Peters bracht de mens terug op de managementagenda, maar zadelde daarmee managers op met een probleem. Die moesten mensen gaan bezielen wilden ze hun bedrijf laten uitblinken, maar de meesten hadden geen idee hoe. Leiderschap, dat was sommigen gegeven en de meeste anderen niet. Daarom waren de leiders ook leiders geworden. En toen publiceerde in 1989 Stephen Covey zijn boek The seven habits of highly effective people. Leiderschap bleek geleerd te kunnen worden en door de lessen in het boek te volgen kon je zelf een leider worden, luidde de premise. Weer was de wereld rijp voor de boodschap.
Zeven principes van Covey
Tot op heden zijn er van het boek meer dan 15 miljoen exemplaren verkocht, terwijl het in Nederland nog altijd in de top-10 van non-fictie boeken is te vinden. Covey schreef een echt ‘self help’ boek, met zeven lessen zodanig beschreven en geïllustreerd dat de lezer er daadwerkelijk mee aan de slag kan. Het boek is een gids geweest voor hele volksstammen in hun pogingen zowel hun professionele als hun persoonlijke leven naar een nieuw niveau te brengen. De zeven gewoonten die Covey noemt zijn:
1. Wees proactief
Principes van persoonlijk inzicht.
2. Begin met het einde voor ogen
Principes van persoonlijk leiderschap.
3. Begin bij het begin
Principes van persoonlijk management.
4. Denk in termen van winnen
Principes van interpersoonlijk leiderschap.
5. Eerst begrijpen, dan begrepen worden
Principes van empathische communicatie.
6. Werk synergetisch
Principes van creatieve samenwerking.
7. Houd de zaag scherp
Principes van evenwichtige zelfvernieuwing.
Covey’s boek belooft: wie deze principes daadwerkelijk in de praktijk brengt, kan niet anders dan het leven van een uitblinker leiden. Hoeveel mensen die beker helemaal leeg hebben gedronken met het boek in de hand, is niet te achterhalen. Zeker is dat Covey de persoonlijke ontwikkeling van miljoenen heeft ‘aangeraakt’.