende teksten, zoals: ‘Loop nodig risico.’ ‘Eigen dom?’ En ‘Spaar ons niet’. Hopelijk roepen de posters vragen op. En hopelijk nodigen die vragen weer uit tot verdieping. We zullen zien.
Meer weten over het boek van Bas? Ga naar www.economischezaken.nl.
Meer over Bas Haring:
- Bas Haring overweegt een loopbaan in de maakindustrie
- Het buikgevoel regeert bij Bas Haring
-
Bas Haring over de grenzen van de marsman
- Bas Haring: 'Innovatie begint zelden met out-of-the-box denken'
Vraag een gratis proefnummer aan
Dit verhaal verscheen ook in de MT500, de jaarlijkse MT-editie over reputatie, die donderdag 26 mei is verschenen. Ben je nog geen abonnee? Vraag deze editie dan hier aan als gratis proefnummer!