Vandaag wordt het een spannende dag voor Rabobank-ceo Stefaan Decraene. De ledenraad van de bank stemt namelijk over zijn reorganisatieplan. Dat wordt in de media vooralsnog gezien als het ontmantelen van de coöperatie.
Update 19.00 uur: De algemene ledenraad van de Rabobank heeft ingestemd met de centraliseringsplannen van topman Stefaan Decraene.
De Belg Decraene ziet het anders. Hij wil de bank vooral simpeler maken. Rabo-bankiers moeten regionaal sneller en flexibeler kunnen inspelen op de concurrentie. De veertien regionale kringen worden grotendeels ontmanteld, aldus het FD maandag. De 78 lokale ledenraden en raden van commissarissen krijgen een adviserende en ondersteunende rol.
Simpeler, performanter, efficiënter, dat is de belofte. ‘Hier is soms meer aandacht voor het coöperatieve gedachtegoed dan voor de bank. Mijn visie is: eerst een goede bank zijn’, vertelde hij vorig jaar nog tegen de Vlaamse krant De Tijd.
Het schaakspel dat Decraene speelt, vertoont veel overeenkomsten met de klassieke aanpak van Belgische leiders. Het is een tactiek die bij onze zuiderburen meestal heel succesvol is, en dit in alle taalgebieden. Hoogste tijd om daar zelf meer van te leren. Vier zetten op een rijtje.
#1 Tegen de schenen schoppen om te ontregelen
Tegen de Nederlandse schenen schoppen, daar kunnen onze zuiderburen echt van genieten. Decraene maakt van die tactiek juist gebruik om te ontregelen. De man van buiten is helemaal niet zo onder de indruk van de prestaties van de Rabobank.
Dat zegt hij ook tegen diverse media, al zit het financieel allemaal wel snor. De Rabobank is ‘log en complex’ en gaat ‘soms tot het extreme’ door in het toepassen van de regelgeving. Tijdens een vergadering ‘wil iedereen zijn mening geven’. Dat kost tijd en leidt tot besluiten die ‘moeilijk uit te voeren zijn’.
Tegelijkertijd geeft hij nog even mee dat ook Nederland echt niet alles voor elkaar heeft. Hier ‘poldert men graag’. Het bankwezen heeft in Nederland nog altijd een negatieve weerklank, maar in andere landen is dat toch ‘wat geëvolueerd’.
De kritiek kan best hard zijn. De kunst is om dat op een aimabele manier te doen – met de glimlach zeggen ze in Vlaanderen. Daar is Decraene een meester in. Met zijn sappige West-Vlaamse accent wordt hem alle kritiek op de bank en op Nederland zo vergeven.
Maar ondertussen heeft hij het toch maar gezegd. En reken maar dat de boodschap is aangekomen.
Lees ook: De baas van de Hema heeft een ijzeren vuist in een fluwelen handschoen
#2 Wat de vorige ceo’s hebben gedaan, is niet zo goed
Belgische ceo’s hebben er een handje van om het beleid van hun voorgangers af te kraken. Dat gaat nooit over personen, maar over wat de organisatie is geworden tijdens hun bewind. Het is ook onbeleefd om rechtstreekse kritiek te geven. De formulering is: het is goed, maar…
Decraene heeft in diverse media al gezegd dat de Rabobank ‘te veel gecentraliseerd’ is. Daarmee doelt hij op het overhevelen van taken van de regio naar het hoofdkantoor in Utrecht.
Tegelijkertijd lijdt de commerciële slagkracht van de bank onder te veel organisatielagen en overlegorganen in de regio. Bovendien staan de voelsprieten in de regio’s ook al niet goed afgesteld.
Klantvriendelijker worden
De nieuwe topman vindt de kosten te hoog in verhouding tot de inkomsten. Er wordt nog veel te veel handmatig gewerkt bij de controles voor witwassen. Dat kan doelgerichter worden onderzocht en meer worden geautomatiseerd, zegt hij tegen de Volkskrant. ‘Dan hebben we ook geen achtduizend mensen meer nodig.’
