‘Er staat iets groots te gebeuren’, zei Bert Meulman vorige maand in het FD. Sinds oktober gingen er al geruchten over een beursgang, waarover Meulman alleen wilde loslaten dat het bedrijf te groot was geworden voor twee aandeelhouders. Samen met Willem Blijdorp was Meulman de enige aandeelhouder van het distributiebedrijf, dat vrijdagochtend dus inderdaad naar de beurs ging.
Het bedrijf is onder de radar groot geworden, vertelt CEO en grootaandeelhouder Meulman in hetzelfde artikel. ‘Hier werken nu 1500 man, waarvan 500 op het hoofdkantoor. Het is logisch dat je dan gaat nadenken hoe je het bedrijf ziet over tien jaar. Er is geen reden waarom dit bedrijf niet nog verder zal groeien, maar voor een bedrijf met die omvang vinden we twee aandeelhouders te weinig.’ In een ander interview zei Meulman: ‘De belangrijkste reden van onze groei is de inzet van ons personeel. Die tonen altijd weer hun betrokkenheid bij het bedrijf door zich er keihard voor in te zetten.’
B&S
B&S levert voeding, cosmetica en drank aan de meeste grote Europese cruiserederijen, maar ook aan legerbases die opereren onder vlag van de Verenigde Naties en de NAVO, schrijft het Financieele Dagblad. Het bedrijf koopt verder al 25 jaar producten goedkoop in bij grote merkfabrikanten voor retailers en voordeelketens als Action en Kruidvat. Het koopt voor de discounters overtollige voorraden op, maar laat ook op maat producten maken.
Veel consumenten zullen hun schouders ophalen bij het horen van de naam van het bedrijf. ‘Terwijl iedereen wel een tube tandpasta of fles parfum in huis heeft die uit een van onze entrepots komt’, zegt Meulman tegen RTL Nieuws.
Het B&S-hoofdkantoor staat in Dordrecht, maar het grootste onderdeel van B&S is de in Farmsum gevestigde Holland Trading Group (HTG). In Farmsum heeft HTG meerdere loodsen, waaronder één met een supermoderne distributierobot.
Carrière
Meulman werkt al sinds 1992 voor de Blijdorp-bedrijven. Hij begon na zijn diploma Human Resource Management als verkoopmanager bij rederij Kamstra, één van bv’s van Holland Trading Group. Sinds 1995 is hij mede-eigenaar van HTG en vanaf 2004 als CEO (Chief Executive Officer) van B&S Group verantwoordelijk voor de gang van zaken bij het bedrijf.
Meulman en Blijdorp, de beide directeuren, hebben verschillende leiderschapsstijlen, schrijft het Duitse tijdschrift Entrepreneur, en daardoor verloopt de samenwerking niet altijd vlekkeloos. Over een dingen waren ze het echter altijd eens: de belangen van de klant zijn de ‘raison d’être’ van het bedrijf. Wie vóór de middag besteld, krijgt het nog dezelfde dag geleverd, of het nu een pallet cola is of een paar zakjes koriander.
‘Wees bereid je aan te passen’ is een ander credo van Meulman. Aan boord van een Duits cruiseschip regelt B&S Duitse producten; Duitsers drinken nu eenmaal liever Beck’s dan Heineken. Meulman: ‘Onze klanten voelen zich goed bij ons, ze zijn trouw en kregen ons niet de rug toe.’ Zijn klanten voelen zich blijkbaar – zoals ook de slogan luidt – ‘in goede handen’ bij Meulman en zijn partner.
Willem Blijdorp
Over Meulman is iets meer bekend dan over de mediaschuwe Willem Blijdorp, de enige andere aandeelhouder van B&S. Blijdorp begon zijn carrière in de jaren zeventig met zogeheten Butterfahrten: een vaartocht vanuit de Eemshaven naar internationale wateren waar aan boord belastingvrij producten als boter, kaas en later vooral ook drank werden verkocht. Deze handel in taxfree-producten lag aan de basis van het huidige B&S.
Blijdorp woonde in Meedhuizen, schrijft RTV Noord, maar bestiert zijn zakenimperium al langere tijd vanuit zijn villa aan het meer van Genève in Zwitserland. Interviews geeft hij niet.
Tijdschrift Quote schat het vermogen van Blijdorp voorzichtig op circa 610 miljoen euro, waarmee Blijdorp behoort tot het selecte clubje van vijftig rijkste Nederlanders. Hij staat op plek 49. Meulman staat op plek 140 met een vermogen van 215 miljoen euro.
Bij dat vermogen kan Bert Meulman nu dus 120 miljoen optellen. Het gros van dat bedrag komt uit beursintroductie zelf. Dat gebeurt tegen € 14,50 per aandeel, weet het FD. Uit een nadere inspectie van het prospectus blijkt dat Meulman ook een lucratieve dividendregeling heeft bedongen. Bij het klinken van de openingsbel krijgt hij 2% van de totale beurswaarde uitgekeerd. Alles samen mag hij zich dus tussen 117 tot € 137 miljoen rijker rekenen.