Franse wijngaarden zijn in trek. Maar wat betaal je nou voor zo'n eigen domeintje?
Enkele weken geleden kocht Jack Ma, oprichter van Alibaba en op-een-na rijkste Chinees ter wereld, het wijngoed Château de Sours in Bordeaux. Zijn aankoop werd gevolgd door een golf van enthousiaste Chinese wijnmakers in spe die ook graag in hetzelfde gebied een wijngaard wensten aan te schaffen.
Kantoor in Hongkong
Waar zij dat doen? Ze kunnen zich bijvoorbeeld melden bij Christie’s dat zichzelf in 2013 met zijn Vineyards by Christie’s International Real Estate propageerde als de ‘first global advisory for buyers of vineyard estates’ en dat daarvoor zelfs een kantoor opende in Hongkong. Er werd volgens David Elswood, Christie’s internationale director of wine in Europa en Azië, namelijk zo vaak tijdens veilingen in Hongkong gevraagd om advies om een wijngaard te kopen dat ze de klant besloten tegemoet te komen.
Ma’s mini-Versailles
De prijs die Ma betaalde aan voormalig eigenaar Martin Krajewski werd niet onthuld. Wel is bekend dat Ma zijn Franse château graag wil omtoveren in een ‘mini-Versailles in Entre-Deux-Mers’. Ook gaat hij met het oog op schaalvergroting de verkoop van de wijn van zijn wijngaard combineren met die van de acteur Zhao Wei, een vriend van Ma die eigenaar is van een nabijgelegen château. Ma is nog niet klaar met zijn ambities binnen de wijnwereld. Het Britse wijnblad Decanter meldt dat hij ook wijngaarden wil kopen in Californië, Australië en Nieuw-Zeeland.
Vertoon van rijkdom
De aanschaf van een prachtig château waar heerlijke wijn wordt geproduceerd om zelf te consumeren dan wel om te verkopen is een droom voor velen. Het is een vertoon van een luxueuze lifestyle, een geweldige manier om je succes te tonen. Niet voor niets beschikken inmiddels al zo’n 120 Chinese investeerders over châteaux in de Bordeaux. Maar wat kost zo’n droom nu eigenlijk? Bekend is dat bijvoorbeeld acteurs Brad Pitt en Angelina Jolie in 2013 zo’n 54 miljoen euro neertelden voor hun 500 hectare tellende Château Miraval in de Franse Provence (foto).
Zonder AOP een koopje
Les Sociétés d’aménagement foncier et d’établissement rural (Safer) is de Franse organisatie die alle transacties van wijndomeinen in Frankrijk bijhoudt. Volgens hun statistieken uit 2014 zou een hectare van appellation-grond 136.400 euro kosten. Grond die niet speciaal door de Appellation d’Origine Protégée is erkend zou gemiddeld zo’n 12.700 euro per hectare kosten. Maar als je niet al je wijn zelf gaat opdrinken, is wijn uit een gebied als Bordeaux of Bourgogne uiteraard wel een stuk makkelijker te verkopen.
Duur, duurder, duurst
In een extreem duur wijngebied als Champagne zou zelfs gemiddeld 1.1 miljoen euro voor een hectare gerekend worden. Het meest sympathiek zijn de prijzen voor een hectare in de Languedoc-Roussillon-regio, het gebied waar bijvoorbeeld de spectaculaire Le Soula-wijnen worden gemaakt. Een hectare zou hier gemiddeld 'slechts' 10.000 euro kosten.
150.000 euro per hectare
Iets duurder worden de hectares alweer in bijvoorbeelde de Loire-vallei waar de smakelijke witte wijnen van Domaine de Montcy gemaakt worden. De gemiddelde de prijs in wijnwalhalla de Bourgogne bedraagt liefst 150.000 euro per hectare. Dat het ook wat meer kan zijn, bleek enkele jaren terug uit de koop van Domaine du Clos des Lambrays in Morey-Saint-Denis, een landgoed van ruim 10 hectare, door luxebedrijf LVMH voor 101 miljoen euro. Het duurste stukje wijngaard zou echter aangeschaft zijn door de zeer welgestelde Franse zakenman François Pinault die voor 1/24e hectare een miljoen euro betaalde, wat zou neerkomen op 24 miljoen euro voor een hectare.
Toch best bescheiden Bordeaux
De Bordeaux, waar Ma zijn mini-Versailles zal laten herrijzen, valt dan ondanks de grote naam eigenlijk relatief wel weer mee. De gemiddelde prijs zou namelijk 80.000 euro per hectare bedragen. Verscholen achter dit gemiddelde zitten echter schommelingen van zo’n 15.000 euro voor een wat onbetekend stukje Bordeaux-land tot rond de 2 miljoen euro per hectare voor de appellation-grond van de wereldberoemde wijngaarden.