Drukke week gehad?
“Drukke maanden kun je wel stellen. Gedurende zo’n traject wil een aandeelhouder alles van je weten. Een hoop specialisten, consultants en auditors lopen in en uit om alles te weten te komen over de financiën, sales en technologie. Tegelijkertijd willen wij als management weten met wie we de komende tien jaar gaan samenwerken. Wat dat betreft was het een intensief half jaar.”
Hoor ik daar enige opluchting?
“Nee, opgelucht, dat klinkt alsof je blij bent dat het voorbij is. Dat is niet zo. Het was een intensieve, maar ook een heel leuke periode. Als het dan klaar is, stemt dat vooral tevreden.”
Ben je blij met NPM als nieuwe investeerder?
“Als zij hadden gemerkt dat het management niet tevreden was, hadden zij het natuurlijk niet gedaan. Nee, wij zijn heel blij met NPM, een constructieve partij die ons verrijkt. In tegenstelling tot vele pure private equity fondsen kent NPM geen maximale termijn en geen commitment van beleggers voor een bepaalde periode van bijvoorbeeld 5 tot 8 jaar. Voordat je het weet ben je vanaf het begin al bezig met die exit.
“NPM is meer family office dan participatiemaatschappij, wat dat betreft lijkt het erg op Amerborgh (red: NPM nam een gedeelte van het belang van Amerborgh over, het investeringsfonds van Alex Mulder, oprichter van uitzendorganisatie USG People). Ik denk dat het belangrijkste verschil met een VC is dat de aandeelhouder ook belanghebbende is, in tegenstelling tot bijvoorbeeld institutionele beleggers die in een fonds beleggen.”
Wat zochten jullie in een nieuwe aandeelhouder?
“Voor ons als management is het heel belangrijk dat we ons eigen beleid kunnen blijven voeren. Vrijheid is dus belangrijk en continuïteit. In het recente verleden hebben we gezien dat de combinatie met een VC niet zo gelukkig kan zijn, zoals bij Lion Capital met de Hema. Als het dan even niet gaat komt er druk op te staan die niet in het belang is van klanten, werknemers en investeerders. Dat wilden wij in geen geval, wij wilden een stabiele groep aandeelhouders.
“NPM Capital heeft niet alleen bij ons een due diligence gedaan, maar wij ook bij hen. Wij wilden ook weten wat voor vlees we in de kuip hadden. Je kijkt naar hun deelnemingen uit het verleden, waarover veel is te vinden is in het publieke domein. Waarin hebben ze hiervoor in geïnvesteerd, in wat voor soort bedrijven, voor hoe lang en met welk rendement? Daarnaast hebben ze tientallen actieve deelnemingen en een aantal bestuurders daarvan hebben wij over hen bevraagd. Wat wij terughoren uit de markt is dat ze het management het bedrijf laten besturen. Ze geven wel advies, maar gaan niet op de stoel van het management zitten.”
Waarom wilde Amerborgh van een gedeelte van hun belang af?
“Amerborgh had een belang opgebouwd van meer dan 70 procent, minder dan de helft daarvan hebben ze verkocht. Ze gaven een tijd geleden aan dat ze een gedeelte van hun belang wilde verkopen om ruimte te creëren voor andere projecten. Met de opbrengsten willen ze lopende en nog toekomstige projecten financieren, zoals kunst- en cultuurcentrum ‘het HEM’ in Zaandam dat in een oude kogelfabriek gaat komen.”
Mede door de succesvolle beursintroductie van Adyen is de Nederlandse fintech hot, was er ook veel buitenlandse interesse?
“Ongelofelijk, sinds begin 2018 zijn wij door meer dan honderd private equity partijen benaderd: ‘Mogen we komen kijken?’, ‘We willen deelnemen, komen jullie naar Londen?’, ‘Komen jullie naar New York toe?’. Die interesse heeft met heel veel dingen te maken. Ten eerste heeft Ohpen in tien jaar een hele mooie groei laten zien. Ook heeft de Nederlandse techindustrie een hele goede naam in Europa en daarbuiten. Bovendien is er door de lage rente heel veel geld beschikbaar; de rendementen die investeringen in technologie hebben gemaakt zijn erg hoog sinds 2010.
