Met een aantal leefregels slaan we er ons wel doorheen, denkt Sigrid Helbig, managing director DiaMetis & Partners Executive Search & Advice.
Wie had het kunnen bevroeden: wat ruim een jaar geleden begon met slecht verpakte leningen van ‘Fraudy Mac' en ‘Phony Mae' is nu uitgegroeid tot een heuse hausse. Aangepraat of niet, de consequenties zijn wel degelijk reëel. De prangende vraag is nu wanneer we het dal hebben bereikt: if you hit ground, the only way is up.
Veel beroepsorakels durven geen voorspelling meer te doen. Diegene die toch een gokje wagen zijn te verdelen in een tweetal categorieën:
-
De ene helft zegt dat het allemaal wel meevalt en dat uiterlijk in de 2e helft van 2009 alles weer aantrekt.
-
De andere helft zegt dat we tot diep 2010 in de recessie zullen blijven.
Ik zou het niet durven zeggen. Ik weet alleen dat achteraf 50% gelijk zal blijken te hebben en dan ook luidkeels zal verkondigen dat ze dat de gehele tijd al hebben voorspeld.
Toch zijn er een aantal leefregels die kunnen helpen om ons er zo goed mogelijk doorheen te slaan.
We gaan ons niet meer ergeren aan vertrekpremies
Het is gewoon verspilde energie. Toegegeven: de vertrekpremie van ABN Amro-topman Schmittmann van 8 miljoen euro NADAT de staat is bijgesprongen (hoezo veel: ik heb toch recht op 16 miljoen?) wekt verbazing. Maar: we gaan ons er niet meer aan ergeren! Ten slotte heeft hij zichzelf het salaris niet toegekend. We blijven daarom wel vurig hopen dat de commissarissen die dergelijke afspraken hebben gemaakt en goedgekeurd op staande voet ontslag nemen.
We gaan driftig zoeken naar eventuele kansen
In het Chinees bestaat het woord crisis ‘Wei Jie' uit twee karakters. Het ene karakter betekent 'gevaar' en het andere 'kansen'. Of we het gaan zoeken in Wei Jie, in het vinden van de Yin en Yang of dat we massaal Chakra's recht gaan zetten: op lange termijn komt het goed en zullen er relatief weinig permanente verliezers zijn. Mensen en bedrijven doen dan namelijk gewoon iets anders.
We gaan met gepaste achterdocht luisteren naar onze financiële adviseurs
Bankiers hebben het op het moment zwaar. Kennelijk smeren zij niet alleen hun klanten rare producten aan (zoals woekerpolissen), maar ook elkaar. Daarmee is hun integriteit zwaar onder vuur komen te liggen. Hun permanente weigering om heden het boetekleed aan te trekken gaat niet helpen om het enorme reputatieverlies te herstellen. Laatst gehoord als mop: Ken je de overtreffende trap? Idioot, klootzak, bankier. Ben je bankier? Zeg tijdens de discussie nooit meer: ja maar.. Beter: zeg maar gewoon niets meer.
We gaan relativeren
Heb je geen werk? Dan is op dit moment het zoeken van een baan je baan. Uiteindelijk gaat het je lukken. Voor alle anderen: Ben je gezond? Heb je een leuke relatie? Zijn je kinderen tevreden? Heb je door de kredietcrisis nog geen boterham minder gegeten? Tel dan je zegeningen en ga aan het werk.