Het valt hem ook op dat iedereen ‘ongelooflijk veel ideeën’ heeft over de energie- en de voedseltransitie. Over duurzaamheid en de maatschappelijke impact van de bank. ‘Soms zo veel dat ik zei: hé jongens, we zijn een bank, geen ngo.’
De bank is niet klantvriendelijk genoeg. De verdiencapaciteit is te laag. ‘We zijn te veel gericht op alleen kredietverlening en besteden onvoldoende aandacht aan cross-selling. Het rendement op eigen vermogen moet omhoog’, klinkt het in het FD.
Het is best wel een lijstje met wat er allemaal verbeterd kan en moet worden. Voor de goede verstaanders is er dan maar één conclusie mogelijk.
Lees ook: Moedige leiders stappen uit de rol van daadkrachtige baas
#3 Vertrouw op de nieuwe ceo, dan komt het allemaal goed
Als met deze twee zetten onder alle betrokkenen voldoende onzekerheid over de toekomst is gecreëerd, dan komt de nieuwe ceo met zijn of haar reddingsplan. Decraene noemt het zijn reorganisatieplan.
Decraene is een ervaren bankier. Hij heeft topfuncties gehad bij Artesia Bank, Dexia Bank en BNP Paribas Fortis. Dat laat hij dan ook doorschemeren. Daarmee wil hij vooral vertrouwen kweken in zijn capaciteiten.
Hij heeft geen ‘honderd dagen nodig om uit de startblokken te komen’, zegt hij opnieuw tegen het FD. ‘Een bankbalans is een bankbalans. Vanaf de eerste dag leid ik de bank. Ik vind dit, zoals Vlamingen zeggen, “een schone bank” en nu ga ik er een betere bank van maken.’
Krediet opbouwen
Voor nog meer geloofwaardigheid doet hij in de media ook aan namedropping. Zeer belangrijk voor Belgische leiders. Hij vertelt dat hij al gesprekken heeft gehad met minister-president Mark Rutte, minister van Financiën Sigrid Kaag, koning Willem-Alexander en koningin Maxima.
Vervolgens schetst hij de grote lijnen in de media. De strategie is de leidende bank van de voeding en landbouw zijn in Nederland en daarbuiten. De uitdaging is het evenwicht vinden tussen boeren, natuur, klimaat en het voeden van de wereld.
Lees ook: 5 redenen waarom de boerenbranche geen toekomst heeft
Hij is goed geïnformeerd over alle hoofdpijndossiers, heeft veel aandacht voor het menselijke aspect in bankieren en ruime ervaring met transformaties. ‘Ik denk dat ik er op basis van mijn ervaring nog een betere en efficiëntere bank van kan maken.’ Kortom: hij is de juiste man op de juiste plaats voor Rabobank.
Een doener
Decraene omschrijft zichzelf als een doener, maar ook als ‘een leider die het samen wil doen’. Hij is toegankelijk, participatief, energiek en vriendelijk, maar hij weet ook heel goed wat hij wil. Voor de topman draait het uiteindelijk om de realisatie van de plannen. ‘Dat is voor mij echt cruciaal’, zegt hij in een interview met de Rabobank.
‘Om doelen op lange termijn te bereiken, hebben we op korte termijn duidelijke en concrete acties nodig. Dat inspireert mensen. Als we als bank een leidende rol willen spelen, dan moeten we met oplossingen komen. En dat is waar we met elkaar voor staan: concrete oplossingen bedenken en leveren wat we beloven.’
#4 Alle macht komt en blijft in handen van de ceo
De laatste stap in deze tactiek is het grijpen van de absolute macht bij het bedrijf. De nieuwe ceo bepaalt vervolgens zowat alles. Om hem of haar heen worden vanaf dat moment vriendjes en jaknikkers verzameld. Een soort hofhouding.
Of dat in Nederland zal lukken, is nog de vraag. De stemming van vandaag over het reorganisatieplan zal een belangrijke eerste indicator worden. Decraene heeft internationaal tonnen ervaring opgedaan en weet wat bij een land past. De zonnekoning van de Rabobank worden, die ambitie heeft hij niet. Een goed team bouwen, daar staat en gaat hij voor.