“Dat zorgt ervoor dat mensen met je willen praten. Dat hebben Chris (red.Chris Zadeh is oprichter en voormalig CEO van Ohpen) en ik aan den lijve ondervonden, want de telefoon stond roodgloeiend. In mijn eerste half jaar had ik de helft van mijn tijd wel kunnen vullen met gesprekken met VC’s. Voor iedere letter van het alfabet kan ik wel een geïnteresseerde partij opnoemen. En ja, daar zaten ook de grote namen bij. Ook partijen zoals Blackrock en KKR hebben ook aangeklopt. Dat ze langs willen komen betekent echter niet dat ze direct investeren. Maar goed, als ze willen afspreken en redelijk concreet worden, dan dat zegt dat natuurlijk wel wat.”
Waarom hebben jullie niet voor een strategische partner gekozen?
“In de toekomst sluit ik dat zeker niet uit. Maar als je opgaat in een grote partij als bijvoorbeeld Finastra of Infosys, grote international IT-bedrijven, dan verlies je wellicht je eigen cultuur en dat wilden we niet opgeven. Wij zijn juist trots op de positie die Nederlandse technologiesector heeft veroverd, met Adyen, maar ook bijvoorbeeld met Booking. Die Nederlandse handelsgeest, dat is wel iets dat wij graag uitdragen. Wij wilden heel graag autonoom groeien, en om dat te kunnen doen is een aandeelhouder als NPM ideaal. Daarbij is het heel prettig dat NPM ook een netwerk heeft in de financiële sector.
“Als we nu een markt zouden betreden waar ons netwerk niet heel erg groot was dan zou misschien een strategische partner ook meer voor de hand liggen. In Europa hoeft dat niet. Zelf was ik 12 jaar geleden directeur van Binck Bank Frankrijk, daar ken ik zelf honderden mensen die ons zouden kunnen helpen, en hebben we geen partner nodig. Datzelfde geld voor Duitsland, België en Engeland. Maar in niet-Europese markten zoals Azië zou het heel anders zijn om daar voet aan de grond te krijgen, dan kan het helpen met een partij die daar een netwerk heeft.”
Was een samenwerking met een bank niet logischer geweest om meer slagkracht te krijgen?
“Alle grote banken hebben ook fintech-fondsen, maar voor ons was dat minder aantrekkelijk. Een nieuwe klant vindt het minder prettig om te horen dat een concurrent aandeelhouder is. In sommige contracten is zelfs op verzoek van de klant opgenomen dat een concurrent nooit bepaalde zeggenschap zou mogen krijgen.”
Hoe loopt het contact met de familie Fentener van Vlissingen: wordt de zakelijke due diligence beklonken met een dinertje bij Annemiek Fentener van Vlissingen, de voorzitter van de Raad van Commissarissen van SHV?
“De eerste presentaties die we hebben gegeven waren voornamelijk met de directie en beleggingsspecialisten van NPM. We hebben veel mensen van hen leren kennen, ook van aandeelhouder SHV en een beperkt aantal mensen daarachter ontmoet. Ik kan daarover niet in details treden.”
In 2017 en 2018 hebben jullie in twee financieringsrondes in totaal 40 miljoen euro opgehaald. Neemt NPM een gedeelte daarvan over?
“Dat kan je zo zeggen.”
Waar gaan jullie de komende tijd in investeren? Zetten jullie meer in op uitbreiding naar andere landen of productontwikkeling?
“In 2019 willen we onze ontwikkelcapaciteit gebruiken om ons platform in te zetten voor de administratie van beleggingen binnen pensioenen. De Nederlandse pensioensector heeft 1.400 miljard aan beleggingen uitstaan, die steeds individueler worden geadministreerd. Steeds vaker worden beleggingen van je pensioen via een beschikbare premieregeling op eigen naam aangehouden in tegenstelling tot vroeger toen er zogenaamde toegezegde pensioenregelingen waren, op eind- of middelloon. Wij willen een leidende rol gaan spelen in die beleggingen die bij pensioenen horen. Om dat te kunnen doen, investeren we in ons platform en die investering doen we met het geld dat we in die eerdere financieringsronden hebben opgehaald.”