Veel managers en werknemers vieren hun successen niet. Volgens Podiumauteur Mariken van de Loo ontwikkel je je juist door te focussen op wat goed gaat en nog beter kan.
Vier jij je succes? Of wuif je het steeds weg met ‘ach, het is mijn werk’, of ‘zo bijzonder is het nu ook weer niet.’ Het zit in ons Calvinistische bloed dat we niet hoog van de toren blazen als we iets hebben bereikt. En dat geldt niet alleen voor succes, het betreft ook mijlpalen en zelfs fouten. Het lijkt erop dat onze cultuur het niet toestaat dat je jezelf succes gunt zoals dat in Amerika wel gebeurt. We vinden ‘succes’ op een of andere manier toch nog een beetje een vies woord.
Trots zijn op je prestaties
Ik vind dat we trotser mogen zijn op de dingen die we doen. Hetzelfde geldt met talenten die je hebt. Hier in Nederland houden we ons aan een ongeschreven regel dat als je je kop boven het maaiveld steekt, die er het liefst afgehakt wordt. Waarom? Is het niet mooi dat iemand ergens in uitblinkt? Bij sporters waarderen we het, maar zodra het om zakelijk succes gaat of het goed kunnen van iets, moeten we ineens allemaal aan een bepaalde norm voldoen.
Waarom is successen vieren belangrijk?
Allereerst is het zo dat je stilstaat bij wat er aan de hand is. Of het nu een jubileum is, een klant die binnen is gehaald, of een grens die je bent overgegaan. Door te beseffen dat je een mijlpaal hebt bereikt en daarmee groeit in je persoonlijke ontwikkeling, kun je dit soort momenten een plaats geven. Ankeren wordt het ook wel genoemd. Het gaat dan niet mee in de stroom van gebeurtenissen op een dag.
Alleen erbij stilstaan is niet voldoende, het vieren is ook een belangrijk onderdeel. Trots zijn op wat is bereikt, zorgt ervoor dat je andere stofjes aanmaakt in je bloed die ervoor zorgen dat je energielevel stijgt. Je krijgt er een goed gevoel van. Dit gevoel is fijn en wil je graag herhalen. De kans dat je jezelf opnieuw uitdaagt om dat gevoel wederom te ervaren is dan vele malen groter dan wanneer je het feit zomaar voorbij laat gaan.
Amerikaanse traditie
Amerikanen hebben een traditie om werkelijk alles te vieren. Je bent in een organisatie al snel de medewerker van de dag, week, maand of jaar. Voor ons klinkt dat verschrikkelijk overdreven, maar het heeft wel een enorm stimulerende werking op de persoon zelf én op alle anderen. Die willen graag ook eens in het zonnetje gezet worden en gezien worden om hun kwaliteiten en bijdragen. Het is dus een sneeuwbaleffect dat je teweegbrengt.
Focus op wat goed gaat
We hoeven echt niet toe naar Amerikaanse toestanden, dat vind ik ook wel een beetje over de top. Maar de gedachte mogen we best gebruiken. We, mezelf inclusief, richten ons veel te veel op de fouten die we gemaakt hebben en dat het altijd beter kan. Maar gaan we daardoor beter presteren? Nee, verre van. Door te focussen op wat je niet kan, wordt je juist slechter.
Door te focussen op wat goed gaat en nog beter kan, ontwikkel je juist. En natuurlijk maak je dan ook fouten. Maar vier het feit dat je van jezelf fouten mag maken. Het is een hele oplichting, echt, en hier spreekt een perfectionist pure sang. Ik wil ook liever geen fouten maken, maar van alle fouten die ik de afgelopen maanden heb gemaakt, heb ik bijzonder veel geleerd.
Eerdere bijdrage:
Over de auteur:
Dit Podiumartikel is geschreven door Mariken van de Loo, de drijvende kracht achter L’eau’Z.