Steeds meer grote bedrijven kiezen voor open source software. Daarmee heeft collaborative software zijn geekstatus van zich afgeschud.
Er was een tijd dat open source software alleen door geeks werd gebruikt. Nerds met meer tijd dan geld, op zoek naar middelen om goedkoop mooie applicaties te bouwen. Maar nu Oracle met de aankoop van Sun Microsystems de grootste pleitbezorger is geworden van open source software en Google met het gratis Androidplatform voor smartphones Oracle op de hielen zit, is die tijd echt voorbij.
Illegaal
Eind vorige week vlogen de twee grootmachten elkaar in de haren. Oracle verwijt Google illegaal gebruik te hebben gemaakt van het door Sun ontwikkelde Java. Google ontkent en claimt dat het alleen maar een bijdrage heeft willen leveren aan de Java-community, een groep ontwikkelaars die er gezamenlijk aan werkt de code van de software te verfijnen.
Hoe de strijd zal aflopen is nog koffiedik kijken, maar hij geeft aan hoe groot de belangen van open source software ook binnen corporates daadwerkelijk zijn. Studies onderstrepen dat. Volgens Forrester Research, die er recentelijk onderzoek naar deed, maakt 48 procent van de Amerikaanse bedrijven op dit moment gebruik van een open source operating system. Nog eens 57 procent gebruikt open source code en bouwt daarmee dus software. Een vergelijkbare studie van Accenture onder 300 grote corporates geeft iets voorzichtigere cijfers. De helft van de bedrijven zegt iets met open source software te doen en 38 procent bouwt op dit moment aan een bedrijfskritische applicatie gebaseerd op open source software.
Crisis
Belangrijkste reden dat bedrijven overstappen is volgens zakensite Fortune de crisis. Bedrijven zijn in toenemende mate op zoek naar goedkopere alternatieven. Dat softwaregiganten als Oracle en Google zo zwaar op open source inzetten heeft te maken met het feit dat de software dan misschien gratis is, maar de implementatie ervan en diensten daar omheen allerminst. Daar zit een nieuw businessmodel voor dergelijke bedrijven. "Maar de belangrijkste reden is dat bedrijven inzien dat ze in het verleden te veel betaald hebben voor software", besluit Fortune.